Egypte Nijlbaars

Egypte Nijlbaars

 

NIJLBAARS, MEERVAL, TIGERFISH ALS LIVE-ABOARD AVONTUUR

 

Egypte, het land van de farao’s. Maar ook van de grote nijlbaarzen, tigerfish en meervallen! Door de bouw van de Aswan dam in de 60’er jaren is Lake Nasser nu een meer van meer dan 5.000 km2. Deze reis is een echt avontuur! Je leeft, vaart en vist op een visboot of een huisboot. Die keuze is aan jou en wordt bepaald door de grootte van je groep. In ieder geval ben je 24/7 aan of op het water. Op de boten wordt voor je gekookt en zie je de krokodillen, varanen, marraboes en andere tropische dieren al varend aan je voorbij glijden. Na het eten op de boot kun je ’s avonds pak je nog even de hengel om op meerval of nijlbaars te vissen langs de oevers van de Nijl waar je langzaam de zon ziet verdwijnen.

 

 

Hier treedt je in de voetsporen van Hemmingway alleen nu in de vorm van een vissafari! De combinatie van schittende natuur en overweldigende visserij maken deze reis onvergetelijk. Neem daarbij nog de hartelijkheid en gastvrijheid van de Egyptische gidsen en je zit hier perfect voor een week (of langer) vol avontuur en onvergetelijke herinneringen.

 

Er zijn twee opties:

 

1. De Lake Nasser Safari; Hierbij sluit je aan bij de groep. Deze kan bestaan uit 2 of uit 16 deelnemers. Dit al naar gelang het aantal aanmeldingen. Deze trip start met de aankomst en vertrek op maandag.

 

2. De Nubian Safari: Hierbij kies je afhankelijk van de groepsgrootte voor een moederboot fo huisboot en in beide gevallen begeleid door een aantal visboten. Deze prive safari kan op ieder gewenste dag starten en eindigen.

 

 

Bekijk ook onze uitgebreide brochure

Er wordt hier gevist op Nijlbaars, Tigerfish, Vundu en Bagrus meerval. Er zijn verschillende boten die hier gebruikt worden:

 

1. de moederboot:

Dit schip heeft ingebouwde keuken, douche en toilet faciliteiten, slaapkamers en een groot bovendek waar gegeten en gerelaxed kan worden. Dit schip is een soort drijvend minihotel in Hemmingway stijl. Niet luxe maar verbazend goed. Deze boten worden voor grotere groepen gebruikt als basis om te vissen met de kleinere visboten.

 

2. de huisboot:

heeft 2 ruime cabines waar maximaal 6 personen kunnen slapen. Op het bovengelegen zonnedek kun je heerlijk relaxen en genieten van het uitzicht en er is een douche en toilet. Deze boot is niet geschikt om te vissen maar wel ideaal voor je eigen groep en prive safari. Deze boten worden aangevuld met visboten en

 

3. de visboot:

heeft 2 aparte delen; de kajuit annex leefruimte en het visachterdek. Je kunt op deze   boten slapen met max 2 personen. Dit is avontuur pur sang niet luxe maar een absoluut avontuur. Je zult versteld staan hoe lekker je hier slaapt. Het voor- en achterdek zijn ideaal om vanaf te werpen. Het heeft grote brandstoftanks, een 12 volt elektra systeem, fish finder en vldoende ruimte voor je spullen. Toilet en douche zijn op de moederboot te gebruiken.

 

Ook is het mogelijk om op verzoek Monark boten in te zetten om het aantal vissers per boot en daarmee het viscomfort te verhogen.

Omdat de nijlbaarzen hier behalve de krokodil geen natuurlijke vijanden heeft zijn er al exemplaren van meer dan 150 lbs gevangen. Het gemiddelde gewicht ligt echter rond de 20 tot 40 lbs. De visserij vindt werpend of trollend plaats. Na een lange dag vissen wordt je op je ‘verblijfsboot’ ontvangen met een heerlijke egyptische maaltijd. Als je de puf hebt kun je daarna nog een hengel uitgooien op meerval of werpend vanaf de kust op tigerfish en Nijlbaars.

 

Als materiaal gebruiken we medium tot zware spinhengels. Voor het trollen wordt er zelfs gebruik gemaakt van 10 tot 20 lbs hengels van 2 tot 2,5 meter. Veelal worden er reels gebruikt waarbij de TLD 15, ABU 7000 typische voorbeelden zijn. Voor het werpen vanaf de kust zijn de hengels wat langer en iets minder zwaar. Maar een werpgewicht tot 150 gram is zeer reel met een lengte tot 3 meter kom je hier wel uimee uit de voeten. Dyneema met een breekkracht van rond 20 klilo is hier perfect. Voor het vissen op tigerfish is de set wat lichter en is het van belang om een stalen onderlijn te gebruiken in verband met de razend scherpe tanden.

 

Kunstaas in de vorm van woblers zijn hoofdaas nummer 1. Denk daarbij aan de Rapala shad raps, Rapala Magnums, depth raiders etc etc. Zowel in de drijvende als de diepduikende varianten zijn deze aan te bevelen. Maar ook met shads, dood en levend aas wordt er gevist. Vanzelfsprekend kunnen de vliegvissers hier ook volledig hun hart ophalen. Door de monark boten te gebruiken is er voldoende plek om te werpen en kunje met twee persoenen prima terecht. Zowel in de Nubian als de Lake Nasser Safari. Heb je geen zin om zelf alles uit te zoeken qua hengels, reels, kunstaas etc. Je kunt  volledige hengelsets en kunstaasdozen (met 50 stuks kunstaas) huren.

 

 

Er kan in principe het hele jaar door gevist worden.  Daarbij kunnen prive vissafari’s iedere dag van het jaar starten en de groeps safari’s om bij aan te sluiten starten iedere maandag. Afhankelijk van de regenval in Ethiopie en Oost Afrika stijgt het water in een periode van 6 tot 8 weken in het Aswan meer. In deze periode van stijgend water is de visserij minder goed dan in de overige periodes. Voor de rest van de periode is de visserij simpelweg goed te noemen. In de zomer periode zijn temparaturen tot 40 graden in de woestijn geen uitzondering. In alle gevallen is het prima weer en kun je overdag in een korte broek en t-shirt aantreden. Vergeet dan echter niet de zonnebrand! Of doe een t-shirt met lange mouwen aan. De viscap en de zonnebril zijn een must!

 

Ongeacht of je de Nubian of de Lake Nasser Safari kiest, je vliegt van Amsterdam naar Aswan met een tussenstop in Cairo. Ter plaatse wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht voor de eerste avond. De volgende ochtend wordt je vroeg opgehaald en naar de boot gebracht en begint je avontuur direct. Om toch een idee te geven van de kosten: de richtprijs voor 4 personen op 1 huisboot met 2 visboten voor een week met 6 visdagen bedragen ongeveer 2100 euro per persoon. Dat is inclusief vluchten, eerste en laatste nacht verblijf in hotel in Aswan, transport naar de boten, alle maaltijden en dus twee eigen visboten. De richtprijs om met vier personen aan te sluiten bij de Lake Nasser Safari met een eigen visboot en extra monark boot bedraagt 1850 euro per persoon. Vanzelfsprekend zijn prijzen afhankelijk van data, beschikbaarheid en periode van vertrek.

 

Deze reis kun je bijvoorbeeld ook heel goed maken met de familie waarbij er 1 boot op wildlife safari gaat en 1 boot gaat vissen. Zo is het mogelijk om vakantie, avontuur, familie en plezier te combineren.

Bekijk de ligging op de kaart