Longford, Ierland

Roofvissen op verschillende meren

Longford, Ierland

Roofvissen op verschillende meren
 
SNOEK EN WITVIS IN MIDDEN IERLAND
 
Op anderhalf uur rijden van Dublin ligt de plaats Longford welke eersteklas snoek- en witvis visserij biedt op meren waar je geen andere visser tegenkomt. Geen grote meren waar je uren bezig bent op zoek naar de juiste stekken en die ene grote snoek maar juist minder grote meren maar met veel keus en overzichtelijk voor de visser. Midden in de mooie Ierse natuur zal je volkomen tot rust komen voor wat betreft het vakantiegevoel. Met betrekking tot het vissen is de verwachting dat je het druk gaat krijgen want dit zijn echt goede stekken. En het mooie is: je kan op alle plekken vissen. De liefhebber kan hier natuurlijk ook ’s avonds nog de lokale pub induiken dus uiteindelijk bepaal je zelf in welke mate je tot rust zal komen….!
 
 
Er zijn hier veel mogelijkheden om te gaan vissen. Deze locaties zijn in eerste plaats extreem geschikt voor het snoeken. Deze visserij kan op alle denkbare manieren uitgevoerd worden. Spinners, woblers, shads en jerks voor wat betreft kunstaas. Daarnaast is het hier ook zeer goed mogelijk om te vliegvissen en ook een dood aasvis achter de boot meeslepen tijdens het driften zal zeker snoek opleveren. Je kan ook afwisselen door eens een dag op forel te gaan vissen. En als laatste nog een geheime tip en dat is hier de witvisserij. Er worden forse brasems, zeelten en andere witvis in grote aantallen gevangen.
 
De visserij in de regio Longford is zeer divers en Kevin (de eigenaar) is zeer terzake kundig. Daarbij kan je zowel trawlen maar ook driftend de verschillende stekken op de meren uitvissen. Met een dood aas hengel achter de boot en werpend je het meer over laten driften is een zeer effectieve manier van snoeken. Voor het witvissen zijn er ook veel verschillende stekken die makkelijk toegankelijk zijn.
 
 

 

In Longford verblijf je in de luxe Melview Lodge dat maximaal geschikt is voor 13 gasten met 5 kamers. Ontbijt wordt geserveerd in de aparte lounge. De kamers zijn voorzien van alle comfort en daarnaast is de eigenaar Kevin zelf een doorgewinterd visser en is je graag van dienst om jouw visreis te laten slagen.

 

Het gebied tussen de Upper Shanon en het Erne kanaal met zijn talloze meren in de regio maakt het een geliefde stek voor vissers. Je hebt keuze uit meer dan 60 verschillende meren in dit schitterende Ierse heuvellandschap. 

 

De boten die gebruikt worden zijn de traditionele 17 voet vissers boten met 10 pk motoren. Ze zijn netjes en goed verzorgd. Kevin neemt je zelf mee om je direct de beste stekken en manieren van vissen te laten zien zoals ze in deze regio het beste werken. 

 

De snoekvisserij is gelijk aan onze visserij in Nederland. Spin- en jerkhengels in verschillende gewichtsklassen en een wat langere doodaashengel en je bent helemaal compleet. De boten in Longford zijn de traditionele 17 voet boten met een 4 pk motor die overal in Ierland gebruikt worden. Kevin de eigenaar is er alles aan gelegen je de beste stekken aan te wijzen en zal je de eerste dag op verzoek rondleiden. Ook hij kan met je meegaan als je dat wilt en als alternatief brengt hij alleen de boot naar de locatie zodat je zelf kan gaan vissen. In overleg met hem kan je kiezen uit meer dan 20 meren in de regio waar je kan gaan vissen en waar hij dus je boot naar toe kan brengen.

 

De materialen zoals we ze hier in Nederland gebruiken zijn ook hier van toepassing. Daarnaast zijn ook de aassoorten bijna gelijk. Woblers, shads, spinners, etc etc. Wat ons wel opviel tijdens de snoekvisserij is dat er in beide regio’s veel kunstaasssorten gebruikt worden met een hoge rug. Daarmee wordt het natuurlijke aanbod van brasem, ruisvoorn en baars het beste nagebootst. Het vissen met levend aas is in Ierland ook niet toegestaan. Doodaas daarentegen is wel toegestaan en er is geen sprake van een gesloten periode. Verder zijn lichte tot medium spinhengels, jerkbaithengels en dood aas hengels de belangrijkste benodigdheden om de snoek na te jagen.

 

Maar laten we ook het vliegvissen niet vergeten. Voor de liefhebber is er op de verschillende meren vanaf de boten meer dan genoeg ruimte om de streamers in te zetten. Dus ook hier verschillende aftma’s, lijntypes, vliegen en streamers.

 

Voor het witvissen zijn een visplateau en de vaste stok noodzakelijk. Lengtes voor de vaste stokken beginnen bij 8 meter. Verder zijn ook feederhengels of swingtips zeer welkome toevoegingen aan het arsenaal voor de grote brasem, zeelt, ruisvoorn, rietvoorn, karper etc.

 

Het seizoen om hier te snoeken loopt van september tm mei. Over het algemeen komt de temperatuur hier niet onder de 5 graden Celcius waardoor er in de winter dan ook praktisch altijd gevist kan worden. let wel op het Ierse gezegde: Four seasons in one day! Of te wel de zon kan schijnen maar het kan er net zo snel regenen. Zorg dus voor goede regenwerende kleding die je ook altijd meeneemt. Echter komen de temperaturen over het algemeen niet onder de 5º C zodat het er niet echt koud wordt. In de zomerperiode ligt de gemiddelde temperatuur bij een aangename 22 °C en is de kans groot dat je de hele week aan t-shirts voldoende hebt.

 

Voor de snoekvisserij geldt dat er geen gesloten seizoen is en dat er niet gevist mag worden met levend aas. Daarbij geldt dat april, mei, juni en september, oktober en november de beste tijden zijn. Daarnaast vallen deze periodes ook nog eens in het voor en na seizoen waardoor ze voor vluchttickets en huurauto’s ook nog eens goed uitkomen. Je vliegt van Amsterdam direct naar Dublin met Aer Lingus en in iets meer dan 1 uur ben je al in Ierland. Ter plaatse is er een huurauto voor je geregeld en rijdt je op je gemak op de linkerweghelft (!) in 1,5 uur naar Longford.

 

Je verblijft hier in een gezellige B&B in Longford direct bij de eigenaar Kevin. Voor 4 personen inclusief vlucht met 20 kilo bagage pp en 15 kilo visgerei extra, huurauto in de categorie middenklasse (bijv: Opel Insignia) 7 dagen verblijf in de B&B op tweepersoonskamers met bedlinnen en handdoek, ontbijt en diner, 6 dagen twee boten van elk 17 voet inclusief motor en exclusief benzine en benodigde vergunningen is de richtprijs € 950,- pp. Deze prijs is afhankelijk van de beschikbare vluchttickets en het seizoen. Iedere andere samenstelling van visserij is vanzelfsprekend mogelijk een helemaal afhankelijk van je eigen wensen. 

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart