Nicaragua Tarpon

Nicaragua Tarpon

 

Het meer van Nicaragua is het grootste meer van centraal Amerika. Met ruim 8.000 km2 oppervlakte is het een gebied ter grootte van Groningen, Overijssel en Friesland samen! Door de eeuwen heen is hier een uitzonderlijk ecologisch systeem ontstaan. Het meer stroomt via de San Juan rivier over een lengte van ruim 190 kilometer naar de Caribische zee in het oosten van Nicaragua. De rivier ligt midden in het tropische regenwoud en is een zeer belangrijke levensader en voedingsbron voor mens en dier. Het meer, en dus ook de rivier, bevat onder andere zaagvis, bull shark, tropical gar en ook tarpon. Een bijzondere combinatie waar men in eerdere jaren van dacht dat deze soorten in het meer waren opgesloten. Na het merken van de verschillende soorten zijn er een aantal van deze exemplaren in de oceaan teruggevonden en is aangetoond dat het wel degelijk om deze reguliere soorten gaat en dat ze de San Juan rivier op- en afzwemmen.

 

 

Naast de bijzondere soorten in het water is er ook een uitbundig vogel- en dierenleven in de jungle rondom de lodge. Je komt oren en ogen tekort. In de directe omgeving van de lodge alleen al zijn meer dan 150 verschillende soorten vogels geteld. Maar denk ook aan ocelot, apen, leguanen, schildpadden, kaaimannen, slangen, eekhoorns, reptielen, hagedissen, otters, herten, mierenters etc. De lodge ligt aan de ingang van het privé wildpark Silvestre wat een bezoek meer dan waard is door middel van een wandeltocht of zelfs te paard. Andere opties zijn kajakken, nachtelijke kaaimantochten, of een bezoek brengen aan El Castillo. Dit Spaanse fort uit 1773 staat aan de oevers van de San Juan rivier en op slechts enkele kilometers van de lodge. Het fort gaf bescherming tegen piraten die vanuit de Caribische zee wilden opstomen naar de rijke handelsstad Granada aan het meer van Nicaragua. 

 

Het bijzondere aan deze locatie is dat deze rivier en zelfs het meer van Nicaragua tarpon, zaagvis en bullshark bevat. De tarpon migreert praktisch niet en is dus continue aanwezig. De bekende tarpon locaties aan de kust in onder meer Florida zijn in de bekende seizoenen overvol en  je vist boot aan boot voor die ene vis die van zout naar zoet water en omgekeerd migreert. Hier is daar geen sprake van. Je kunt hier het hele jaar door tarpon vangen. Vanzelfsprekend zijn er betere periodes dan andere. De beste zijn in april, mei en juni en ook september, oktober en november. Daarnaast vis je in het tropische regenwoud van Nicaragua en beleef je een waar avontuur.

 

De visserij is gebaseerd op catch & release en een normale visdag is van zonsopkomst tot zonsondergang. Dat betekent dat het vissen begint rond de klok van 5 uur! Rond de klok van 8 of 9 uur ga je terug naar de lodge en wordt er vervolgens ontbeten. Na het ontbijt gaat de visserij gewoon weer verder tot de lunch. Als de visserij goed is lunch je op of aan de rivier. Anders wordt er na de lunch ook nog wel van vislocatie gewisseld waarna er in de middag nog een moment van rust wordt gepakt in de hangmat van de lodge. In de namiddag tot zonsondergang wordt er vervolgens weer gevist. Zodoende wordt er maximaal gebruik gemaakt van de beste periodes om te vissen.

 

Het merendeel van de visserij vindt trollend plaats. Maar er wordt ook van uit de boot geworpen met name op snook en machaca’s maar ook als de tarpon zich aan de oppervlakte toont. Het is geen gemakkelijke visserij en kan bij tijd en wijlen frustrerend zijn. Het vangen van een tarpon is een tijdrovende zaak. Je zult meerdere aanbeten krijgen tijdens het vissen. Zodra een tarpon aanbijt springt hij direct uit het water en schudt hij wild met zijn kop. Samen met het feit dat hij een hele harde bek heeft is het dus lastig om de haak goed te zetten. Maar de aanhouder wint en door het aantal aanbeten hier is de kans op het vangen van een of meerdere tarpons groot. Naast tarpon zit hier ook veel snook en Guapote (regenboog baars).

 

 

De Tropical Gar. Deze spectaculaire vissoort is in Nicaragua slechts een bijvangst. Er wordt door de lokale mensen niet gericht op gevist. Ze worden gevangen als bijvangst tijdens het trollen op tarpon. Het is hier echter zeer goed mogelijk om gericht te vissen en het kamprecord aanzienlijk te verbeteren. Voor deze visserij maak je gebruik van hetzelfde materiaal als de visserij op tarpon. Het verschil zit hem in de stalen onderlijn en de grote takel die je gebruikt om met dood of leven aas te vissen. Met een meervaldobber er boven kun je de aasvis op een constante diepte aanbieden. 

 

Niet alleen qua flora en fauna is de locatie uniek maar ook de lodge zelf is een parel in de jungle. De lodge biedt plek aan maximaal 24 gasten. Deze locatie staat garant voor een unieke belevenis. Verborgen in de jungle en direct aan de rivier San Juan. De lodge is een eco-lodge en dat betekent dat men zo goed mogelijk met de natuur wil omgaan en deze in stand wil houden. Niet heel vreemd gelet op de indrukwekkende omgeving. De lodge is gebouwd in 1999 biedt plaats aan maximaal 24 gasten door middel van twaalf tweepersoonsappartementen. Verder is er een bar / restaurant waar de maaltijden geserveerd worden en je ’s avonds terecht kunt om onder het genot van een biertje je verhalen kwijt kunt.

 

Deze eco-vissers lodge is een waar pareltje in het middden van de jungle. De rivier San Juan stroomt van het meer van Nicaragua naar de oostkust. Na ongeveer 40 kilometer stroomafwaarts staat de lodge aan het begin een het prive wildpark midden in het tropische regenwoud. De lodge is beperkt qua grootte en dus niet overstroomt met toeristen. In combinatie met de omgeving en de natuur is het een ware belevenis. Er is een overvloed aan flora en fauna. De kans is dan ook groot dat een verblijf van 1 week hier onvoldoende is. Je kunt hier naast het vissen ook terecht voor jungle tochten (eventueel te paard), kayakken en de hoeveelheid en soorten dieren die je hier tegen gaat komen maken deze visreis op voorhand al een ware belevenis.

 

Tijdens het verblijf zijn alle maaltijden inbegrepen. Het ontbijtbuffet omvat onder meer eieren, omelet, vers fruit, toast, vruchtensap, brood, etc. Voor het diner is er ruime keuze uit verschillende soorten vlees als kip, rund en varken maar natuurlijk ook vis, bijgerechten als rijst, aardappelen en veel en verse groenten. Je zult het nodig hebben op deze plek waar je veel en lange dagen vist van zonsopkomst tot zonsondergang. Elektriciteit en warm water wordt opgewekt middels zonne- collectoren en de lodge beschikt over een eigen kleine jachthaven /pier vanwaar de boten vertrekken. In de appartementen zijn geen muskietennetten omdat ze niet echt nodig zijn. Een beetje DEET of Autan is hier voldoende in combinatie met de plafondventilator.

 

 

Als aas worden hoofdzakelijk Rapala woblers gebruikt als Super Shad Rap, Shallow Shad Rap, vanaf 14 centimeter in meerdere kleuren voor de tarpon en snook. Voor de Guapotes, Manchaca’s en kleinere snook gebruikt men de wat kleinere versies van de Fat Rap ook weer in verschillende kleuren. Als onderlijn adviseren we een fluo carbon lijn van ongeveer 1 a 1,5 meter met een breekkracht van 50 lbs.

 

Enkel bij wijze van uitzondering of beschadiging gaat de vis mee om op de bbq of in de pan te eindigen. De huidige stand van zaken met betrekking tot de kamprecords is als volgt: Tarpon : 180 lbs Tropical Gar : 45 lbs Snook : 25 lbs Rainbow bass : 5 lbs Macahacas : 16 lbs Aangezien men hier niet gericht op Tropical Gar vist zal het niet lang duren of het kamprecord van deze soort zal in rap tempo naar boven worden bijgesteld. 

 

De lodge beschikt over een zestal boten van 5,5 tot 7,5 meter. Vier van de boten hebben 70 PK 4 takt Suzuki motoren. Een boot heeft een 30 PK en de laatste boot heeft een 140 PK motor. Al met al meer dan genoeg om comfortabel en snel de rivier op- en af te varen. Het zijn open modellen en eenvoudig ingericht. Er wordt gevist met twee personen per boot en een gids waarbij de grootste boot ook ingezet kan worden voor 3 personen.

 

Het seizoen om te vissen is hier eindeloos. Afhankelijk van het seizoen kan je hier de meest uiteenlopende soorten vangen. Nicaragua kent een regenseizoen in september en oktober waarbij het veelal in de avonduren hard en aan een stuk kan regenen. Dit doet aan de visserij niets af. Sterker nog door het meegespoelde vuil van de bergen en rivieren is de visserij bijzonder goed en wordt er veel geaasd.

 

Het droge seizoen is vanaf november tm mei en dan ligt de temperatuur overdag rond de 32° C. Het is voor deze locatie niet noodzakelijk om je in te laten enten. Alleen als je uit een gele koorts gebied komt dien je je daar tegen te vaccineren. Hepatitis A en DTP zijn aanbevolen. Informeer echter altijd bij je huisarts, ziekenhuis, tropenkliniek of GGD over de laatste stand van zaken. Ook op de website www.travelclinic.com is alle benodigde informatie terug te vinden.

 

Afhankelijk van de beschikbare vluchten gaat de reis van Amsterdam via de VS of Madrid naar Managua. Er zijn geen rechtstreekse vluchten dus er is minimaal 1 tussenstop nodig om er te komen. Je komt er in de avond aan en dan wordt je bij de uitgang van de luchthaven in Managua opgewacht door de privé taxi. Herkenbaar aan het logo van Visreis.nl brengt de privé taxi je naar het hotel. Het hotel bevindt zich in een nette en verzorgde buurt van Managua met restaurants, bars en winkelcentra. De volgende ochtend wordt je wederom opgehaald en vertrek je per auto / bus naar San Carlos. Deze rit voert je door de jungle en langs het meer van Nicaragua en neemt ongeveer 4 uur in beslag. Dit is je eerste ervaring met het land en de mensen. Wij bevelen deze optie ten zeerste aan maar de liefhebbers van comfortabel reizen kunnen ook per vliegtuig vanaf Managua naar San Carlos reizen.

 

In San Carlos wordt je opgehaald met de boot en wordt je naar de lodge gebracht. Voor de terugreis is de opzet exact hetzelfde maar dan in omgekeerde volgorde. Als je op de terugreis op tijd vertrekt heb je nog een ruime middag de tijd om in Managua nog rond te kijken en interessante locaties te bezichtigen. Ook hiervoor geldt de we zonder problemen een of meerdere extra dagen kunnen inplannen. De kosten van de reis worden bepaald door het aantal personen en de lengte van verblijf. Uitgaande van een verblijf van 6 nachten met 5 dagen vissen, vol pension, 2 nachten verblijf in hotel in Managua in een tweepersoonskamer met ontbijt, transport ter plaatse, vlucht van Amsterdam naar Managua op basis van twee personen bedragen de kosten van deze reis ongeveer € 2.795,- per persoon.

 

Bijkomende kosten zijn extra drankjes, fooi voor personeel en US 15,- dollar arrival tax en US 35,- dollar departure tax pp te voldoen op het airport in Managua. Dit kan met credit card of cash geld. In sommige vliegtickets is de departure tax al opgenomen en dat is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Eventuele extra kosten in de lodge kun je ook afrekenen met cerdiot card of cash. We adviseren ten zeerste om naast het vissen de kans te grijpen en enkele dagen extra op te nemen in het programma om in ieder geval de armen wat rust te geven en een excursie te ondernemen in de regio. Laat je hiervoor ter plaatse informeren of vraag ons om assistentie. Deze reis kan helemaal op maat worden gemaakt al naar gelang jouw wensen.

 

Additionele kosten zijn; visum ter plaatse, drankjes, eventuele huur materiaal, eventuele aanschaf materiaal, fooien, eventuele toeslag voor hotel tijdens kerst en Pasen Ook voor deze reis geldt dat er veel service en interactie is met de gidsen, de bediening etc. En in dit soort landen is het normaal dat er fooi wordt gegeven. De volgende bedragen zijn richtlijnen en afhankelijk van persoonlijk gevoel en beleving van de reis en de geleverde service. Voor een periode van vijf dagen vissen is een fooi van US 100 dollar een passend bedrag voor de gids. Bij mindere of betere resultaten kun je desgewenst een hoger of lager bedrag toepassen. Voor het bedienend personeel en keuken is het een groepsbedrag dat afhankelijk van je eigen groepsgrootte en geleverde service tussen US 50 en 150 dollar ligt.

 

Zaken die van belang zijn om mee te nemen: zonnebril, zonnebrand (minmaal 20 +), Labello, Deet / Autan, T-shirts met lange mouwen als bescherming tegen de zon, regen-/windjack, EHBO kit, verrekijker, zaklamp / hoofdlamp en batterijen, plastic zipzakken voor bescherming van foto- / video camera’s, wereldstekker.

 

Bekijk de ligging op de kaart