Soroya 2.0

Relaxte topgidsen en dito boten met topvisserij

Soroya 2.0

Relaxte topgidsen en dito boten met topvisserij
 
Sørøya is het vismekka van Noorwegen. Wil je kans maken op de allergrootste kabeljauw, heilbot, koolvis, roodbaars, leng of zeewolf? Dan moet je naar Sørøya! Deze locatie biedt qua visserij een overweldigend visgebied met goede variatie in bodemstructuren. Deze zorgen er voor dat er veel aanbod is van aasvis en dus ook van grote rovers. 
 

 
Sørøya ligt op anderhalf uur varen van het vaste land van de kust van Finnmark op 70 graden Noorderbreedte. Sørøya is Finnmarks grootste eiland en beschikt over een imposante natuur, diverse kleine en grote fjorden, hoge bergtoppen en bijzonder rijke visgronden. Het is een waar paradijs voor de natuurliefhebber in het algemeen maar meer specifiek voor de sportvisser. De door ons geboden locatie onderscheid zich door de beste boten die je op dit eiland kan vinden en waarmee je ook bij minder goed weer nog steeds veilig kan varen en vissen.
 
 
 
Omdat er hier niet alleen veel maar vooral ook grote vis gevangen wordt, beschouwen veel sportvisser Sørøya als s´werelds beste locatie voor het zeevissen op zowel grote kabeljauwen en heilbotten. Niet voor niets is Sørøya in Noorwegen bekend als ”Stor fiskens rike” wat letterlijk betekent ” het rijk der grote vissen”. Sørøya is bekend voor de vangsten van extreem veel kabeljauw in de 20+ en 30+ kilo klasse. Er worden door de beroepsvissers zelfs regelmatig exemplaren van over de 40 kilo gevangen. Er is zelfs al een keer een exemplaar van 182 cm lengte en 80 kilo aan wal gebracht! De locatie bevindt zich redelijk beschut in de baai van Breivikbotn waardoor je aanmerkelijk minder last hebt van eventuele wind en in combinatie met de topboten langer door kan vissen.
 
Dit is de perfecte locatie voor een visvakantie in Noorwegen.
 
 
Deze locatie is en een hele toffe plek om te verblijven en je zult merken dat ze hier een goede service bieden. Er zijn drie mogelijkheden om hier te verblijven:
  • Zes tweepersoonskamers met aparte WC/douche en gedeelde keuken en gemeenschapsruimtes
  • Twee appartementen elk voor 4 personen met een aparte ingang en kleine sauna. 
  • Het “buurhuis” van 85 vierkante meter met vier slaapkamers voor max 8 personen. 
Alle woningen liggen binnen 40 meter van het hoofdgebouw en 50 meter van de zee. De boten liggen op ongeveer 75 meter van de hoofdingang. Er is een 50 meter lange brug naar de steiger en je kan eenvoudig je materiaal naar de boten brengen. Aan de lange kant van het hoofdgebouw vind je de fileerruimte met vriezers en droogruimte.
 
Er is in totaal plaats voor 28 personen gecombineerd in de zes tweepersoonskamers, 8 bedden in de appartementen en 8 bedden in het buurhuis. Dit betekent dat we een paar hele leuke opties hebben voor grotere groepen, afhankelijk van met hoeveel je bent.
 
 
De tweepersoonskamers
 
Het basispakket omvat een visboot en twee tweepersoonskamers. De kamers zijn comfortabel en hebben een eigen toilet en douche met vloerverwarming. Bedlinnen, handdoeken, toiletpapier, zeep en eindschoonmaak zijn bij de prijs inbegrepen. Er zijn in totaal zes tweepersoonskamers in het hoofdgebouw. In totaal delen 12 mensen een goed geoutilleerde keuken, een grote woonkamer en een eetkamer. Deze ruimtes zijn ongeveer 200 vierkante meter aan de ruime kant en dus er is veel ruimte. Onze gasten waarderen deze optie omdat je gelijkgestemden leert kennen. We plannen het vissen samen en houden contact op zee via de radio. Vergeleken met de meeste andere kampen heb je hier veel tijd met de gidsen. We zijn elke dag in de buurt om te helpen, vragen te beantwoorden en om over de visserij te praten. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom onze gasten zoveel vis vangen.
 
Het is geen probleem als je met vijf personen een groep vormt. Je krijgt dan in de grootste kamer een extra bed geplaatst voor € 110,- extra. De ruimte is dan wat kleiner dan normaal maar het werkt  prima. Deze kamers zijn ook ideaal voor grotere groepen van 10 tot 12 personen. Je hebt dan je eigen zes slaapkamers en 200 vierkante meter voor jezelf.
 
 
De appartementen
 
Aan de lange zijde van het hoofdgebouw zijn twee vierpersoonsappartementen met allebei een aparte ingang gebouwd. De woningen zijn compact maar slim ingedeeld. Op 34 m2 heb je plek voor vier personen voor een tv waar je verbinding mee kunt maken via chromecast. Je hebt een kleine sauna, WC en douche. De keuken is voorzien met alles wat je nodig hebt en een keukentafel waar je kan eten en natuurlijk je spullen kan optuigen om te vissen. Er zijn twee slaapkamers waarin elk een ruim Noors stapelbed is geplaatst. 
De appartementen liggen naast elkaar met een grote deur ertussen. Deze is op slot, tenzij je met een grote groep beide appartementen huurt. Dan kunnen we de deur openen en heb je één groot appartement voor maximaal 8 personen. Het is een perfect alternatief voor groepen van 6 tot 8 personen.
 
 
Het “buurhuis”
 
Het huis staat direct naast het hoofdgebouw en is 85 m2 en heeft een fantastisch uitzicht. Het ligt ongeveer 50 meter van de zee en ongeveer 40 meter van de fileerruimte. Het huis heeft veel ruimte, een groot terras met gedeeltelijk glazen serre en vier slaapkamers met elk 2 eenpersoonsbedden en totaal 2 toiletten. Het huis wordt met 2 boten verhuurd.
 
 
Er is vanzelfsprekend ook een fileerruimte beschikbaar met 3 tafels en stromend water en iedere groep heeft zijn eigen vriezer.
 
Boodschappen kan je doen in Hasvik wat op 30 minuten rijden ligt. Daar is een supermarkt met ruime keuze aanwezig.
 
 
 
 
De noordoostelijke Atlantische Oceaan is niet altijd even betrouwbaar en het weer kan snel omslaan. Er is geen ruimte voor onderschatting van moeder natuur en de zee. En daarom  moet alles tiptop in orde zijn zoals de boten, communicatieapparatuur en voorbespreking van de weersverwachting. Maar zolang je de omstandigheden respecteert en de lokale  instructies opvolgt, komt het allemaal goed.
 
Ze hebben geïnvesteerd in wat volgens hen de beste boten zijn die je aan de Noorse kust kan vinden. In totaal zijn hier zeven Arronet 23,5 SPT 2 boten beschikbaar. Deze boten zijn robuust en bieden een betere uitgangspositie dan de gemiddelde visboot in Noorwegen.
 
De gidsen houden het weerbericht in de gaten en helpen je dagelijks met het plannen van de visserij om een veilige en de best mogelijke viservaring te hebben. 
 
De Arronet boten zijn comfortabel en bieden veel visruimte en daarnaast hebben ze een V - bodem. Het nieuwe model SPT2 heeft ook een rubberen geveerde centre console die bijna alle geluiden en schokken wegneemt. Dit is een serieus voordeel ten opzichte van de oudere versies van deze Arronet boten. In combinatie met de 200 PK Yamaha buitenboordmotor snijdt deze boon t door de golven met perfecte vaareigenschappen. 

De getoonde boten zijn vergelijkbaar met de modellen die ter plaatse gebruikt gaan worden.
 
 
Gidsboot
 
Veel gasten die deze locatie bezoeken kiezen ervoor om de hele week met de gids te varen  om de kansen op een onvergetelijke ervaring te maximaliseren. Omdat hier een duidelijke vraag naar is, hebben ze besloten om vanaf het 2024 een nieuwe gidsboot aan te schaffen. Het is een Arronet 30CC met twee maal 200 PK Yamaha motoren en een boegschroef. 
 
Deze topboot is 9,4 meter lang en 2,8 meter breed. Dat betekent dat hij met gemak over de hogere golven kan varen. Met deze boot vaar je comfortabel, warm en in een bijna volledig stil stuurhuis. Zolang het weer niet te slecht is kan je koffie drinken en naar een muziekje luisteren. 
 
Maar ze hebben deze boot niet gekocht omdat hij comfortabel is. Ze hebben hem aangeschaft met als doel om jaar na jaar de meeste en grootste heilbotten van Noorwegen te vangen. Het is een monster op zee en kan ver gaan onder veel ruigere omstandigheden dan we nu kunnen. Dat betekent ten minste een verdubbeling van het aantal visdagen naar de beste visstekken. Vooral naar de fjorden aan de noordkant van het eiland. 
 
De motoren hebben elektrische besturing en de boot is uitgerust met boegschroef. Alle drie de motoren zijn met elkaar verbonden en dat betekent dat ze de boot kunnen “spot locken” (ankeren) met de boeg naar de wind toe en optimaal bepaalde stekken kunnen uitvissen. De prijs voor de gidsboot upgrade inclusief gids aan boord is 32.000 NOK voor een week of 7.000 NOK voor een dag exclusief brandstof. Voor de duidelijkheid, dit komt bovenop de reguliere pakketten met boot en accommodatie.
 
De gidsboot heeft een hoger verbruik aangezien er twee motoren op gemonteerd zijn. Tijdens het vissen is 1 motor voldoende maar door de langere tochten is de verwachting dat er per week tussen 14.000 en 22.000 NOK (€ 1.400,- en € 2.200,-) aan brandstof verbruikt gaat worden. 
 
De gidsboot kan niet voor enkele dagen op voorhand worden geboekt. Als je de gidsboot wilt reserveren moet je hem voor de hele week boeken. Losse dagen kunnen alleen geboekt worden als het hele kamp volgeboekt is voor de week en er geen enkele groep voor heeft gekozen heeft om de boot te boeken. Pas dan kan je een specifieke datum boeken en dat is ook niet mogelijk “afhankelijk van het weer”. Kan een dag niet doorgaan vanwege het weer is dat pech maar betaal je er ook niet voor.
 

Plotters
 
Alle boten zijn uitgerust met Garmin 1222 XSV, radar, VHF en AIS. Moderne elektronica van topkwaliteit die cruciaal is voor goede resultaten in het noorden van Noorwegen. Met deze geavanceerde sonar kan je zoeken naar vis en het juiste bodemtype op een manier die gewoonweg van onschatbare waarde is. Het geeft je veel meer kans om de vis van je leven te vangen! Dit is het beste hulpmiddel bij het zoeken naar echt grote vissen. 
 
De gemiddelde kosten van benzine voor de boten ligt tussen de 7.000 en 15.000 NOK (€ 700,- en € 1.500,-) per boot en per week, afhankelijk van hoeveel je vaart. De boten kunnen gevuld worden met benzine in jerrycans bij het viskamp. 
 
 
 
 
 
De reis naar deze locatie gaat van Amsterdam via Oslo naar Alta met het vliegtuig. Vanaf daar staat een huurauto klaar en rijd je in ongeveer 2 uur naar de veerboot bij Oksfjord. De veerboot neemt ongeveer een uur in beslag en zet je dan af in Hasvik op Soroya. Vanaf daar is het nog 30 minuten rijden naar de baai van Breivikbotn waar deze locatie zich bevindt. Voor de liefhebber van zo min mogelijk autro vervoer kunnen we ook een vlucht naar Hasvik boeken maar houd dan wel rekeniong met een aanmerkelijk hogere ticketprijs dan wanneer je op Alta vliegt. De wisseldag is op maandag.
 
Voor de vluchten kan je kiezen uit de maatschappijen Norwegian en SAS en zijn er twee koffers per persoon inbegrepen bij de vlucht. Zo hoeft het je aan niets te ontbreken.
 
Het is natuurlijk ook mogelijk om deze reis met de auto te doen. Houd dan rekening met minimaal 2,5 dagen per enkele reis.
 
Deze locatie is ook uitermate geschikt om op skrei te vissen. Het seizoen begint hier namelijk al op 1 maart en je kan tot medio oktober terecht als je een serieuze gooi wilt doen naar een dikke heilbot. Belangrijk is dat je op tijd boekt want er zijn slechts 6 boten beschikbaar en dit is een populaire locatie. Wees er dus op tijd bij!
 
  • De prijs voor een Arronet 23,5 SPT 2 visboot met een 200 PK Yamaha buitenboordmotor en accommodatie in twee tweepersoonskamers bedraagt € 2.995,-. 
  • De prijs voor een Arronet 23,5 SPT 2 visboot met een 200 PK Yamaha buitenboordmotor en accommodatie in één appartement is € 3.395,-. 
  • De prijs voor twee Arronet 23,5 SPT 2 visboten met een 200 PK Yamaha buitenboordmotor en accommodatie in het buurhuis is € 7.195,-.
 
De prijs voor verblijf en boot blijven ook bij minder deelnemers gelijk. 

De prijs voor de gidsboot upgrade inclusief gids aan boord is € 3200,- voor een week of € 700,- voor een dag exclusief brandstof. Voor de duidelijkheid, dit komt bovenop de reguliere pakketten met boot en accommodatie.

De gidsboot heeft een hoger verbruik aangezien er twee motoren op gemonteerd zijn. Tijdens het vissen is 1 motor voldoende maar door de langere tochten is de verwachting dat er per week tussen 14.000 en 22.000 NOK (€ 1.400,- en € 2.200,-) aan brandstof verbruikt gaat worden. 

  • Een retour luchthaventransfer naar Hasvik is € 160,-. En dat is inclusief een extra rit naar de winkel.
  • Huur uitrusting (hengel, reel, lijn) is € 90,- per persoon per week. 
  • Huur vispak is € 40,- per persoon per week.
 
 
 

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart