Zuid West Schotland

Haaien, roggen, pollak en zeebaars op licht materiaal

Zuid West Schotland

Haaien, roggen, pollak en zeebaars op licht materiaal
 
Deze locatie biedt het beste van twee werelden.
 
    1. Gerichte vleetvisserij met wisselende aantallen maar gemiddeld 4 a 5 per dag of
    2. Algemene visserij met veel ruwe haai, roggen, pollak etc.
 
Een mooi artikel over de kapitein en zijn visserij in de Zeehengelsport! 
 
En hier een paar mooie artikelen op Totalfishing. artikel 1artikel 2artikel 3artikel 4artikel 5 en artikel 6.
 
En hier een mooi artikel over onze pilottrip!
 
De gerichte visserij vindt plaats in het Noordelijk gelegen Crinan in het voor- en najaar en de algemene visserij vindt plaats van mei tm oktober in Luce Bay en de Ierse zee vanuit Portpatrick, Stranraer of Drummond. Luce Bay is voor de algemene visserij bijzonder visrijk. Voor het geval de wind daar net iets te enthousiast waait kan je terecht in de beschutte baai en bij goed weer is het slechts een korte afstand om direct op de Ierse zee te vissen. Het getijdenverschil kan hier oplopen tot wel 3 a 4 meter en dat betekent stroming! En waar stroming is zijn vissen. En dat zijn er hier bijzonder veel. Er worden hier tot wel 50 soorten vis gevangen. De belangrijkste soorten waarop wordt gevist zijn de haaisoorten, roggen en pollak. Verder kent ook de vliegvisserij op pollak de laatste jaren een sterke toename. Daarbij komt ook nog eens de schitterende en indrukwekkende natuur van zuidwest Schotland en de hartelijke mensen en de visreis is bij voorbaat al memorabel ! 
 
Naast deze ideale visserij is ook de natuur hier indrukwekkend en zijn de mensen hartelijk. Dus waar wacht je nog op? Rij naar IJmuiden en vaar naar Newcastle met de nachtboot en rijdt vervolgens in slechts 3,5 uurtjes naar Drummore waar je een onvergetelijke visreis gaat meemaken. Deze stek heeft voor iedereen wat te bieden, jong of oud, ervaren of beginner. Iedereen vindt hier zijn gewenste visserij.
 
Je kunt hier de meest verschillende soorten vangen. Er zijn hier al meer dan 50 soorten gevangen en het record van de boot op 1 dag is maar liefst 27 verschillende exemplaren. Vanaf het strand of kust zijn dat schol, schar, zeebaars, tong, makreel, haaitjes en bot maar ook vanaf de boot wijting, makreel, pieterman, pollak, kabeljauw, koolvis, leng, lipvis, bull huss, roggen, ruwe haai, blauwe haai, kathaai, doornhaai, rode en grijze poon, conger en niet te vergeten de vleet. Deze rog wordt hier veel gevangen en bereikt hier vorstelijke afmetingen. Alleen al deze soort is de visreis meer dan waard. De gerichte vleetvisserij op grote exemplaren wordt met name in het voor- en najaar gedaan vanuit het noordelijker gelegen Crinan. 
 
Hier de film van onze pilottrip:
 
 
VLEET
Er wordt in het voor- en najaar (april en november) een maand lang gericht gevist op deze reuzen van de zee. Hiervoor worden de vistrips gestart vanuit Crinan bij Lochgilphead. Het is een fascinerende visserij waarbij de aantallen per dag variëren maar het gemiddelde rond de 4 a 5 per dag ligt! In het voorjaar van 2014 werden er maar liefst 29 vleten gevangen die de magische grens van 200 lbs overtroffen. Het gemiddelde gewicht kwam die periode uit op een waanzinnige 185 lbs! Voor deze visserij wordt 80 lbs materiaal gebruikt wat is inbegrepen in de huur van de boot.
 
RUWE HAAI
Voor de reguliere visserij op haai, rog en pollak kan je met de juiste weersomstandigheden terecht van mei tm oktober. maar een vand e belangrijkste soorten waar men zich hier op richt is toch wel de ruwe haai. Er zijn al weken geweest waarin men meer dan 150 ruwe haaien per boot heeft gevangen. Vroeg in het seizoen wordt er gericht gevist op exemplaren van rond de 10 a 15 kilo ruwe haai in slechts 10 meter diepte met lichte hengels van 6 tot 12 lbs. Dit is werkelijk een super spectaculaire visserij. Maar ook met de dobber wordt er gericht op ruwe haai gevist. In de zomermaanden is de visserij iets verder uit de kust om de grotere exemplaren te lokaliseren van rond de 15 a 20 kilo. Het gemiddelde aantal per dag ligt dan rond de 10 a 12 stuks per boot.  In september en oktober worden de aantallen wat lager maar het formaat loopt op tot 25 a 30 kilo. Tijdens het vissen vissen op ruwe haai worden regelmatig bull huss, gladde haai, doornhaai en ook verschillende rogsoorten gevangen. Dit is een zeer welkome bijvangst waarbij de meeste vangsten simpelweg met makreel als aas worden gedaan. 
 
POLLAK 
Het vissen op pollak vindt plaats op slechts enkele meters vanaf de kliffen waardoor je hier (bijna) altijd beschut kunt vissen en er praktisch geen dagen uitvallen. Een typische dag begint met het vangen van makrelen om voldoende aas aan boord te hebben. Daarna wordt overgeschakeld op de garnalen paternoster om daarmee verse zandaal te vangen. Deze wordt als levend aas voor de pollak gebruikt. De keuze is nu aan jou om met een dobber of middels free-linen te gaan vissen op pollak. een gemiddelde dag brengt op de boot zo’n 100 + pollak voort dus het blijft werken met gemiddelde exemplaren tussen 2,5 en 5 kilo en uitschieters naar 8  a 9 kilo. deze vissen geven je een fantastisch gevecht en doen voor niets onder voor collega koolvis. De vreugde wordt verder verhoogd door gebruik te maken van een zeebaarshengel die nog meer actie oplevert. Op dezelfde locaties wordt ook koolvis, conger en lipvis gevangen. Vanzelfsprekend wordt de conger met een zwaardere set up bevist waar bij 20-30 lbs raadzaam is.
 
ZOUT WATER VLIEGVISSEN 
Deze visserij heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkelt. Veelal is het pollak wat zich meldt op de aangeboden streamers maar ook koolvis, makreel, lipvis en zelfs ruwe haai zijn al op de vlieg gevangen. De visserij is spectaculair en biedt veel mogelijkheden. het aantal vissen ligt rond de 30 a 40 per persoon waarbij er zeker ook grotere exemplaren niet te houden zijn. Er wordt een 9-10 hengel aanbevolen met een medium zinkende lijn. Voor deze specifieke visserij kunnen er maximaal 2 a 3 vissers op 1 boot.
 
Praktisch alle visserij is op basis van catch & release!
 
We hebben verschillende locaties waar je hier kunt verblijven. Deze zijn gebaseerd op de gewenste visserij.
 
Vleetvisserij
 
Crinan Hotel:
 
Dit hotel ligt direct aan de haven en heeft een schitterend uitzicht. Dit is ook de haven waar je opstapt voor de vleetvisserij. Het is een prachtig hotel wat beschikt over 20 kamers van een hoog en comfortabel niveau. Alle kamers kijken uit over het kanaal of de zee. Tevens is er een restaurant waar heerlijke schaal- en schelpdieren worden gesereveerd.
 
The Killmory Guesthouse:
 
Killmory Guest House is een prachtige & traditionele huis gelegen aan de oevers van Lochgilp in de stad Lochgilphead. Daterend uit 1816 is dit een van de oudste huizen van Lochgilphead. Killmory Guest House heeft 6 comfortabele tweepersoons slaapkamers. De meeste kamers hebben prachtig uitzicht op de tuinen en het ‘loc’h. Alle kamers beschikken over Freesat tv, en de tv heeft een ingebouwde dvd-speler. Internettoegang via wifi is kosteloos beschikbaar.
 
The Argyll Inn:
 
Het Argyll Inn biedt een combinatie van eenpersoons-, tweepersoons- en familie kamers die geschikt zijn voor elk type gast. De kamers zijn schoon en comfortabel, zijn
en-suite en beschikken over een TV en koffie/thee  faciliteiten. Inbegrepen is het Schotse ontbijt maar er wordt hier ook een rima diner geserveerd in het eigen Snug Restaurant. 
 
 
 
Algemene visserij
 
Voor de algemene visserij hebben we de volgende mogelijkheden rondom Drummond en Portpatrick :
 
Clashwannon Caravan Park:
 
Deze locatie is echt ideaal. Het licht direct aan het strand en op korte afstand van de verschillende trailerhellingen waar vandaan de boten vertrekken. Er zijn hier drie verschillende soorten stacaravans te huur te weten standard, de luxe en superior. De stacaravans zijn geschikt voor 4 tot 6 personen. De locatie beschikt tevens over een gezellig en goed restaurant en pub waar het ’s avonds goed toeven is. Hier komen ook de lokale vissers die ruimhartig de kennis en ervaring met je delen om zo tot een optimale visserij te komen.
 
Culnacraig:
 
Culnacraig is een ruime bungalow met drie slaapkamers voor zes personen. De hoofdslaapkamer heeft een en-suite badkamer met douche. De andere twee slaapkamers hebben een familiebadkamer met bad en douche. Slaapkamer twee heeft twee eenpersoonsbedden en slaapkamer drie is opgezet als een eenpersoonskamer, maar met een uitschuifbaar bed, dus kan op verzoek worden opgezet als een tweepersoonsbed.
 
De woning ligt op een paar minuten lopen van het strand. De goed gesorteerde dorpswinkel en het postkantoor liggen naast de deur en aan de overkant van de weg vindt je de Queen's Inn en Mariner's café waar je terecht kan voor een prima maaltijd en dito vers biertje.
 
Wanneer je toch iets anders wilt zijn hier voldoende alternatieve verblijfsmogelijkheden die we graag afstemmen op je persoonlijke wensen.

 

Er zijn drie Smartliner Pilothouse boten met 115 PK Tohatsu motoren. De boten zijn toegelaten voor maximaal 6 vissers maar komen het best tot hun recht tot 4 vissers. De boten zijn voorzien van GPS en fishfinder en voldoen aan alle wettelijke eisen en hebben een hoge stuurhut en een ruim achterdek. Deze boten worden door een kapitein bestuurd en zijn dus niet zelf te varen. De boten kunnen vanaf trailers op vier verschillende locaties te water worden gelaten. Dit is afhankelijk van de op dat moment heersende wind en getijdestanden. Maar daarmee creëert men veel flexibiliteit waardoor verloren visdagen amper voorkomen.

 

Om hier goed beslagen ten ijs te komen is het raadzaam om het volgende mee te nemen

  • 20-30 lbs boothengel met reel met lever drag en 15 kilo dyneema lijn
  • 12-20 lbs boothengel /zware jerkstok met reel en 10 kilo dyneema lijn
  • strandhengels met 10 kilo dyneema lijn
  • spinhengel 50 – 100 gram en molen met 10 kilo dyneema
  • spinhengel 20-60 gram en molen met 8 kilo dyneema
  • verder natuurlijk nog dobbers, onderlijnen, kleine pilkertjes, platvis-, makreel en garnalen paternosters. Verdshillende maten enkele haken. Stalen onderlijn van 100 lbs + voor de ruwe haai, laarzen om met droge voeten in de boot te kunnen komen, running booms.

 

 
Het seizoen loopt van april tm november. Het weer in deze regio is afwisselend. Vanzelfsprekend maak je in de zomerperiode grote kans op goed weer maar gedurende de gehele periode is het raadzaam om ook regenkleding mee te nemen en veel verschillende “lagen” kleding zodat je, indien nodig, wat uit kan doen. Voor hetzelfde geldt sta je namelijk in je t-shirt te vissen.Het is en blijft Schotland ten slotte! 
 
Voor de gerichte vleetvisserij zijn de maanden april en november de aangewezen periodes en van mei tm oktober wordt er op alle overige soorten gevist.
 
De eenvoudigste route is om met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle te varen met de nachtboot. De boot vertrekt om 17.00 uur en legt om 09.00 uur aan in Engeland. Je komt dus uitgerust aan en je hoeft nog maar 4 uurtjes te rijden en je bent er al. Zo relaxed kan het zijn. Diezelfde middag sta je je eerste vis vanaf het strand of rotspartij al te drillen.
 
De boten zelf kosten € 475,- per dag inclusief brandstof en de kapitein die de boot vaart. Om te verblijven zijn de hierboven reeds beschreven opties beschikbaar die tussen de 40 en 75 euro per nacht per persoon kosten. De richtprijs voor een week verblijf met 3 personen in een luxe stacaravan met 5 dagen vissen met de eigen boot en een veerboot overtocht met normale auto en slaaphut kent een richtprijs van € 1.295,- per persoon!
 
Wanneer je liever in een Bed & Breakfast verblijft komt de richtprijs uit op € 1.445,- per persoon. Bijkomende kosten zijn eigen verzorging en brandstof voor de auto. Ben je geïnteresseerd in deze boeiende en afwisselende visserij in een werkelijk imposante natuur? neem dan contact met ons op en vraag vrijblijvend naar de beschikbaarheid. 

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart