Aland, scherentuinen

Aland, scherentuinen

 

Åland bestaat uit een bonte verzameling grotere en kleinere eilanden die tussen Zweden en Finland liggen. Deze eilanden vormen het hart van de scherentuinen. We werken op Aland met een locatie in het midden van Aland met veel hout, mooi afgewerkt en luxe ingericht.

 

De bungalows zijn ruim opgezet en geschikt voor 2 tot 8 personen. Daarbij zijn ze voorzien van vaatwasser, magnetron, oven, toilet, douche, etc, etc. Ze staan vlak aan het water en daarmee ook aan de haven waar de boten zijn gelegen. Doordat er veel eilanden zijn in de directe omgeving zijn er altijd wel nieuwe plaatsen waar je nog niet gevist hebt. Tevens zijn er in de nabije omgeving geen andere bungalow parken te bekennen en bevindt je je dus midden in de natuur.

 

 

De visserij is hier de eredivisie van de snoekvisserij. Het brakke maar schone water van de scherentuinen en de lage visdruk zorgen er voor dat er een gezonde populatie snoek, snoekbaars en baars rondzwemt. Vroeger in het seizoen wordt hier ook gericht op zalm en zeeforel gevist. Er is dus een ruim assortiment aan vis waar je je op kan richten. Ook de type visserij kan heel divers zijn. Trawlen, jerken, spinneren, verticalen of vliegvissen. Het is allemaal mogelijk en zodoende biedt het voldoende variatie om een heerlijke visweek door te maken op deze prachtige locatie. Naast het vissen vanuit de boot is het vanzelfsprekend ook mogelijk om vanaf de kustlijn te vissen.

 

Åland is een archipel in de Botnische golf en bestaat uit meer dan 6000 grotere en kleinere eilanden en ligt tussen Zweden en Finland. De Åland eilanden hebben hun eigen vlag maar vallen officieel onder Finland en men spreekt er Zweeds. Het totale oppervlak van de eilanden bedraagt 6784 km2 en er wonen ruim 26.000 mensen. Iets minder dan de helft woont in de enige stad Mariehamm. Omdat het zo dicht bij Zweden ligt kan je er naast de euro ook met Zweedse kronen betalen. Deze eilanden groep heeft van alle Scandinavische landen statistisch gezien het meeste aantal zonuren per jaar. Dus geen massa’s toeristen maar een rustige en natuurlijke omgeving. En wat dacht je van zee arenden, reeën en elanden? De bungalows waar je verblijft zijn ruim, luxe ingericht en liggen direct aan het water.

 

Je kan hier op veel manieren je hart ophalen door verschillende manieren van visserij te beoefenen. De nadruk ligt op het vissen vanuit de boot. Werpen, trawlen, verticalen, jerken of vliegvissen. Je kan hier met alle stijlen terecht. De visserij richt zich hoofdzakelijk op snoek maar je kan hier ook gericht vissen op snoekbaars, zalm, zeeforel of baars. In de zomerdagen zijn de dagen lang en maken het dus mogelijk om veel visuren te maken. Het is op Åland toegestaan om met alle soorten aas te vissen. Neem dus ook je haring paternoster mee zodat je in de warmere maanden over verse aasvissen beschikt die het vissen op snoek een extra dimensie geven. Vaak is het in de warmere periode net als bij ons dat in de vroege ochtend en latere avonduren als de temperatuur en lichtintensiteit gaan dalen de beste tijd om te vissen met de meeste kans op succes. De eerste dag ga je mee met een professionele gids die je tips en tricks van de lokale visserij bijbrengt. Dit omdat de visserij op groot en onbekend water in het begin best lastig kan zijn. Zo krijg je de beste start die maar mogelijk is. Hij laat je de beste plaatsen en manieren van vissen met bijbehorend aas zien. Daarmee helpt hij je qua kennis een flink eind op weg en daarmee worden je visuren een stuk productiever dan wanneer je ongeholpen het water op gaat.

 

 

Geen gesloten seizoen! Dus ideaal om in de periode die we in Nederland niet door kunnen brengen met roofvissen er een weekje er tussenuit te gaan en je geluk hier te beproeven. Vanzelfsprekend wordt ook hier de catch & release methodiek gepredikt. Een enkel visje ter consumptie is natuurlijk altijd een welkome optie. De visserij is hier eigenlijk het gehele jaar door mogelijk. De focus ligt echter van maart tot en met november. Deze regio kent milde zomers met aangename gemiddelden rond de 22 graden. Het is buiten de zomerperiode aan te raden om voldoende waterwerend materiaal of misschien zelfs een drijfpak mee te nemen. Het kan er in de winterperiode koud worden. In de koudere periode is het beter om in de binnenwateren te vissen en voor de warmere periode is het beter om meer op het grotere water te vissen. Voor beide periodes beschikken we over prachtige bungalows.


In Hjorto staan verschillende bungalows waarbij de grootste tot 8 personen kunnen accommoderen. Ook deze huizen zijn van perfecte kwaliteit en voorzien van alle denkbare opties als sauna, vaatwasser, TV, DVD, volledig ingerichte keuken, oven, koelkast, vriezer, etc. Al met al een perfecte uitvalsbasis voor de verschillende vistochten in de omgeving. Vanuit je bungalow is de loopafstand ongeveer 150 meter naar de boten. Mocht je nog vis willen meenemen naar huis is er bij het haventje een fileertafel aanwezig. Door de grote hoeveelheid eilanden is het ook bij mindere weersomstandigheden praktisch altijd mogelijk om een goede visplek te vinden. Ook de diepteverschillen in het water maken het een interessant en goed visgebied. Zeker als de zon begint in het voorjaar en de ondiepere stukken snel opwarmen en daarmee een goede visplek creëren. Als laatste dan nog het brakke water en je hebt een toplocatie!

 

 

De benodigde materialen zoals spin-, jerk- en vliegenhengels zijn niet anders dan in Nederland. Deze materialen zijn ook te gebruiken voor de gerichte visserij op zalm en zeeforel met dien verstande dat het wel de zwaardere materialen zijn om een mogelijke zalm tot 15 kilo tegenwicht te kunnen bieden. Dit gebeurt zowel trawlend als met kunstaas (woblers en lepels). De boten zijn uitgerust met 15 pk motoren en geschikt voor 2 vissers. Deze brengen je eenvoudig en snel op de plaats van bestemming. Verder is het mogelijk om ook onder begeleiding van een professionele gids een dag te gaan vissen. Altijd handig is ook een goed net of een boga grip om de vis netjes te kunnen landen.

 

Ieder land zijn eigen gewoontes en zoals altijd ook hier weer andere gewoontes en materialen. Vooral ondiep lopende pluggen zijn succesvol. Rapala Super Shad Rap, Storm Shallow Thunder, etc. zijn perfecte pluggen. Maar ook grote lepels en bucktailspinners doen het (langzaam gevist) in deze wateren ook erg goed. Mocht je na al het driften en werpen ook eens willen verticalen zoek dan de diepere stukken op en daarbij geven shads ook goede resultaten. Opvallend is daarbij om te zien dat de natuurlijke kleuren de beste resultaten geven en dat door het kunstaas op een jerk achtige manier binnen vissen ( korte rukjes aan de hengel) productiever is dan simpelweg binnen draaien. Laat je door de gids voorlichten welke aasvissen in jouw periode aanwezig zijn en pas je aas en manier van vissen hier op aan. Neem vooral ook je jerk baits want die leveren ook goede resultaten op. 

 

De boten zijn 4 meter 30 lang en voorzien van 15 pk motoren. Daarmee zijn ze geschikt voor 2 volwassenen. Voor de liefhebber is het mogelijk om je eigen portable fishfinder te plaaten. Zodoende kan je ook de taluds af te kunnen vissen op diepte en eventuele scholen haring ontdekken. Bij ingebruikname van de boot ontvang je een waterkaart en instructie zodat je op de hoogte bent van de omgeving en de beste hotspots. De te gebruiken hengels / molens / reels zijn identiek zoals we ze hier in Nederland gebruiken. Van lichte spinhengel voor de 10 grams plug tot en met de zware jerkstok om zware pluggen of jerkbaits mee weg te kunnen zetten of te trawlen. Maar ook de vliegvissers kunnen hier hun hart ophalen aangezien veel snoek zich laat vangen in de ondiepere gedeeltes tegen de rietkragen aan met streamers.

 

Voor de gerichte zalm- en zeeforelvisserij wordt er getrold met natuurkleurige pluggen en lepels in verschillende maten. Deze visserij is niet eenvoudig en voor de echte doorzetter. Mocht je er echter in slagen een zalm of zeeforel aan de lijn te krijgen is spektakel gegarandeerd. Zorg er voor dat je altijd of een groot net of een boga grip bij de hand hebt om de vissen op een correcte wijze te kunnen landen. Let op: de gewone boga grips kunnen vaak niet meer aan dan 25 lbs. Mocht de vis zwaarder zijn dan is een stevig net echt een uitkomst om niet de vangst van je leven te missen.

 

Geen gesloten seizoen en verboden aassoorten! Dus ideaal om in de periode die we in Nederland niet door kunnen brengen met roofvissen er een week tussenuit te gaan en je geluk hier te beproeven. Vanzelfsprekend wordt ook hier de catch & release methodiek gepredikt. Een enkel visje ter consumptie is natuurlijk altijd een welkome optie. De visserij is hier eigenlijk het gehele jaar door mogelijk. De focus ligt echter van april tot en met november. Deze regio kent milde zomers met aangename gemiddelden rond de 22 graden. Het is buiten de zomerperiode aan te raden om voldoende waterwerend materiaal of misschien zelfs een drijfpak mee te nemen. Het kan er in de winterperiode koud worden. Goede en warme regenkleding, laarzen maar ook een polariserende zonnebril zijn noodzakelijk. Ook een paar handschoenen en mutsen kunnen aan het begin en einde van het seizoen uitkomst bieden. Voor de periode meer naar de zomer toe geldt dat zonnebrand en zwembroek aanbevolen zijn. De zalm visserij vindt plaats in mei en juni en de zeeforel is het best vanaf november tot april te verschalken.

 

De prijs is grotendeels afhankelijk van het aantal deelnemers. Ga je met twee personen is de richtprijs 850 euro pp, ga je echter met 6 personen en heb je beschikking over 3 boten dan is de richtprijs 650 euro pp. Let op; ook de zomer- of winterperiode speelt nog een rol in de prijsstelling. 

 

Vanaf Utrecht is de reis ongeveer 1550 kilometer en neemt ongeveer 18 uur in beslag. Daarbij zorgt een veerpont tweemaal voor een korte pauze. Vanaf Puttgarden naar Rodby in ongeveer 45 minuten en van Kapelskarr naar Mariehamm in ongeveer 2,5 uur. Ter plaatse dien je zelf voor je maaltijden en overige benodigdheden zorg te dragen. Op ongeveer 10 kilometer rijden is er in Geta een lokale supermarkt waar je boodschappen kan doen.

 

Om de reis zo volledig mogelijk te maken ziet het basispakket er als volgt uit:

- Logies 7 nachten in een bungalow

- Boot 6 dagen met motor (per 2 deelnemers 1 boot) inclusief 10 liter benzine

- Uitgebreide visvergunningen

- Uitleg en instructie omtrent gebruik boot, materialen en waterkaart

- Bedlinnen en handdoeken

- Eindschoonmaak van de bungalow

- Ferry retourovertochten Puttgarden naar Rodby en Kapellskar naar Mariehamm

 

Een richtprijs voor 4 deelnemers bedraagt 775,- pp en bij 6 deelnemers 650,- pp. De uiteindelijke prijzen zijn afhankelijk van de gewenste periode, duur van het verblijf en het aantal deelnemers. Voor een gedetailleerde offerte is het verstandig om contact met ons op te nemen. Bijkomende kosten: eigen vervoer, eten en drinken ter plaatse, tolgelden en extra benzine voor de boot. 

Bekijk de ligging op de kaart