Op de top van de Pyreneeën

Kristalheldere bergmeren

Op de top van de Pyreneeën

Kristalheldere bergmeren
 
Een absoluut visavontuur dat zijn gelijke niet kent. Vissen in afgelegen en ongerepte kristalheldere bergmeren in de mooiste bergketen van Spanje! Deze visreis is een absolute must voor liefhebbers van (vlieg)vissen, natuur en hiken. Je moet voor deze 7-daagse reis met 5 volle visdagen beschikken over een goede fysieke gezondheid, want de routes zijn soms uitdagend en gaan niet altijd over gebaande paden. Maar de beloning is erg groot.
 
Je vist in ongerepte en kristalheldere bergmeren waar zelden andere vissers komen en de vissen nog niet eerder kunstvliegen hebben gezien. Beekforel, bruine forel en bronforel zijn de soorten die je hier mag verwachten, en daar zitten ook regelmatig fraaie exemplaren tussen. Je ziet ze ook vrij eenvoudig zwemmen in het heldere water. De beste periode voor deze visreis is van juni tot en met september.
 
Beekforel: de lokale herders hebben sinds mensenheugenis forellen naar deze bergmeren vervoerd om in de zomer voedselreserves te hebben. Zo werden veel bergmeren in de Pyreneeën bevolkt met deze inheemse forel.  
 
“Zebra forel”, oftewel een speciale variant van de bruine forel met strepen die alleen in sommige mediterrane gebieden voorkomt. In de jaren '60, '70 en '80 werden sommige meren opnieuw bevolkt met deze bruine forel van Midden-Europese oorsprong. Deze forellen werden gekweekt in de regionale viskwekerijen en kenmerken zich  door hun snelle groei en het bereiken van fraaie formaten.
 
Bronforel: een zalmachtige die inheems is in Noord-Amerika. In Spanje werd deze soort door de overheid in sommige bergrivieren en meren ingevoerd. Op veel van de plaatsen waar deze vis werd uitgezet, kon hij zich niet aanpassen aan zijn nieuwe habitat. Om een solide populatie te bereiken, zijn namelijk zeer specifieke omstandigheden op het gebied van temperatuur en zuurstofgehalte vereist. Hierdoor zijn er slechts enkele bovenloopgebieden van rivieren en bergmeren in de Pyreneeën en de Sierra de Gredos waar populaties van deze vissoort voorkomen.
 

 

De groepsgrootte is maximaal 8 vissers en per 4 vissers is er 1 gids voorzien. Je verblijft in een indrukwekkende berghut en geniet er van heerlijk vers bereide maaltijden. Elke dag maak je een excursie naar een of meerdere bergmeren om te gaan vliegvissen. Deze meren vinden hun oorsprong in de gletsjers en worden gekenmerkt door hun extreem kristalheldere water en een overvloed aan forel en beekridder. De hoogste meren liggen rond de 2300 meter. 
 
De opzet van de reis is als volgt :
 
1 dag in een bergmeer met grote “trophy” forel.
3 dagen vissen in meren met uitsluitend beekridderpopulaties.
1 dag in een bergmeer met middelgrote forel.
 
Na een dag vissen ga je terug naar de berghut om te ontspannen en de dag nog eens door te nemen met een heerlijk koud biertje. Op deze reis is het enkel mogelijk om met vliegen als kunstaas te vissen. Andere aassoorten zijn niet toegestaan.
 
De Pyreneeën zijn terecht beroemd om hun wilde dieren. De roofvogels, vlinders en wilde bloemen zijn spectaculair. Bekend als de bloementuin van Europa, hebben de Pyreneeën een enorme verscheidenheid aan flora. In de vroege zomer zijn er velden met orchideeën en gentianen met vlierbloemen, moerasbloemen, bosrietzangers, vlinder- en pimpernelorchideeën. Insectenetende planten komen er veel voor en het zeldzame alpenboterkruid is te zien in de Ordesa-vallei. In juli en augustus kan je er iris, edelweiss, vingerhoedskruid, klokjesbloemen, monnikskap en enkele bijzondere lelies vinden... De gids weet veel over de flora van de streek en deelt graag zijn kennis.
 
Roofvogels zijn er in overvloed, zoals vale gieren en rode wouwen, die elke dag hun rondes op de  thermiek draaien. Af en toe hebben we het geluk om de zeldzame lammergier en steenarend te zien. De hoger gelegen Valle de Tena is een uitstekende plek om veel roofvogels te spotten, waaronder haviken, torenvalken, buizerds en slangenarenden.
 
De zoogdieren van deze regio zijn iets lastiger te spotten, maar gemzen worden vaak gezien op rustigere paden en de opnieuw geïntroduceerde marmot gedijt nu in veel valleien. Minder vaak gezien maar wel in de buurt zijn wilde zwijnen, vossen, dassen, steenmarters en adders.
 
Op de eerste en laatste dag verblijf je in een typisch lokaal “guesthouse” in gedeelde tweepersoonskamers. Tevens worden hier het diner en ontbijt geserveerd. Het guesthouse is netjes en comfortabel en voldoet aan alle wensen van een outdoorvisavonturier.
 
Van dag 2 tot en met 7 verblijf je 5 nachten in een goed uitgeruste berghut met gedeelde tweepersoonskamers, warm water, douche, toilet en een indrukwekkende ligging in de bergen met fenomenale zonsondergangen. Na een dag wandelen en vissen is het een perfecte plek om te genieten van de lokale maaltijden en een heerlijk koud biertje of mooie volle Spaanse rode wijn. Voor dit verblijf is het noodzakelijk om je eigen slaapzak mee te nemen. 
 
In de berghut is geen telefoonbereik. Er is wel een wifi-satellietservice beschikbaar, waarbij 10 minuten ongeveer 2 euro kost
 
Op beide locaties zijn ontbijt, lunch en diner bij de prijs inbegrepen. De lunches zijn in picknickvorm en de diners en ontbijten worden in de berghut geserveerd.
 
We adviseren om het volgende materiaal mee te nemen op deze visreis:
 
2 a 3 dozen met vliegen (droge vliegen, nimfen en enkele streamers). We gebruiken vooral kleine landvliegen zoals sprinkhanen en kevers, ook CDC meivliegen en motten, hertenhaarmotten, parachutevliegen en enkele kleine pellet-type nimfen.
 
We adviseren een 9 voet #5 hengel plus bijbehorende reel en een drijvende #5 lijn. En voor de zekerheid een reserve set natuurlijk, en bijbehorend leader materiaal.
 
Ruime rugzak van rond de 60 liter
Eventueel wandelstokken
1,5 liter thermosfles
Slaapzak
 
Het is niet nodig om een waadpak mee te nemen.
Een klein (heup)tasje om de spullen in te vervoeren of een vest.
Visvergunning ontvang je ter plaatse en moet je altijd bijhebben.
Zakjes isotone sportdrank om aan te maken en tijdens de wandeling te drinken.
Het is ook aan te raden om wat noten, chocolade en energierepen in je rugzak mee te nemen.
Zonnebrandcrème en gepolariseerde of zonnebril.
Mobiel en oplader. Het kan handig zijn om een oplader op zonne-energie mee te nemen.
Thermische deken en noodfluitje.
Zowel zomer- als winterkleding:
Het is verplicht om twee polar fleeces mee te nemen (we raden een gewatteerd trekkingtype aan omdat ze niet veel wegen en weinig ruimte innemen).
Hoge bergschoenen.
Pet en warme muts.
T-shirts en lichte broeken om te wandelen.
Warme broek. 
Thermo shirts en long sleeve shirts.
Lichte slippers / sloffen voor in de berghut.
Oordopjes i.v.m. gedeelde kamer in de berghut
Regen- of waterwerende jas en eventueel ook broek.
 
Toiletpapier, tandenborstel en stuk zeep, kleine handdoek, scheermes, persoonlijke medicatie, zak om afval in te verzamelen, credit en of debit card of cash, reispapieren.
 
Het materiaal dat we mee moeten nemen voor dit avontuur moet allemaal in een rugzak passen. Eenmaal in de berghut bewaren we de rest van de spullen in de kamer en gebruiken we dezelfde rugzak voor elke dagelijkse excursie.
Op dag 1 kom je in de middag aan op het treinstation van Lerida. Daarvoor vlieg je naar Barcelona of Madrid en vanaf daar neem je sneltrein die je in maximaal 2 uur naar het station van Lerida brengt. Op het station van Lerida wordt je opgehaald door de gids en ga je naar het lokale guesthouse voor het diner en de eerste nacht.
 
 • DAG 1: Vlucht naar Barcelona, per trein naar Lerida, ontvangst op het treinstation van Lerida, transfer naar het guesthouse gelegen in de Pyreneeën (1,5 uur rijden) en diner
 • DAG 2: Ontbijt, vroege transfer met de auto naar het eerste meer (30 minuten), vissen, picknick lunch, vissen en 1 uur durende tocht te voet naar de berghut, diner in de berghut
 • DAG 3, 4 en 5: Ontbijt, tocht naar een bergmeer (45 minuten - 1,5 uur wandelen), vissen, picknick lunch, vissen en terug naar de berghut, diner in de berghut
 • DAG 6: Ontbijt, tocht naar een bergmeer (45 minuten - 1,5 uur wandelen), vissen, picknick lunch, vissen en te voet terug naar het beginpunt, transfer naar en diner in het guesthouse
 • DAG 7: Ontbijt in het guesthouse, transfer naar het treinstation van Lerida. De transfer duurt ca. 1,5 uur,  trein naar Barcelona en vlucht terug naar Nederland.
 
De reis van deze prijs bedraagt:
 
 • Bij 4 deelnemers € 1.395,- per persoon
 • Bij 3 deelnemers € 1.795,- per persoon
 • Bij 2 deelnemers € 2.195,- per persoon
 
 
Daarbij is inbegrepen: 
 • 1 gekwalificeerde visgids voor 4 vissers
 • Volledig erkend en geregistreerd toeristisch bedrijf 
 • Ongevallenverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Accommodatie in een berghut met douches en gedeelde kamers. BELANGRIJK: er zijn kamers voor 5 personen. We proberen te allen tijde  een kamer te delen met alleen vijf leden van de groep.
 • Visvergunning en toegangsvergunningen
 • Transfer naar het startpunt waar de vistocht begint
 • De berghut beschikt over de volgende faciliteiten: douches, bar-cafetaria, kluisjes, warm water, eten, algemene ruimte, verwarming, gratis keuken, openbare telefoon, wifi-satellietservice en dekens.
 • Op sommige visdagen hebben we mobiel bereik. Op andere niet.
 
NIET INBEGREPEN
 
 • Visuitrusting en vliegen
 • Slaapzak en eventueel eigen kussen met hoes
 • Vlucht / reis naar Barcelona (vanaf 200 euro pp)
 • Treinreis van Barcelona naar Lerida (van 20 tot 50 euro pp)

Bekijk de ligging op de kaart