Finland, snoek en forel

Finland, snoek en forel

 

Op een half uur rijden van Kuopio ligt een prachtig complex waar je gastvrij ontvangen wordt en waar je perfect kan vissen. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier te verblijven; hotel, appartement, bungalow, caravan of tent het kan allemaal. Het complex is ruim van opzet en voor een groot gedeelte in het aangrenzende bos van de rivier gesitueerd. Alle onderdelen van het complex zijn recentelijk gerealiseerd en derhalve in perfect staat.De huisjes zijn voorzien van beddengoed, eigen sauna, vaatwasser, magnetron, volledig ingerichte keuken, douche, toilet, etc.


De plek waar het allemaal om draait is de 1,2 kilometer lange Ayskoski rivier met aan de bovenloop een meer en onderaan wacht een nog groter meer met toegang tot nog weer andere meren. Te veel om op te noemen. Je verblijft in een prachtige omgeving waar je ondanks de luxe toch het gevoel hebt midden in de natuur te zijn.

 

 

Er zijn hier twee mogelijkheden om te vissen, te weten op de rivier of op de meren. Het vissen in rivier richt zich op bruine forel, regenboogforel en vlagzalm. Hiervoor kan je in het onderste gedeelte van de rivier met de spinhengel terecht en met de vliegenhengel kan je op de gehele rivier terecht. Dagelijks worden er niet meer dan 12 vergunningen afgegeven om hier te vissen. Er wordt gevist met weerhaakloze haken en alleen vissen van 55 centimeter en groter mogen ter consumptie worden meegenomen met een maximum van 2 per persoon per dag. Het vissen op het meer is gericht op snoek, snoekbaars en baars. Zowel spinvissen maar ook jerken, trawlen, aasvissen en vliegvissen behoren allemaal tot de mogelijkheden.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om te gaan vissen. Er zijn verschillende meren in de nabije omgeving. Tussen twee van deze meren stroomt de Äyskoski rivier. Deze is 1,2 kilometer lang en volledig verpacht voor de visserij. Dagelijks mogen er maximaal 12 personen vissen. Op de bovenloop tot aan de brug mag men zowel spin- als vliegvissen en op de benedenloop mag men enkel vliegvissen. In de rivier vist men op bruine en regenboogforel en vlagzalm. Afhankelijk van het seizoen kan je met verschillende vliegensoorten terecht. De gidsen ter plaatse zijn je graag van dienst om de juiste vlieg te selecteren. Het vissen op de rivier dient weerhaakloos te gebeuren. Alle bruine forellen en vlagzalmen zijn op basis van catch & release.

 

Enkel de regenboogforellen mogen worden meegenomen indien ze groter zijn dan 45 centimeter. Het gemiddelde formaat bruine forel is rond de 50 centimeter met uitschieters tot 70 centimeter en 5 kilo. De vlagzalm is gemiddeld 40 centimeter en kan hier tot een formaat van 60 centimeter worden gevangen. Op de meren ligt er een walhalla voor de snoekvisser. Ontelbare hectare water en slechts een paar visboten. De hoeveelheid snoek is hier bijzonder groot. Te meer omdat de Finnen hier zelf praktisch niet op snoek vissen. Met name de hoeveelheid snoek is onnavolgbaar. In twee uur tijd hebben we maar liefst 11 snoeken gevangen met 2 personen. Snoeken die groter zijn dan 90 centimeter dienen terug gezet te worden. Je kan hier zowel vliegvissen, spinnen of trollen om de Finse monsters achter de schubben aan te zitten. Het plaatselijke record staat op 1 meter en 22 centimeter! Er is dus nog ruimte voor verbetering.

 

 

Lohimaa ligt op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Kuopio. De natuur is overweldigend en puur. Rondom de centrale lodge met een tiental hotelkamers zijn er verschillende mogelijkheden om te verblijven. Zo is er het Log hotel waar kleine groepen vissers tot 14 personen prima kunnen verblijven in 7 tweepersoonskamers. Daarnaast zijn er ook 10 luxe ingerichte huisjes voorzien van alle gemakken zoals eigen sauna en eigen ruimte om de vis schoon te maken en in te vriezen. Voor degene die er op eigen houtje naar toe willen is het ook mogelijk om de caravan mee te nemen en op 1 van de 33 volledig ingerichte plaatsen neer te zetten. Welke keuze je ook maakt; de rivier, het hotel, de overige visplaatsen en de marina liggen allemaal binnen 5 minuten loopafstand. 

 

Het Loghotel: Deze locatie ligt tegenover het hotel zelf en direct aan de rivier. Het gebouw beschikt over 7 luxe kamers voor elk 2 personen. Je beschikt over je eigen douche en toilet in de kamer en het gebouw is in begin 2007 opgeleverd. In het centrale gedeelte van het gebouw bevindt zich een gemeenschapsruimte met kleine keuken met de mogelijkheid om wat op te warmen en natuurlijk een gemeenschappelijke sauna.

 

De cottages: De cottages zijn bijzonder luxe en volledig uitgerust met onder meer vaatwasser, open haard, sauna, wasmachine, etc. Er zijn verschillende mogelijkheden om met 4 tot 10 personen in een huisje te verblijven. Ook is er bij ieder huisje een sauna standaard inbegrepen evenals het beddengoed en handdoeken. De huisjes zijn ruim van opzet en liggen allemaal los van elkaar in het bos rondom de rivier.

 

De camping: Of je nu met de caravan of de tent komt; er is een ruime keus aan plaatsen. De stroomvoorziening is vanzelfsprekend aanwezig als ook een gezamenlijk toilet en douche gelegenheid. Ook hier geldt dat het complex recentelijk is opgeleverd en dus in perfecte staat verkeerd. Door de ruime opzet van de staplaatsen heb je al snel gevoel vrij in de natuur te kamperen.

 

De spinvisserij op de rivier is het beste met korte stevige spinhengels van 2 tot 20 gram. Er wordt gebruik gemaakt van kleine woblers, poppertjes, lepels en blinkertjes. Veel baarsachtige kleuren in het begin van het seizoen en wat meer richting blauw en zilver naar de zomerperiode toe. Ook worden kleine poppertjes gebruikt en dat levert spectaculaire aanbeten op. Je kan hier zowel met dyneema als ook met nylon lijn prima uit de voeten. Mocht je met dyneema vissen gebruik dan een fluo carbon onderlijn van 20 tot 30/00. De visserij op snoek op het meer vindt plaats met een lokale gids die beschikt over een schitterende visboot en alle bijbehorende materialen. Er kunnen maximaal 3 personen mee op deze boot. De kosten van 1 dag met deze professionele gidsbvoor bedragen 750,- per dag.

 

Het vliegvissen op de rivier gebeurd met # 4 tot # 6 hengels en afhankelijk van het seizoen wordt met droge en natte vliegen gevist. Voor de stromende rivier maakt men het beste gebruik van een leader van 20 tot 30/00. Er wordt zowel met de droge als natte vlieg gevist en de lokale gidsen zijn maar graag bereid om je te voorzien van de laatste informatie omtrent de best te gebruiken soorten en maten. Mocht je zelf niet beschikken over een waadpak of vliegen- of spinhengel is het mogelijk om dat ter plaatse te huren. Het waadpak is voor de visserij in de rivier is dat een noodzakelijkheid om op de betere plaatsen te komen.

 

Neem verder ook je net mee zodat je gevangen vis te allen tijde netjes kan opvangen en onbeschadigd terug kan zetten. Voor de snoekvisserij kan je beschikken over een Buster boot op de lagere meren. Deze boten hebben een lengte van 5 meter en zijn voorzien van een 20 pk 4 takt motor en fishfinder. Het te gebruiken vismateriaal in Finland is gelijk aan het materiaal zoals we dat in Nederland gebruiken. De beste vangsten worden hier in de vroege ochtend en late avond gedaan met aas met natuurlijke kleuren. Het is hier tevens mogelijk om tijdens eventueel driftvissen achter de boot een extra hengel met witvis aan te bieden. Voor het bovenste meer staan roeiboten van 5 meter ter beschikking met 4 pk motors. Hier worden kleinere motoren gebruikt aangezien dit meer aanzienlijk kleiner is dan de lagere meren.

 
Het seizoen begint in april als de meren hun ijs hebben prijsgegeven. Dat is het moment dat de eerste vliegen komen en dan zwemmen de forellen en vlagzalmen de rivier op om te azen. De visserij blijft tot oktober goed waarbij de zomermaanden juli en augustus iets minder uitbundig zijn en de beste resultaten in de ochtend en avonduren gerealiseerd worden.
 
De rivier blijft het gehele jaar door open. Zelfs tijdens de winterperiode. Vraag ook eens naar de mogelijkheden om in de winterperiode in een schilderachtige omgeving te verblijven en te genieten van trips met sneeuw scooters, wandelingen met sneeuwschoenen, sledehondentrips, langlaufen, etc. Daarnaast is het voor de liefhebbers ook mogelijk om in de winter te gaan ijsvissen op de meren. Al met al is er het hele seizoen genoeg te doen.
 
Deze locatie is zowel per eigen vervoer als ook per vliegtuig te bereiken. Met het vliegtuig vliegt men vanuit Amsterdam naar Helsinki en vervolgens naar Kuopio. Aldaar wordt men opgehaald of gaat men per huurauto naar de locatie. Door het huren van een auto ter plaatse ben je flexibeler om eens andere locaties te bevissen, boodschappen te doen of simpelweg een mooie tocht te maken door het adembenemende landschap. Door de hoeveelheid aan mogelijkheden van vervoer en verblijf is het niet eenvoudig om een richtprijs af te geven. Vanzelfsprekend is eigen vervoer met een bootovertocht en verblijf op de camping voordeliger dan te gaan vliegen en te verblijven in het hotel.
 
Mail ons en geef aan wat je wensen zijn. Dan kunnen we een vrijblijvende offerte voor je opstellen.

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart