Hedesunda Zweden

Hedesunda Zweden

 

Gästrikland maakt deel uit van de provincies Gävleborgs län en Uppsala län. Het landschap van deze provincie is bijzonder waterrijk en wordt bepaald door vele eilandjes, uitgestrekte bossen en talloze verspreid liggende boerenbedrijven. Hier vindt u koper- en zilvermijnen, statige herenhuizen, oude staalfabrieken, een echte vikingnederzetting, een prachtig nationaal park, authentieke fäbodar – kortom hier vindt u alles wat u nodig hebt voor een onvergetelijke vakantie vol gebeurtenissen temidden van een unieke en ongerepte natuur.

 

Veel mensen denken dat Zweden koud is en dat het er bijna altijd regent… Een groot misverstand! Zweden heeft een mild klimaat dankzij de westenwinden vanaf de Atlantische Oceaan en de Golfstroom. Stockholm heeft zelfs gemiddeld 250 zonuren tijdens de zomermaanden vergeleken met 180 uren in De bilt (NL). Er heerst hier een landklimaat wat betekent dat de winter nadrukkelijk aanwezig is met een flink sneeuwdek en temperaturen die tot ver onder het vriespunt zakken. En in de zomer kan de temperatuur op lopen tot ruim 35 graden. Tropische dagen in de zomer zijn ook in Zweden dus heel goed mogelijk!

 

 

De prijzen zijn vergelijkbaar met de rest van Europa. Benzine is zelfs iets goedkoper. Ook camping- en restaurantprijzen zijn lager dan in de meeste Europese landen. Echter, tabak en alcoholische dranken zijn iets duurder in Zweden. De prijs van een grote pint bier of een glas wijn in het restaurant en op het terras is niet hoger dan in enige Europese stad. Het prachtige uitzicht op Dalälven is gratis!

 

Aan de rand van de camping én aan het strand van de Dalälven ligt het gezellige restaurant Sandsnäs. Vanaf het grote terras heeft u een betoverend uitzicht over de Dalälven. Hier kunt u ontspannen genieten van uw maaltijd onder het genot van een glaasje wijn of een verfrissend biertje. Het restaurant is tijdens de zomermaanden elke dag geopend voor ontbijt, lunch en diner. Ook is het mogelijk om warme maaltijden mee te nemen. Tijdens het hoogseizoen kunt u vrijwel elke zaterdagavond genieten van live muziek op het terras. In het dorp zit een pizzeria als ook een supermarkt om de noodzakelijke boodschappen te kunnen doen. Ook is het mogelijk om bij de receptie broodjes te bestellen voor de volgende ochtend.

 

De rivier Dalälven, die zijn oorsprong vind in de Noorse bergen, slingert zich een weg door Zweden om na een lange reis uit te monden in de Botnische Golf. Vooral in het stroomgebied van de Nedre Dalälven, waar de rivier door prachtige meren stroomt, liggen ongerepte natuurgebieden en talloze eilanden. Het langgerekte eiland Ön ligt middenin de rivier en heeft aan beide zijden een brugverbinding met het vasteland. Op het eiland ligt Hedesunda Camping. Rondom Ön kunt u heerlijk varen, vissen, wandelen, fietsen en paardrijden. Er zijn diverse fiets-, wandel-, boot- en kanotochten te maken. In de baai voor de camping ligt Hedesunda Fjärderna, een uniek waterrijk landschap met honderden eilandjes, moerassen en oeroude bossen. Het vogelleven is zeer uitgebreid, onder andere diverse spechtensoorten, uilen en veel visarenden. Ook is dit natuurgebied een eldorado voor wilde dieren, zoals elanden, herten, beren, bevers en lynxen.

 

Het water van de Dalälven behoort tot de top tien van beste visgebieden in Zweden en telt ruim 30 vissoorten. Het dorpje Hedesunda ligt enkele kilometers verder op het vasteland. Een karakteristiek dorp met oude gebouwen en kerken. Alle voorzieningen zijn hier aanwezig, waaronder een aantal winkels, een medisch centrum, een supermarkt, benzinestation en een bank. De camping ligt midden in het stroomgebied van de Dalälven en de Nedre Dalälven heeft zo’n 200 km gevarieerd viswater. De rivier stroomt door zeer wisselende landschappen. Baaien met ontelbare eilandjes, stroomversnellingen en diverse prachtige meren. In de Dalälven leven zo’n dertig verschillende soorten vis, waaronder snoekbaars, brasem, forel, snoek, vlagzalm en baars. De zalm en bruine forel leven in het water richting de oostkust.

 

Veel mensen hebben al ontdekt dat de Nedre Dalälven het meest complete visgebied in Zweden is met genoeg ruimte om een te zijn met de natuur. Op Hedesunda Camping kunt u uw eigen boot aanleggen aan een van de steigers of u kunt een (volledig uitgeruste) visboot of kano huren. Informeer bij ons naar de speciale pakketprijzen voor (vis)arrangementen inclusief  boot en materiaalhuur, vol pension, transfer van en naar vliegveld Arlanda bij Stockholm. Deze locatie is dus perfect voor familievakanties in het hoogseizoen maar ook voor roofvissers die in het voor- en naseizoen hier de beste visperiodes kennen.

 

De visserij neemt op deze locatie een bijzondere plaats in. Mede-eigenaar Meindert is Nederlander en al jaren verwoed visser, met name het verticaalvissen op snoekbaars heeft zijn hart gestolen. Hij kan je dan ook de beste stekken, aassoorten en mogelijkheden vertellen voor de periode dat jij aanwezig bent. Er is tevens bij de receptie een kleine visshop waar je de belangrijkste materialen kunt krijgen voor het geval je te weinig bij je zou hebben of dat die ene kleur het net beter doet.

Het viswater
De Dalälven is een prachtige rivier welke tot de top 10 van Zwedens beste viswateren gerekend wordt. Het is een paradijs voor vissers en natuurliefhebbers. Het is een 500 km lange rivier die vanaf de Noorse grens door Zweden stroomt en uiteindelijk uitmondt in de Botnische golf. De laatste 200 km van de rivier wordt de Nedre Dalälven genoemd. Zij onderscheidt zich van andere grote rivieren in Europa door veel afwisselende stroomversnellingen en prachtige meren met een keur aan grote en kleinere eilanden. In dit prachtige viswater bevinden zich wel 30 vissoorten waaronder zalm, zeeforel, forel, vlagzalm, snoek, snoekbaars, baars, kwabaal en vele soorten witvis.


Vissen vanaf de locatie
Hedesunda bevind zich op het mooie, langgerekte eiland Ön dat wordt omsloten door de Hedesundafjärden en de Bromöfjärden. Deze fjärden die deel uitmaken van de Nedre Dalälven bestrijken meer dan 10.000 ha. water! Het is een waar genot voor elke visser om hier te kunnen vissen. U kunt letterlijk vanaf ons strand of steiger een hengel uitgooien of hiervandaan met een visboot uitvaren. Er is een schitterende, gedetailleerde waterkaart van het gebied beschikbaar met aangegeven dieptes, obstakels en boeien. Verder is het ook toegestaan om met levend aas te vissen. 

 

Snoekbaars
De echte snoekbaarsvisser kan zijn hart ophalen in dit gebied. Rond de stromende gedeeltes tussen de eilanden vindt men prachtige taluds en gaten met dieptes tot wel 17 meter. De lokale bevolking vist hier voornamelijk slepend met pluggen of voor anker met natuurlijk aas. Het in Nederland zo populaire verticaalvissen blijkt hier echter ook erg effectief, naast snoekbaars vang je hier erg veel baars en de nodige snoek uiteraard. Vissen met stalen of fluo carbon onderlijnen is daarom een vereiste. Snoekbaars is hier heel goed te vangen gedurende de ijsvrije periodes en er worden hier elk jaar meerdere 10+ kg exemplaren gevangen. Officieel mag je tot 20 juni hier niet op snoekbaars vissen en deze meenemen. Mocht je in deze periode dus per ongeluk toch een snoekbaars vangen dien je deze direct terug te zetten.

 

Snoek
Voor de snoekvisser is het hier een waar paradijs. Rond de ontelbare eilandjes en baaien met grote wier- en leliebedden kun je de snoek praktisch ruiken! Het snoekseizoen begint half april en eindigt in november en de kans op de echte grote groenjassen is het grootst in het voor- en najaar. Vooral het gebied rond de camping staat bekend om zijn grote formaat snoeken, vissen van 1 meter plus zijn hier dan ook geen uitzondering. Slepen met pluggen is favoriet bij de lokale bevolking maar ook het werpen met jerkbaits is in opkomst. Daarnaast is de snoek ook hier natuurlijk erg goed te vangen met een getakelde vette aasvis. De allround kunstaasvisser kan zich hier helemaal uitleven: je kunt met pluggen slepend van stek naar stek, onderweg bij een plantenbed laat je je jerkbait even te water en kom je boven een mooi diep gat dan laat je even je shadje naar beneden glijden.

 

Vliegvissen op forel en vlagzalm
Een ware lust voor de fanatieke vliegvisser is het 15 km stroomopwaarts gelegen Gysinge. Hier vindt men afwisselend brede en smalle stroomversnellingen, rustig en onstuimig water, talloze eilandjes en mooie aftakkingen. Zowel de geoefende als beginnende vliegvisser kan hier naar hartelust vissen. Ook hier vindt men langs de rivier diverse ‘schuil’ c.q. vissershutten met een vuurplaats.

 

Zalm en zeeforel
Als we ongeveer 30 km stroomafwaarts gaan komen we Alvkarleby tegen waar men goed kan vissen op zalm en zeeforel. Het gebied is uitermate geschikt voor het vissen met spin- en vlieghengel en er kan zowel vanaf de oever gevist worden als vanuit een boot. Ieder jaar worden hier ca. 850 zalmen met de hengel gevangen. Het gemiddelde gewicht staat op 9 kilo en jaarlijks worden er verscheidene exemplaren boven de 20 kilo naar boven gehaald. In Alvkarleby heeft men ook het Zweeds record zalmvissen op stromend water gevestigd welke staat op 27,97 kilo. Begin mei zwemmen de eerste zalmen de rivier op maar het echte zalmseizoen begint in juni en eindigt half juli. Ook de zeeforel is goed vertegenwoordigd in dit gebied. Jaarlijks worden er ca 4000 zeeforellen gevangen met de hengel en het record ligt op 13,1 kilo. Het beste seizoen voor zeeforel loopt van januari tot april en van september tm oktober. 

 

De robuuste, in traditionele Zweedse stijl gebouwde vakantiehuisjes zijn het hele jaar door beschikbaar en overnachten kan ook in een van onze kleinere ‘stugor’. U kunt uw eigen boot aanleggen aan een van de steigers of een volledig uitgeruste (vis)boot huren. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen, een sportveld en veilig ondiep zwemwater met zandstrand en ligweide. De rust, de prachtige natuur en de uitstekende voorzieningen op onze camping, zorgen ervoor dat kamperen een onvergetelijke ervaring wordt. De camping is geopend van 1 mei tot 1 oktober en de stuga’s zijn het gehele jaar te boeken.

 

Vakantiehuis ‘Lax’ 4-6 personen, 42 m2 + 20 m2 (vide)

Dit prachtige houten huis is gebouwd van robuuste houten balken op traditionele Zweedse wijze. Het is een gezellig en comfortabel huisje en is geschikt voor 4-6 personen. In het huisje bevinden zich 2 aparte slaapkamers, een slaapvide, een woonkamer en een badkamer met douche en toilet. De ruime woonkamer beschikt over een eethoek, een keuken, een zithoek, een houtkachel en kleuren TV. voor de liefhebber. Voor het huisje is een mooie veranda waar het tijdens zomeravonden goed toeven is.

 

Vakantiehuis ‘Harr’ 2-5 personen, 13 m2 + 13 m2 (vide)

Deze  2-5-persoons ‘stugor’ zijn uitgerust met 3 bedden op de bovenverdieping en een slaapbank beneden. Er is een gasfornuis, serviesgoed, bestek, een koelkast, elektrische verwarming en een eethoek. Aan de voorkant van het huisje bevindt zich een veranda met een bankje en voor het huisje staat een picknicktafel.

 

Vakantiehuis ‘Abborre’ 2-4 personen, 10 m2 + 5 m2 (vide)

Deze 4-persoons ‘stugor’ zijn uitgerust met een stapelbed, twee slaapplaatsen boven op de slaapvide. Er is een kookpit, serviesgoed, bestek, een koelkast, elektrische verwarming en een tafel met vier stoelen. Aan de voorkant van het huisje bevindt zich een veranda.

 

Vakantiehuis ‘Öring’ 2-4 personen, 15 m2

Deze 2 tot 4-persoons ‘stugor’ zijn uitgerust met twee stapelbedden. Er is een kookpit, serviesgoed, bestek, een koelkast, elektrische verwarming, een bankje en een tafel met vier stoelen. Aan de voorkant van het huisje bevindt zich een overdekt terras.

 

Voor de bootvissers hebben zijn er de volgende huurmogelijkheden:

 • een aluminium Quicksilver 450 voorzien van een 20 pk-4takt BB-motor, een Minnkota 40-ponds elektromotor en een Eagle dieptemeter. De boot is verder uitgerust met een bun, opbergkast en 2 stoelen.
 • er zijn aluminium Linder 400 boten met zowel 10 als 15 PK BB motoren. Deze kunnen allemaal worden voorzien van een dieptemeter en er kan er een worden uitgerust met elektromotor.
 • daarnaast zijn er nog zeven stuks aluminium Linder 440 met 4PK-4takt BB-motor.

 

De boten worden iedere avond volgetankt en dit wordt bijgehouden bij de receptie en is na afloop van de visreis af te rekenen met credit card, maestro of cash. Standaard krijg je een waterkaart mee van de regio met de aanwijzingen voor de hotspots. De boten hebben zelf geen hengelhouders om te trollen. Het is eventueel mogelijk om je eigen visboot mee te nemen. Hiervoor is op slechts 2 kilometer afstand een prima trailerhelling beschikbaar. Er is echter niet altijd plek aan de steiger waardoor overleg noodzakelijk is.

 

Woning                    seizoen 1   seizoen 2
Lax Week                   1175          995
Harr Week                   745           645
Abborre Week             650           595
Oring Week                 650           595
 

Prijs in euro’s

 • Seizoen 1: 15 juni tm 15 augustus en 15 november tm 28 februari
 • Seizoen 2: 1 maart tm 14 juni en 16 augustus tm 14 november
 • Weekeinde : aankomst vrijdag en vertrek zondag
 • Week: aankomst vrijdag en vertrek vrijdag
 • Beddengoed verplicht, zelf meebrengen of huren.
 • Kosten voor elektra en water inbegrepen
 • Schoonmaakkosten inbegrepen (bezemschoon achterlaten en keuken zelf reinigen)
 • Reserveringskosten inbegrepen
 • Woningen Harr, Abborre en Oring hebben geen eigen douche. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de douche in het service gebouw voor 5 SEK per douchebeurt
 • Huur textielpakket 15 euro per persoon (1 hoeslaken, 1 kussensloop, 1 dekbedhoes, 1 grote handdoek, 1 kleine handdoek)
 • Honden toegestaan in Aborre en Oring 
 • Boekingen tijdens ‘Midsommar’ kennen een meerprijs van € 110,-

 

Linder 440 met 4 PK               350 euro / week
Linder 400 met 10 PK             450 euro / week
Linder 400 met 15 PK             520 euro / week
Quicksilver 450 met 20 PK      575 euro / week
Fishfinder                                  95 euro / week
Electromotor + accu                150 euro / week

 

Op al deze verschillende stekken zijn verschillende vergunningen van toepassing. Ze zijn zeer betaalbaar en de mensen bij de receptie helpen je er graag bij om de juiste te verkrijgen. Het is in overleg mogelijk om een gids in te huren voor 350 euro voor een gehele dag voor maximaal 2 personen. De kosten voor een visvergunning voor de lokale wateren bedraagt € 35,- per persoon per week.

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart