Malediven

Zon, zee en vis! Een tropische droom

Malediven

Zon, zee en vis! Een tropische droom
 
Deze eilandengroep staat bekend vanwege de meest ultieme plaatjes van schitterende witte stranden en azuurblauwe zeeën. De Malediven bieden dan ook de ultieme zomer strand vakantie. En voor ons vissers passen daar dan nog dikke GT’s, tonijn, wahoo, barracuda, zeilvis, marlijn of grouper bij. Dan hebben wij een ideale visreis en ben je hier in ieder geval aan het juiste adres. 
 
De Maldives of opok wel Malediven, officieel de Republiek der Maldiven, bestaat uit in 26 atollen in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. In totaal zijn er maar liefst 1190 koraaleilanden verspreid over een oppervlakte van ongeveer 90.000 km². Daarbij is de totale landoppervlakte slechts een kleine 300 km². Het grootste eiland is 5 km² en er zijn slechts 9 eilanden die groter zijn dan 2 km².
Tweehonderd eilanden zijn bewoond en daarvan zijn 88 eilanden ingericht als toeristenoorden.
 
 
Deze locatie is gelegen op het eiland Keyodhoo en ligt op 80 kilometer van de hoofdstad Male. Het eiland is een typisch visserseiland van het Vaavu Atol. Dit atol is amper bewoond en amper ingericht voor het toerisme. Je komt dan ook terecht midden tussen de lokale bevolking zonder de overdreven grote en dure resorts. Overweldigende zandbanken, verlaten eilanden en onaangetaste riffen waar je oneindig kan snorkelen.
 
Op Keyodhoo zijn er verschillende kleine winkels voor de dagelijkse behoeften en verder ook een school, mini kliniek, een moskee, restaurant en souvenir shop. Een deel van het strand is gereserveerd voor toeristen maar er worden ook tochten naar verlaten eilanden aangeboden met schitterende eilanden. In de twee kleine lokale cafe’s kan je genieten van de lokale delicatessen in combinatie meet koffie of thee. En in de lokale haven is het levendig in de middag als de boten terugkomen van zee. Er is een volleybalveld en er wordt gekaart waarbij je tussen de lokale bevolking bent. Geen resort dus met strakke stranden en overdreven luxe maar gezamenlijk met de lokale bevolking, herinneringen maken en genieten van de vriendelijke mensen en het indrukwekkende eiland.
 

Keyodhoo is een van de meest oostelijke eilanden van de Malediven en daarmee heb je direct toegang tot de onuitputtelijke Indische Oceaan. Voor de visserij heb je hier de mogelijkheid om alle denkbare soorten visserij te doen. Popperen, jiggen, trollen, levend aas, vliegvissen, en wat je al niet meer kan bedenken. Hier is het allemaal mogelijk. En de lijst met te vangen soorten is haast eindeloos. Giant travelly, bluefin trevally, jacks, zeilvis, marlijn, dogtooth tonijn, geelvintonijn, grootoogtonijn, bonito, mah mahi, barracuda, wahoo, haaien, groupers, snappers en ga zo maar door. En daar zitten regelmatig ook zeer grote exemplaren tussen!
 
Veelal wordt er gevist op de buitenste riffen van de atollen. Hier loopt de bodem steil naar beneden tot wel 1000 en 2000 meter diepte, ook wel drop off genoemd. Dit is de plek waar de golven op de riffen breken en dat is ook de favoriete verblijfs- en fourageerplek van veel vissoorten waaronder de GT. Langs de atollen lopen diverse stromingen en “Ripps”. Door het grote getijde verschil en de ondiepe plekken van het atol ontstaat er een voor de visserij interessante stroming. Hier wordt ook vaak getrold met kunstaas of natuurlijk aas. Bijzonder succesvol is het zuidelijkste puntje van het Vavuu Atol. Hier loopt de drop off naar meer dan 2000 meter diepte en komen verschillende stromingen samen. Er wordt ook aan de binnenzijde van de atollen gevist alleen is de kans dat je daar de vis verliest door lijnbreuk aanmerkelijk groter. 
 
In tegenstelling tot de luxe resorts is het op het eiland Keyodhoo wel toegestaan om vanaf de kant / strand of zandbank te vissen. Dit is vaak een ideale plek voor vliegvissers om wadend op zoek te gaan naar onze geschubde vrienden. Mocht je met de boot willen vliegvissen is er altijd een gids / spotter mee aan boord.
 
Deze locatie bevindt zich op een typisch vissers eiland en niet op een toeristen resort eiland. Dat betekent dat vissen die te beschadigd zijn of onvoldoende kracht hebben om terug te worden gezet worden gebruikt als voedsel voor de gehele lokale bevolking. Dus waar mogelijk is er sprake van catch & release maar er wordt ook vis gebruikt als reguliere voeding. Haaien zijn beschermd en dienen te allen tijde en zo snel mogelijk te worden terug gezet.
 
Het is ook mogelijk om hier een dag op de traditionele Malediviaanse manier te gaan vissen. Daarbij worden er eerst heel veel kleine aasvissen gevangen en vervolgens worden de tonijn scholen gezocht. Dan ga je met een traditionele stok en lijn de vissen vangen en in 1 keer binnen trekken. Hard werk en veel vis maar het moet je wel liggen want dit is productievissen en geen sportvissen. 
 

 
 
Het verblijf is ingericht naar Europese maatstaven met de nodige luxe voor een onvergetelijke vakantie op de Malediven, gecombineerd met het lokale leven op een typisch lokaal eiland. Naast het vissen zijn er ook uitstapjes mogelijk naar zandbanken, onbewoonde eilanden en ongerepte riffen. En vanzelfsprekend kan je ook tijdens het vissen een pauze nemen op een lokale zandbank en even een verfrissende duik nemen.
 
Er zijn op het eiland drie verschillende locaties waar ook drie verschillende verblijfsniveaus worden aangeboden.
 
  • DELUXE (4 kamers)
  • SUPERIOR (5 kamers)
  • STANDAARD (5 kamers)
Je verblijft in twee persoonskamers waar de bedden gescheiden kunnen worden. Alle kamers zijn voorzien van volledige airconditioning, eigen douches, wastafels en toiletten. Schoon en fris linnengoed, handdoeken en badlakens zijn standaard inbegrepen en de kamers worden dagelijks schoongemaakt. Tevens is er ook gratis wifi, open keuken, een gezellige woonkamer en het eigen restaurant. Roken is enkel toegestaan in de tuin en buiten.
Het verschil in het type kamer zit hem in de ruimte en comfort. Simpelweg is de “standaard kamer” goed, de “superior kamer” beter en de “deluxe kamer” het meest compleet.
 
In het aparte restaurant worden alle maaltijden geserveerd voor de gasten. Heerlijke lokale gerechten met veel vis, fruit, rijst en heerlijke lokale gerechten. Je gaat hier niets te kort komen. Deze locatie gaat je compleet verwennen met de onvergelijkbare "ALL-INCLUSE-PACKAGE" waarbij drie maaltijden, snacks en frisdranken (water, cola, sappen, koffie en thee) zijn inbegrepen. Afhankelijk van de dagindeling kan de lunch als picknick of BBQ op een van je verblijfsdagen worden gehouden. Tevens is het mogelijk om zonder extra kosten te snorkelen, of een bezoek te brengen aan een verlaten eiland of zandbank op NIET visdagen.
 
Op het eiland heeft de eigenaar tevens een vrij uitgebreide en complete hengelsportzaak waar je eventueel benodigde materialen ook kan kopen zoals extra poppers, stickbaits, pluggen, onderlijn etc. Niet heel voordelig maar het meeste is aanwezig voor het geval je nog iets te kort mocht komen.
 
Let op: Op het eiland wordt ivm het geloof geen alcohol geschonken en het is ook niet toegestaan om zelf mee te nemen. De verwachting is dat dit op termijn mogelijk gaat veranderen.
 
De dhoni is de traditionele manier van transport op de Malediven. Oorspronkelijk waren de dhoni's vissersboten of boten om goederen mee te vervoeren, maar nu dienen ze voor meerdere doeleinden. Uitgerust met een dieselmotor brengen de dhoni's toeristen van Male naar de verschillende eilanden van de atollen of worden ze gebruikt voor een excursie naar de nabijgelegen eilanden.
 
De bouw van een dhoni is al sinds eeuwen onveranderd gebleven en is puur handwerk zoals het enkel op de Malediven plaats vindt. Door de jaren heen werden de dhoni's perfect aangepast aan de heersende omstandigheden in de Maledivische wateren en weersomstandigheden. De romp is gemaakt van het zeer harde hout van de kokospalm. Het hout heeft de eigenschap zo sterk en veerkrachtig te zijn dat een eventuele botsing van de boot amper schade oplevert.
 
De moderne dhoni van vandaag heeft door de grotere dieselmotoren een hogere snelheid gekregen waardoor de rompen smaller zijn dan in de vroegere jaren. Ook zijn er opbouwen gerealiseerd voor het beschermen van de motoren en passagiers.
 
Op deze locatie zijn er twee reguliere en een kleinere dhoni (Jupiter, Submarine & Whiteshark), een speciale vis dhoni met een levend aas bun, een dhingee, een moderne centre console boot en een boot voor het vliegvissen. Het team heeft verschillende ervaren technici en kapiteins die voor alle boten zorgen. Voor de veiligheid is er op iedere boot een radio, reddingsvesten en een uitgebreide EHBO-kit met verband- en ontsmettingsmiddelen.
 
             Boot                                   lengte      # vissers           visserij
  • Jupiter                                   15 m           4                   T, P, J, B
  • Submarine                            15 m           4                   P, J, LA, B
  • Fishing Dhoni                        15 m           4                  T, P, J, B, LA, LAMS
  • Whiteshark                            11,6 m        3                  T, P, J, LA, B
  • Dhingee                                   6,6 m        2                  V
  • Centre Console 2 x 60 PK       7,6 m        2                  P, J, V
  • Jupiter 6 (flatboat) 1 x 60 PK   7 m           2                  V
B = bodemvissen, T = trollen, P = popperen, J = jiggen, LA = Levend aas, LAMS = Levend aas Malediviaanse stijl, V = vliegvissen
 
De boten zijn voor verschillende soorten visserij zoals jiggen, popperen, bodem vissen, trollen, levend aas vissen. Op de boeg, achtersteven en bovendekken zijn geschikte hengelhouders gemonteerd evenals Hummingbird fish finder, Canon downrigger, outrigger, netten, gaf en AFTCO Tailer (staartlus). Omdat “stand up” vissen de voorkeur geniet is er ook een Blackmagic Gimbal & Harness (Standard tm XL) aan boord. Dat maakt de drill van een serieuze tonijn wel iets comfortabeler.
 
Indien je zelf geen materiaal hebt is het mogelijk om dat hier te gebruiken. Perfect materiaal van onder andere Penn, Daiwa, Accurate en Shimano. Dat geldt voor het jiggen, trollen en popperen. Hiervoor worden geen extra kosten in reklening gebracht. Het is wel noodzakelijk dat je je eigen terminal tackle meeneemt als poppers, jigs, stickbaits, haken en onderlijnen.
 
Seizoenen
 
Er zijn twee seizoenen in de Malediven, en elk seizoen biedt een verscheidenheid aan visserij door de wisselingen in de stromingen, kleine maar belangrijke verschillen in de watertemperatuur en planktonbewegingen. 
 
NOORD-OOST MONSOEN (november-april)
Deze stroomt van december van oost naar west door de atollen. De helderheid van het water verbetert tot ruim 30 of meer meter aan de oostelijke zijden van de atollen. Door deze stroming ontwaakt het leven bij de kanaalranden en riffen. Hier verzamelt zich een verscheidenheid aan vissoorten. De stroming is over het algemeen sterker in februari, maar het oppervlaktewater is dan wat rustiger. De watertemperatuur stijgt tot 30 graden en de billfish jaagt vaak iets dieper. Deze omstandigheden blijven rustig tot begin april als de regenwolken uit het zuidwesten langzaam opbouwen. Vanaf dat moment loopt de stroming door de atollen naar het westen. Het water is dan zeer planktonrijk en de helderheid van het water is in deze tijd meestal 10 tot 15 meter.
 
ZUID-WEST-MONSOEN (mei - oktober)
In het zuidwestelijke moessonseizoen heb je goede kans om aan de westzijde van de atollen geelvintonijn te vangen op 10 tot 20 kilometer varen. De stroming is meestal minder sterk waarbij de helderheid van het water op 30 meter plus ligt. De watertemperatuur is gemiddeld iets lager, wat betekent dat de vissen zich dichter bij de atollen ophouden. Aangezien de weersomstandigheden in deze periode minder goed voorspelbaar zijn (mogelijke wind en regen voor een periode van 3-4 dagen), is het belangrijk om te overwegen om in deze periode te vissen. Dit is de periode met de meeste regen per maand. Deze periode kan je echter de grootste variëteit aan vissen bieden, als je op de juiste visgronden kan geraken. Op de Malediven heb je wel het geluk dat er amper dagen zijn die helemaal grijs verlopen. De zon laat zich tussen de buien door vaak zien.
 
Om te popperen op GT en voor het vliegvissen zijn de omstandigheden en vismogelijkheden het gehele jaar doorlopend aanwezig. En ook de visserij rondom de riffen op grouper, snapper, barracuda, meerdere trevally soorten, Giant Trevally, pompano, etc. kunnen hier het gehele jaar gevangen worden.
 
 
              
 
 
Transfers
 
1. Lokale ferry: 
 
Bij aankomst op de luchthaven ontmoet je een van de medewerkers bij de uitgang om je te ontvangen en te begeleiden naar Vilingili Ferry Terminal. Daar neem je eerst de veerboot die elke 10 minuten van de luchthaven naar Male vertrekt. De reis duurt slechts enkele minuten en kost per persoon per één USD. Verder vervoer per veerboot naar Keyodhoo is mogelijk, afhankelijk van de aankomstoptie, tot drie keer per week:
 
MALE - KEYODHOO | Dinsdag, donderdag en zondag: De veerboot vertrekt om 10 uur vanaf Vilingili Ferry Terminal vanaf Male.
KEYODHOO - MALE | Maandag, woensdag, zaterdag: De veerboot komt om 14:20 uur aan bij Vilingili Ferry Terminal in Male. 
 
Dit is de route: Male - Maafushi - Fulidhoo - Thinadhoo - Felidhoo - Keyodhoo
 
Het kan zijn dat je de veerboot bij Fulidhoo moet verlaten en moet overstappen. De bemanningsleden zullen je in dat geval informeren en helpen. Deze route neemt ongeveer 6 uur in beslag en de kosten zijn 10,- per persoon per traject. Er is een toilet aan boord! Bij slecht weer kan het zijn dat er verschuivingen zijn of dat de veerboot niet vertrekt!
 
2. Vaavu atoll speedboot ferry
 
Deze boot vertrekt vanuit de hoofdstad Male en is mogelijk op deze dagen:
maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag, zondag: Vertrek om 11 uur met route Male – Keyodhoo
 
De route terug van Keyodhoo naar Male / luchthaven is mogelijk op :
maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag, zondag: Aankomst om 16.00 uur
De boot gaat dan eerst naar de hoofdstad en vervolgens naar het vliegveld. De reis neemt 2 uur in beslag en de prijs is 70,- enkele reis per persoon.
 
3. Prive speedboot ferry
 
De transfer per privé speedboot maakt het mogelijk om bij aankomst op de luchthaven op een eigen tijd af te spreken. Deze transfer kan op verzoek worden geboekt en duurt ongeveer 1,5 uur. De huidige prijzen zijn 600,- per enkele reis. Voor deze optie proberen we meerdere gasten te vinden om de kosten te beperken.
 
In verband met het geloof is vrijdag een rustdag en wordt er dan ook niet gevist op het eiland. Het is daarom aan te bevelen om op vrijdag aan te komen en dan met de prive ferry naar de locatie te reizen. Wil je op een andere dag aankomen kan dat ook maar moet je rekening houden met een rustdag op de vrijdag.
 
 
Algemeen
 
De inwoners van de Malediven zijn moslims. Daarbij is het van belang om enkele gewoontes en tradities te benoemen.
 
De consumptie van alcohol en varkensvlees is verboden op de Malediven. Alcohol mag alleen worden geserveerd in toeristische resorts. In dit verblijf, op een door de lokale bevolking bewoond eiland, wordt GEEN alcohol geserveerd en geconsumeerd. Ook niet door het zelf mee te nemen! Ook de invoer en het gebruik van drugs is strikt verboden!
 
Vrouwelijke reizigers dienen hun schouders en knieën bedekt te houden op het eiland. Voor alle reizen met onze Dhoni is het dragen van Europese zwemkleding natuurlijk toegestaan. Ook is er op het strand op Keyodhoo een aparte plaats waar je in zwemkleding kan verblijven!
 
Moslims bidden 5 keer per dag. Daarbij is het eerste gebed om 5 uur in de ochtend en dit kan mogelijk te horen zijn.
 
Deze locatie steunt het initiatief "Protect the Maldives." Om het delicate ecosysteem van de Malediven te beschermen volgen we de regels van het project en vragen we onze gasten deze ook te respecteren. Bij aankomst ontvang je de brochure van "Protect the Maldives" en gevraagd worden deze eenvoudige regels te volgen. Het informatiemateriaal dient in de woning te blijven voor gebruik door de volgende gasten.
 
Om de Malediven te bezoeken dien je een geldig paspoort te hebben dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van vertrek. In het vliegtuig of op de luchthaven krijg je formulier voor een toeristenvisum dat je moet invullen. Neem de boekingsdocumenten mee die wij je per e-mail hebben toegestuurd. Deze heb je nodig bij de paspoortcontrole bij binnenkomst. Zonder deze documenten kan je de toegang worden geweigerd! De bagage wordt bij binnenkomst gescreend. Het is niet toegestaan om alcohol, drugs, pornografie en varkensvlees mee te nemen naar de Malediven. De Malediven is een 100% moslimland.
 
Bij aankomst wordt je door een van onze teamleden ontvangen bij de uitgang van de luchthaven. Je herkent hem aan het T-shirt en bord met het Jupiter-logo. Mocht je hem missen  ga dan naar de "Help Desk" balie links van de uitgang. Onze medewerkers helpen je ook bij de speedboot terminal (op de luchthaven) en of bij de ferry terminal (in Male).
 
Als je tijdens je reis  vragen of problemen heeft, neem dan contact op met de volgende personen:
 
Nafiu Ahmed (spreekt Engels) 00960-7938883
Kubbe (gast manager, spreekt Italiaans en Engels) 00960-7875519
Hafiz Hussain (spreekt Engels en Italiaans) 00960-7973856
 
Alle betalingen bij aankomst (veerboten, speedboot) dienen contant en uitsluitend in US Dollar te worden gedaan. Zorg dus dat je kleine coupures op zak hebt. Ter plaatse wisselen van dollars zal niet heel makkelijk zijn namelijk. Andere vormen van betaling of valuta worden niet geaccepteerd voor de veerboten. 
 
In het verblijf zelf kan je contant in US Dollar of met creditcard betalen.  
Voor betalingen met credit card en bankoverschrijving zijn wij genoodzaakt een transactievergoeding toe te passen:
 
• Visa & Mastercard: 3,5% van de rekening
• Amex & American Express: 4,5 % van de rekening
• Bankoverschrijving: 2,5 % van de rekening
 
Let op: De Malediven accepteren enkel nieuwe dollarbiljetten (2006-2016)! Extra diensten of gebruik buiten de inclusieve services worden vastgelegd op een aparte rekening en aan het einde van het verblijf verrekend.
 
Door de ligging rondom de evenaar is de kracht van de zon hier doorlopend hoog. Onbeschermd zonnen of zwemmen gaat per definitie tot verbranding leiden. Dus smeer je regelmatig in met een goede zonnebrandcrème met de hoogste beschermingsfactor, zelfs bij bewolkt weer. Voor diegene die gaat snorkelen is het aan te bevelen om een T-shirt met lange mouwen aan te trekken als bescherming tegen de zon. Voor je gehele verblijf is het motto om de zon zo veel mogelijk te mijden. Voor het vissen is een zonwerend shirt met lange mouwen en buff met UV bescherming aan te bevelen in combinatie met een viscap.
 
Voor het beschermen van je voeten in het water raden wij aan om neopreen schoenen mee te nemen evenals een muggenspray voor tijdens het slapen..
 
Met een fooi kan je aangeven hoe tevreden je bent met de service van het team. Je kan het aan medewerkers individueel geven of in de fooienpot in het restaurant stoppen. De fooien uit de fooienpot worden gelijkelijk verdeeld over het hele team.
 
 
Prijzen
Seizoen 1: januari tm  april en oktober tm december
Seizoen 2: mei tm september
      
                                 Seizoen 1 Seizoen 2
DELUXE single           195           165
DELUXE dubbel          165           125
SUPERIOR single       175           155
SUPERIOR dubbel      145           125
STANDAARD single    175            150
STANDAARD dubbel   140            120
 
Prijs per person in euro’s inclusief:
- nationale belastingen 
- drie maaltijden
- water, koffie, thee en frisdranken
- dagelijks (niet op vrijdag) zwemmen en snorkelen op zandbank (9-15.00)
- 1 x nachtvissen (17.30 – 20.00) per groep
- vanaf 7 nachten verblijf 20 min rugmassage per volwassene (oktober tm april)
 
Exclusief:
- fooien 
- Green tax 3,- pppd
- Island tax 2,- pppd
 
Extra’s: liefst op voorhand te bestellen
Romantisch strand diner                                                               30,-
Kreeft diner op het strand                                                              70,- 
Overnachting op een verlaten eiland met BBQ min. 4 personen   90,-
Overnachting op een verlaten eiland met BBQ 2 personen         220,-
De prijs is in euro per persoon.
 
   Boot                                         hele dag    halve dag 
Jupiter                                              350           240
Submarine                                       390           270
Whiteshark                                       390           270
Fishing Dhoni                                   430           290
Fishing Dhoni Maldivian style          525             --
Centre Console                                550           340
Centre Console Meemu Atol            650             --
Jupiter 6                                           380           240
Dhingee                                            380           240
 
Hele dag is van 06.00 tm 16.00 uur
Halve dag is van 06.00 tm 11.00 uur
Fishing Dhoni live bait Maldivian style van 08.00 – 17.30 uur
Prijs is per boot per dag inclusief benzine en hengelsportmateriaal exclusief terminal tackle. Materiaal dat wordt verloren of beschadigd, dient vergoed te worden.
 
Nachtvissen kort 5:30 - 8:00 pm       70,-
Nachtvissen lang 5:30 - 11 pm        170,-
Prijs is per boot en niet icm hele dag vissen
 
Een voorbeeld om met 2 personen 7 dagen te verblijven in het hoogseizoen, 5 dagen te vissen (3 dagen dhoni en 2 dagen centre console) komt neer rond 1825,- euro pp
Met 4 personen 7 dagen verblijven in het laagseizoen, 5 dagen vissen vanaf een lokale dhoni komt neer op 1345,- euro per persoon. 
 
Deze prijzen zijn exclusief vluchten en transfers. Een gemiddelde vlucht naar de Malediven komt neer op 800 tot 1000 euro per persoon.
Indien vluchten niet aansluiten op de veerboot tijden is het mogelijk om lokaal in Male een extra hotelovernachtingen te verzorgen.

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart