Andenes

Het noordelijkste puntje van de Lofoten

Andenes

Het noordelijkste puntje van de Lofoten
 
HET NOORDELIJKSTE PUNTJE VAN DE LOFOTEN
 
Deze locatie bevindt zich op het noordelijkste puntje van de Lofoten. Het ligt bijzonder strategisch want op het moment dat de weersomstandigheden goed zijn ga je linksom de open zee op en richting de ontelbare topstekken als Senholmleia, Svebaan, Skallen, Fjellbakken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. En de betere stekken zijn al op enkele minuten varen te bereiken.
 
Mocht het weer minder gunstig gestemd zijn dan kan je rechtsom varen en in de beschutting van het eiland Andoya vissen. En omdat het een eiland is stroomt het water hier ook gewoon omheen en zitten er aan deze kant van het eiland ook mooie visstekken en bijbehorende vissen.
 
Lees hier het verhaal van John Smit over zijn belevenissen op deze locatie in de Beet van september 2018.
 
 
Het klimaat is hier door de golfstroom relatief mild en deze wateren zijn afgeladen met vissen als zeewolf, heilbot, kabeljauw, koolvis, schelvis, roodbaars en ga zo maar door. Het potentieel op deze locatie is enorm.
 
 
Andenes ligt aan de laatste uitloper van het gebergte van de Lofoten en biedt een schitterend uitzicht op de omgeving. Papegaaiduikers, walvissen, zeehonden, meeuwen en ga zo maar door zijn hier allemaal te vinden vanwege de rijke voedselgronden. Je maakt ook grote kans om migrerende walvissen en orka’s hier tegen te komen. Ook zij komen hier vanwege de grote hoeveelheden aas en vissen die zich hier ophouden.

Een andere reden om naar deze locatie te gaan is toch ook wel de schitterende natuur. De bergrug van de Lofoten die hier eindigt, of begint zo je wilt, loopt helemaal door tot aan het zuidelijke puntje van de Lofoten. De combinatie van zee, de golfstroom, bergen en de daardoor aanwezige flora en fauna maken de lofoten tot een attractie op zich.

 

Er zijn hier verschillende appartementen met elk twee tweepersoons slaapkamers. De slaapkamers hebben twee eenpersoonsbedden waarbij bedlinnen en handdoeken standaard zijn inbegrepen. De woonkamer heeft een zitbank, eetgedeelte met eettafel en stoelen en TV. Verder is de keuken volledig ingericht met koelkast, 2 pits fornuis, magnetron/oven etc en er is een aparte douche toilet combinatie. Kortom het perfecte vissershuis met alle benodigdheden direct voorhanden omdat de woningen ook nog eens direct aan de haven staan op een steenworp afstand van de visboten. En gratis Wifi is er ook nog! De woningen zijn in 2017 gerenoveerd en zien er dan ook helemaal netjes uit.

 

Maar ook de stad Andenes zelf ligt op loopafstand en maakt het mogelijk om ook eens een keer in de avond een restaurant of kroeg te bezoeken. Naast de woningen is er ook een service huis waarin je de gevangen vis netjes kan fileren waarbij ook stromend water aanwezig is en ook de vriezers staan.


De locatie wordt aangestuurd vanuit partner viskamp Skarstein wat op een paar minuten afstand ligt. Hier verblijven de gidsen die ook de gasten in Andenes bedienen. Een simpel telefoontje en ze staan binnen enkele minuten ter plaatse. Tevens zijn ze dagelijks aanwezig voor eventuele vragen en ondersteuning.

 

De boten die hier gebruikt worden zijn Atlantic 570 met Yamaha of Suzuki 90 PK motoren.

Daarnaast zijn er ook Kaasboll boten beschikbaar van 5,9 meter en 100 PK Suzuzki motoren. 

Met deze boten ben je snel en comfortabel op de plek van bestemming. Daarnaast zijn natuurlijk ook GPS/fishinder standaard op de boot gemonteerd. De boot heeft een (centre) console waardoor je makkelijk door de boot kunt lopen. De boten zijn goedgekeurd tot 4 personen en beschikken tevens over marifoon. De lengte is 5,7 meter met een breedte van 2,28 meter en diepgang van 60 centimeter. Verder zijn zwemvesten standaard inbegrepen op de boot.

Er wordt een borg van 350 euro voor het gebruik van de boot gerekend waar mee aan het einde van de week ook meteen de benzine kan worden verrekend.

De benzine om te tanken wordt geleverd door de gidsen en is voorradig op de locatie waar je verblijft. Aan het einde van de week vult de gids de laatste keer de boot bij en telt het aantal gebruikte jerrycans benzine. Deze dienen dan cash in euro, dollar of kronen te worden afgerekend. Credit card kan ook maar kent een opslag van 2 % op de totaalprijs.


Appartement 2295 euro per week. Hierbij zijn de kosten voor bedlinnen, water, elektra, verwarming en eindschoonmaak inbegrepen


Visboten:

  • Atlantic 570 met Yamaha of Suzuki 90 PK motor   745 euro
  • Kaasbool 5,9 meter aluminium met 100 PK motor 900 euro

 

 

  • Additionele diensten waarvan je hier gebruik kunt maken zijn:
  • Hengelhuur 90 tot 140 euro per week
  • Sauna 45 euro per uur (enkel in Skarstein)
  • Visoverall 75 euro per week
  • Gids 55 euro per uur
  • Bootschoonmaak 60 euro per uur
  • Transfer van Evenes naar het viskamp is 300 euro enkele reis voor max 8 personen


Mocht het weer zich nu eens van zijn slechtste kant laten zien en het niet mogelijk is om de zee op te gaan neemt de lokale gids je graag mee naar de lokale meren en stekken waar je nog op forel en zalm kan gaan vissen. Kortom je hoeft je op deze locatie geen moment te vervelen. Deze locatie is onderdeel van het Andoy viskamp wat bestaat uit twee locaties: Andenes en Skarstein.


Deze locatie is te boeken vanaf begin april tm eind oktober, er is geen vaste wisseldag en je verschillende periodes verblijven. 

Bekijk de ligging op de kaart