Panama

Vanuit panga of kajak

Panama

Vanuit panga of kajak
 
Actieve visserij vanuit kajak of panga
 
Vissen waar massa (vis)toerisme niet bestaat! Op het Azuero schiereiland aan de westkust van Panama bevindt zich deze toplocatie waar je volgende visavontuur een gegeven is. Dit is de toplocatie als het gaat om kajakvissen en actief vissen vanuit de panga in Centraal Amerika. Deze locatie staat bekend om de perfecte visserij, schitterende omgeving en bijbehorende flora en fauna. Vissen in Panama krijgt zo een aparte dimensie en niet zoals  de onpersoonlijke grote Amerikaanse resorts en mannen met dikke portemonnees en nog veel grotere ego’s. Hier komen vissers en liefhebbers en is kameraadschap het motto!
 
Deze locatie is geschikt voor beginners tot en met gevorderden die hun ‘bucketlist vis’ willen vangen. Direct achter de lodge vindt zich een natuurlijke haven met daar vlak bij weer verschillende riffen waardoor dit een perfecte locatie is om te kajakvissen. Hier vindt je een grote populatie vissoorten als mahi-mahi, roosterfish, cubera snapper, geelvintonijn, marlijn, zeilvis die zich gedurende het jaar hier ophouden. Maar ook groupers, snappers, bluefin trevally, African pompano, sierra, snook, white sea bass, jack crevelles, bonitos en skipjack maken de soortenrijkdom compleet. Deze soorten zijn op meerdere manieren en met verschillende aassoorten te vangen. Met levend aas als blue runners traag slepend achter de kajak, popperen, jiggen, trollen en vliegvissen. Allemaal manieren waarop al deze soorten succesvol belaagd kunnen worden.
 
 
Deze locatie is ingericht op avontuurlijke vissers die gericht zijn op kajakvissen of actief vissen vanuit een ruime open panga of een mix hiervan. Je kan hier zowel als individuele visser of kleine groep aansluiten bij een andere groep of je kan hier met je eigen groep van maximaal 10 vissers naartoe gaan. Om hier te gaan kajakvissen is het niet noodzakelijk om ervaring te hebben doordat er altijd een gids met je mee gaat om je te begeleiden op het water.

 

Om te verblijven heb je de keuze uit meerpersoonskamers met stapelbedden of luxe appartementen in een apart hotel. Deze pakketten worden aangeboden als all-inclusive programma met alle maaltijden, bier, water en frisdrank, volledig ingerichte viskajak, verblijf en transfer naar de lodge. Met andere woorden je wordt compleet ontzorgd. Maar je kan hier ook prima je partner mee naar toe nemen. Je kan hier namelijk ook paardrijden en wandelen op het 400 hectare naastgelegen landgoed, suppen, surfen, kajakken, massages en relaxen aan het strand. Dus partners en familie kunnen hier ook gerust genieten van de gezamenlijke vakantie.

 

Op slechts enkele kilometers afstand bevindt zich het afgelegen en schitterende nationale park Cerro Hoya. Het is een enorm gebied wat plek biedt aan een enorme hoeveelheid planten en dieren. Van tropisch regenwoud meer landinwaarts tot aan de koraal riffen direct voor de kust zijn hier alleen meer dan 95 vogelsoorten. Daarnaast ook de jaguar, miereneter, luiaard, paca, ocelot, witstaart herten, kapucijner- en brulapen. Verder zijn er drie grote rivieren die het gebied doorlopend van water voorzien en watervallen opleveren.

 

Bij het resort bevindt zich ook een belangrijk verkoop- en service punt voor kajaks. Hierdoor is het mogelijk dat je gedurende je verblijf vanaf verschillende typen kajaks kan vissen. De kajaks zijn van het merk Hobie en zijn voorzien van het unieke Mirage aandrijfsysteem waardoor je twee handen vrij hebt om je hengel en molen te bedienen. De absolute top als het gaat om viskajaks en comfortabel vissen.

 

Op de locatie zijn 2, 4 en 6 persoons kamers beschikbaar met stapelbedden met voor elke kamer algemene bad en toiletfaciliteiten. Als de locatie zelf vol is zijn er aan de overzijde van de straat extra 2 persoonskamers met eigen badkamers. We streven er naar om groepen die gezamenlijk reizen ook gezamenlijk te laten verblijven. Kamer indeling vindt plaats naar aanleiding van eerste aanmelding. Dus voor specifieke verzoeken is het van belang om vroeg te boeken. Kamers kunnen ook als single worden geboekt maar dan is er sprake van een meerprijs.

 

Het is ook mogelijk om een upgrade te verzorgen qua verblijf. Daarvoor werken we samen met Hotel Playa Cambutal . Hier verblijf je in een tweepersoonskamer met een prachtig zwembad en bijbehorende bar aan het strand. Indien je hier voor kiest wordt je dagelijks met de shuttle opgehaald voor het ontbijt en de vistrips. De avondmaaltijden worden gezamenlijk in de lodge gebruikt en ook de dranken zijn enkel inclusief in de lodge. Eten en drinken wat je in het hotel gebruikt zijn op basis van meerprijs en ter plaatse af te rekenen. De meerprijs van deze optie bedraagt 250 euro per persoon op basis van een gedeelde tweepersoonskamer.

 

Het ontbijt en de lunchtassen staan iedere ochtend ongeveer 2 uur voor vertrek (gemiddeld om 5 uur) klaar. Het continentaal ontbijt bestaat uit ontbijtgranen (cornflakes etc), muesli repen, vers fruit (mango, papaya en ananas alles afhankelijk van het seizoen) toast, jam, verse koffie en thee. De lunch staat klaar bij de plaats waar ook de droogtassen voor iedere dag ingepakt worden. De lunch bestaat uit sandwiches met jam, pindakaas, ham, kalkoen en kaas of verse tonijn salade en een snack.

 

Bij terugkomst van een visdag staat er een middag snack te wachten met verse guacemole, salsa, bonen- en kaasdip met chips, bier, frisdrank, thee of water. Het diner wordt ’s avonds geserveerd voor de hele groep samen. Het bestaat over het algemeen uit verse vis, schaal en schelpdieren bereid als sashimi, gerookt, gegrild, gebakken of gefrituurd. Dat vergezeld met lokale groenten als chayote, aubergines, broccoli, kool, asperges maar ook rijst, bonen, yucca en llame. Tussen al deze heerlijkheden door wordt ter afwisseling ook een pizza avond georganiseerd, maar ook kip, spare ribs en de nationale maaltijd San Cocho (een rijk gevulde kippensoep met rijst) wordt geserveerd. En na afloop zijn er verschillende huisgemaakte nagerechten.

 

Er is geen minimum aantal deelnemers voor deze visreis. De prijzen zijn gebaseerd op 4  of meer personen. Maar individuen of koppels kunnen worden ondergebracht in speciale single weken waar hier rekening mee wordt gehouden. Je bent die week dan met andere vissers in het viskamp.

 

Naast het kajakvissen is het ook mogelijk om hier vanuit een panga te vissen. Deze lokale boten zijn 6 tot 8 meter lang en bieden elk plek aan drie vissers. De boten zijn voorzien van krachtige 50 tot 100 PK buitenboordmotoren die je makkelijk en snel op de plek van bestemming brengen. Het is hier slechts kort varen naar de verschillende stekken omdat alles lekker in de buurt ligt. Daarbij is het mogelijk om te trollen met levend aas, kunstaas, popperen en te jiggen. In totaal zijn hier 3 pangas beschikbaar waardoor het mogelijk is om tot 9 personen te gaan vissen met de panga. Je hebt dus de keuze om je visserij afwisselend in te richten. Dat kan alle dagen kajak, of panga zijn of een combinatie hiervan. Voor het gebruik van de panga is er sprake van een meerprijs ten opzichte van de standaard pakket prijs.

 

Er wordt 5 dagen gevist van zondag tm donderdag. De gemiddelde kajak trip neemt 6 uur in beslag. Veelal van weinig stroming tot middel sterke stroming. Door de korte afstanden is het zelfs mogelijk om tussen de middag een lunch break aan het strand te houden. De visdag met de panga neemt gemiddeld 8 uur in beslag omdat deze minder stromingsgevoelig zijn.

 

Het is ook mogelijk om een kajaktrip met bootondersteuning te ondernemen. Daarbij gaan de kajaks op de panga en wordt je naar de een van de nabij gelegen rif structuren gebracht waar je kan vissen onder begeleiding van de boot die bij je blijft. Je kan hier vissen van de ondieptes tot de drop off van wel 300 meter en dat allemaal binnen een afstand van 25 kilometer. En dat is wat deze locatie zo uniek maakt. Het is allemaal dichtbij en er zwemmen hier echt grote exemplaren waarbij catch & release wordt gestimuleerd.

 

De kajaks zijn standaard uitgerust met:

 • Hobie Mirage drive systeem
 • Peddel
 • Plastic waterdoorlatend voorraad krat
 • Hengelhouders 3 x
 • Garmin Striker 4 Fish-finder/GPS
 • Materiaal bevestigingskoorden
 • Een Kage gaff
 • NRS droogtas
 • Zwemvesten
 • Go Pro camera mounts

 

Van mei tm medio december is het natte seizoen en van medio december tm april is het droge seizoen. Het natte seizoen is koeler en kent over het algemeen buien in de middag maar er zijn ook weken met veel regen. De visserij in deze periode is goed omdat het ook minder warm is. De regen is vaak kort en onweer of windbuien komen niet vaak voor waardoor het weer amper invloed heeft op de visserij. Als uitzondering hierop gelden de maanden februari en maart waarin geen boekingen worden aangenomen maar enkel dagvissers welkom zijn. Het droge seizoen is warm en zonder regen. En dan is het nodig om je goed in te smeren want de zon is fors in deze periode. Panama kent geen orkanen, aardbevingen en vulkanen dus het is een veilige plek om heen te reizen.

 

In april en mei komen de zeilvis en marlijn dicht onder de kust en deze zijn dan gericht te vangen. In september en oktober zijn de Cubera Snappers hier extra goed te vangen terwijl de roosterfish, jack crevelle en ook Cubera het hele jaar door aanwezig zijn. En van juli tm september komen de bultrugwalvissen hier langs op hun migratieroute en zijn ze regelmatig te zien.

 

Zoals in veel zuid Amerikaanse landen wil de elektriciteit nog wel eens uitvallen. Op deze locatie is er een eigen noodaggregaat zodat dit probleem ter plekke verholpen wordt. Om de elektriciteit hier te kunnen gebruiken is een wereldstekker noodzakelijk. Denk verder aan t-shirts met lange mouwen. Katoenen kleding is hier NIET aan te raden! Maar licht materiaal van nylon of polyester wat snel droogt. Verder korte (zwem)broeken, longsleeves, viscap, zonnebril, waterschoenen met goede zolen en slippers.

 

Om je visreis te vergemakkelijken zijn er twee pakketten met huurmateriaal:

 

 • Het hengelpakket. Dit bestaat uit twee Star jigging hengels extra heavy (1 conventioneel en 1 spinning) en een spinhengel van Wright & McGill. De kosten hiervan zijn € 100,- voor een week.
 • Compleet vispakket. Dit bestaat uit het hengelpakket en een rechtshandige Accurate Fury FX-500 reel met 65 lbs Diamond dyneema en een 60 lbs Momoi High-Catch mono onderlijn, een Shimano 8000 Bait-runner of Penn Spinfisher 6500 met 60 lbs Diamond dyneema en een Penn Spinfisher 4500 of Diawa BG 4000. De kosten hiervan zijn € 250,- voor een week.

 

Op de locatie is er een prima voorraad aan poppers, pluggen, jigs, bucktails, GT-ice cream producten, fluocarbon, Eagle Claw haken en kant en klare onderlijnen voor de levend aas visserij. Al deze materialen worden ter plaatse voor reguliere Amerikaanse prijzen verkocht.

 

De kosten van het gehele pakket bedragen € 2575,- per persoon

 

Inclusief

 • Verblijf in tweepersoons kamer in hotel Milan op de heenweg
 • Kamer in de lodge in twee tot zespersoons kamers met stapelbedden
 • Hobie kajak Outback Mirage Drive
 • Maaltijden: continentaal ontbijt, packed lunch en diner op de locatie
 • Dranken: onbeperkt bier, frisdfrank, water, thee en koffie op de locatie
 • Transfer in een privé bus van Panama stad naar locatie en retour.
 • Zaterdag heen en vrijdag terug. Meerprijs voor extra vervoer of voor 3 en minder personen is van toepassing.
 • Activiteiten als suppen, reguliere kajaks, wandelen, stranden etc.
 • Visvergunning

 

Additionele kosten

 

 • Hengelpakket € 150,- week
 • Compleet vispakket € 295,- week
 • Terminal tackle naar verbruik en ter plaatse af te rekenen
 • Panga begeleide kajaktrip € 180,- pp p dag
 • Panga vissen € 425,- panga dag (max 3 personen)
 • Massage € 60,- p uur
 • Marifoon 40
 • Paardrijden € 75,- pp 1 tot 4 uur

 

Bijkomende kosten

Vlucht naar Panama, taxi naar hotel Milan, maaltijden en dranken in Panama stad, fooi voor de lokale crew. De gemiddelde fooi komt neer op 10 tot 20 % van het pakketbedrag verdeeld over alle medewerkers van het viskamp. Dus zowel de kamermeisjes, receptie, keuken, bediening en gidsen. Eventuele extra hotelovernachting in hotel Milan afhankelijk van de terugvlucht. De kosten in de lodge kunnen cash of met credit card worden voldaan in US dollars.  

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart