Svalemala, Zweden

Svalemala, Zweden

 

Deze schitterende oude boerderij is al meer dan 400 jaar eigendom van dezelfde trotse familie. Om precies te zijn vanaf 1583 en al meer dan 15 generaties is dit een perfecte plaats om te wonen, werken en te recreëren. Het ligt dicht bij de zee, er is bos en de grond is vruchtbaar. Van oudsher werd hier land en akkerbouw bedreven maar de vakantiewoningen hebben hier in 2003 hun intrede gedaan. Er zijn toen maar liefst 11 vakantiewoningen gebouwd die sindsdien aan liefhebbers worden verhuurd.

 

Svalemåla ligt in het midden van de regio Blekinge tussen Ronneby en Karlshamn. Bräkne-Hoby ligt op 8 kilometer afstand en is het dichtstbijzijnde dorp waar je prima boodschappen kunt doen. Er is een supermarkt, twee restaurants, een pizzeria, pinautomaat en tankstation. Een apotheek, bank en andere zaken vindt je in het grotere Ronneby op 20 kilometer afstand.

 

Verstopt in een klein berkenbos liggen de Svalemåla vakantiewoningen op slechts 300 meter van de kust met een schitterend uitzicht op het oude vissersdorp Gyon met top vislocaties in het hart van de Zweedse scherentuin. Deze schitterende en rustige omgeving met ongemoeide natuur is ideaal om te vissen of anderszins te genieten van de natuur. Zelfs vanuit de sauna en de hot tub heb je een schitterend uitzicht over Järnavik’s eilandengroep.

 

 

De eilandengroep van Järnavik en Blekinge staan bekend om de goede snoekvisserij. Hier vindt je veel grote snoeken maar ook diverse andere soorten als baars, zalm en zeeforel. Veel gasten komen jaarlijks terug vanwege de combinatie van vissen , natuur en accommodatie. De gevarieerde kustlijn met de rotsformaties, ondiepe baaien en diepere stekken zorgen voor een actieve visserij. De voornaamste visserij is werpend en trollen gebeurt hoofdzakelijk op dieper water gericht op zalm. 

 

Populaire stekken voor het snoekvissen zijn de baai van Järnavik en omgeving inclusief rond de eilanden Bjärnö, Tjärö en Tärnö en ook de omgeving rond Eriksberg wat een natuurgebied is. Verder naar open zee kan je op zeeforel en kabeljauw vissen. Vis je liever op stromend water dan zijn de rivieren Bräkneån en Vierydsån op slechts enkele kilometers perfecte stekken voor zalm en zeeforel. Hiervoor is wel een aparte vergunning benodigd. De visserij is vergelijkbaar met de snoekvisserij in Nederland. Trollen, spinners, jerk baits, verticalen, natuurlijk aas (levend is toegestaan) of vliegvissen. Daarbij worden ook dezelfde materialen gebruikt als hier. Het mooie van de Zweedse snoeken is wel dat deze structureel harder vechten dan de Nederlandse snoeken. Om te vissen in de scherentuinen van Svalemala heb je geen vergunning nodig. Wanneer je in de lokale rivieren wilt vissen op zalm en of zeeforel dien je wel een vergunning te hebben. Deze kan je op voorhand via ons bestellen.

 

Zoals voor de meeste locaties in Zweden geldt ook hier dat april, mei en juni de goede snoekmaanden zijn samen met september, oktober en begin november. De migrerende zalm is het best te vangen van in augustus tm half september en de rivieren zijn geopend voor de visserij vanaf 1 maart. Om op zalm en zeeforel te trollen in de scherentuinen is april tm medio juni de beste periode.

 

Er zijn op deze locatie verschillende keuzes om te verblijven:

 

Woning 1 tm 6

Woning voor 6 personen, 45 m2, zes bedden waarvan 4 eenpersoonsbedden in de 2 mezzanines en 1 slaapkamer met 2 eenpersoonsbedden. De keuken is voorzien van koelkast en vriezer, fornuis met oven en afzuiger, magnetron, koffiezetter en eet- en kookgerei. Er is een aparte douche met toilet en in de woonkamer is er een bank en TV. Het terras voor het huis is overdekt en er staat tuinmeubilair en een BBQ. De afstand tot de zee is slechts  300 meter.

 

Woning  7 tm 10

Woning voor 4 personen, 35 m2, vier bedden waarvan 2 eenpersoonsbedden in de mezzanine en 1 slaapkamer met een stapelbed. De keuken is voorzien van koelkast en vriezer, fornuis, magnetron, koffiezetter en eet- en kookgerei. Er is een aparte douche met toilet en in de woonkamer is er een bank en TV. Het terras voor het huis is overdekt en er staat tuinmeubilair en een BBQ. De afstand tot de zee is slechts  300 meter.

 

Woning 11

Deze woning is geschikt voor maximaal 6 personen en ligt op 200 meter van de kust. Het beidt een fenomenaal uitzicht over de baai van Järnavik richting Tjärö. Het is 65 m2 en heeft een dubbelbed en nog 2 slaapkamers met elk een stapelbed. De keuken is volledig ingericht en heeft een fornuis met oven en afzuiger, koffiezetter, magnetron en vaatwasser. Verder is er een woonkamer met bank en TV een badkamer met douche en toilet en er is een terras met tuinmeubilair en BBQ.

 

Svalemala beschikt over 13 visboten. Tien van deze boten zijn voorzien van een 4 takt motor van 10 PK. Het zijn polyester boten van 4,3 of 4,4 meter en geschikt voor en maximaal 3 personen. Bij de huur van de visboot krijg je roeispanen, een waterkaart van de regio mee en zijn er ook zwemvesten aanwezig. Je ontvangt de boot met een volle tank benzine. Deze kan je loskoppelen en in het dichtbij gelegen dorp Brakne – Hoby op 8 kilometer bijvullen bij het lokale tankstation. Voor de vissers met een eigen boot is er tevens een trailerhelling waar je de boot te water kunt laten.

 

Bij de 10 reguliere visboten kan je tevens draagbaar sonar Helix 5 Chirp G2 met GPS Sonar pakket huren. De kosten hiervan bedragen 75 euro voor een week.

 

Verder zijn er nog 3 premium boten te huur. Dat zijn speciaal uitgeruste Linder 445 met 15 pk Honda. Deze boten zijn uitgerust met een krachtige Minn Kota elektromotor op de boeg met afstandsbediening, I-pilot en Helix 5 sonar met GPS.  Ook deze boten zijn geschikt voort maximaal 3 personen. 

 

De kosten op deze locatie zijn als volgt:

 

Laagseizoen    1 maart – 30 juni en 1 september – 31 oktober
Hoogseizoen   1 juli tm 31 augustus
Gesloten van 1 november tm 28 februari
De boekingen lopen te allen tijde van zaterdag tot zaterdag.

 

                                         hoogseizoen                        laagseizoen

woningen 1 tm 6                        945                                   795

woning 7 tm 10                          795                                   695

woning 11                                   995                                  895

 

Prijzen zijn in euro’s per week, inclusief schoonmaakkosten.

Bedlinnen en handdoek € 20,- per persoon per week.

Iedere woning heeft een eigen parkeerplaats.

Bij de receptie kan er gebruik worden gemaakt van een wasmachine en droger.

De locatie is gesloten van 1 november tot 1 maart.

 

Visboten:

4,1 tm 4,4 M – 9,8 PK  per week 375, per dag 100

4,45 M – 15 PK, I pilot, GPS  per week 575, per dag 195

Draagbare sonar Helix 5 Chirp G2 met GPS   80 euro / week


Prijzen zijn in euro’s. De dagprijs is inclusief brandstof. De weekprijs is exclusief brandstof. Per boot dient ter plaats een borg betaald te worden van 500 SEK.

 

Er zijn hier ook nog fietsen en kajaks te huur om eens iets anders te ondernemen en de natuur op een andere manier te beleven. Of maak gebruik van de hout gestookte sauna zoals alleen de Zweden dat kunnen. Deze lokale betaling kunnen enkel cash in Zweedse kronen.

 

              dag           week

fiets          50             200

kajak       250          1000

Prijzen in SEK ter plaatse te voldoen. Verder is op deze locatie begeleiding in de weekeinden beschikbaar.

 

Vergunningen:

                                              1-3 tm 30-4                    1-5 tm 30-9

Dagvergunning                            50                                  35

Seizoenkaart                              120                                  60

Prijzen in Euro's en ter plaatse te voldoen

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart