Oeganda Nijlbaars

Murchison watervallen

Oeganda Nijlbaars

Murchison watervallen

 

Stel je eens voor: je zit op een bankje in een boot met een hengel in je hand, te wachten op de dingen die komen gaan. In de verte zie je een waterval: met luid geraas stort het water zich tientallen meters naar beneden. Ineens hoor je gekraak in de bosjes op de oever.

Geschrokken kijk je op en je staat oog in oog met een Afrikaanse olifant. Het beest gaat doodgemoedereerd tot aan zijn knieën in het water staan, op geen 15 meter van je – hij is zo dichtbij dat je de groeven in zijn slagtanden kan tellen... Net op dat moment duikt er een groepje nijlpaarden op aan de andere kant van de boot. Eentje trekt zijn bek open, en opnieuw kan je groeven in de tanden tellen. 

Ben je in de Efteling? Of in een andere fantasiewereld? Allesbehalve! Je bevindt je in Oeganda, op de Nijl, en de watervallen zijn de krachtigste ter wereld. Elke seconde worden namelijk tweehonderd badkuipen water door een gat van nog geen zeven meter breed geperst. Deze watervallen liggen midden in wat volgens veel mensen een van de allermooiste nationale parken is van Afrika: Murchison Falls. Leeuwen, luipaarden, giraffen, olifanten, zebra’s, antilopen en ga zo maar door. Ze komen hier in grote getale voor. Meer dan 76 zoogdierensoorten en maar liefst 451 vogelsoorten kan je hier spotten!

Safari- en vogelliefhebbers kunnen hun geluk hier dus niet op. Maar ook sportvissers kunnen er hun hart ophalen. Doordat dit stuk rivier door het natuurreservaat loopt, mag er niet worden gevist door beroepsvissers, en dat heeft geresulteerd in een spectaculair visbestand. Wie op zoek is naar de allergrootste Nijlbaarzen ter wereld, moet hier zijn. Vissen van meer dan 100 kilo zijn al meermaals gevangen, en van een vis van 50 kilogram kijkt niemand op. 

Lees HIER het artikel van BEET magazine over deze locatie.

Niemand minder dan Jeremy Wade van River Monsters en de bekende Britse visser en tv-presentator John Wilson zijn naar deze locatie afgereisd om erop te komen vissen, en met succes. Er zwemmen ook meerdere meervalsoorten rond in de diepe kuilen van de Nijl, waaronder de Sudan Catfish en de Vundu. Ook die kunnen indrukwekkende formaten bereiken van anderhalve meter of langer. En tot slot leven hier heel veel soorten kleiner gespuis dat als aasvis wordt gebruikt, zoals grootschubtetra’s en enige barbeelsoorten. Sommige worden groter dan een halve meter en geven topsport op lichte spinhengels.

Nijlbaars kan je op diverse manieren belagen. Je kan ten eerste statisch vissen met levende of dode aasvissen op de bodem. Een schuifloodje van een gram of 50 houdt de aasvis op zijn plek. Als onderlijn gebruik je een stuk 100/00 fluorocarbon of nylon, met een grote circle haak. Op die manier maak je ook (heel veel!) kans op de meervallen.

Ten tweede kan je je aasvis op half water aanbieden in de neringen. Als beetverklikker gebruik je dan een ballonnetje of een meervaldobber. En ten slotte kan je deze giganten ook met kunstaas belagen: shads, pluggen en jerkbaits met de spinhengel en zelfs met streamers in combinatie met een hufterproof vliegenhengel.

De vissen zwemmen er altijd dus maakt het niet echt uit wanneer je komt. Het blijft echter riviervissen, dus is het niet onverstandig om de maanden november en april-mei te mijden, want dan regent het soms best hard en kan het water troebel zijn. De beste maanden zijn december tot maart, en juni tot oktober.

Een lokale gids die de rivier als zijn broekzak kent brengt je snel en comfortabel naar de beste plekken. En zoals we al schreven: vergeet niet rond te kijken terwijl je vaart en vist, want het is niet alleen onder water indrukwekkend.

 

 

Je verblijft in een luxueuze lodge met onder meer rietgedekte luxe tenten die meer op een comfortabele woning lijken dan wat anders. De woningen zijn van alle comfort voorzien: bedden met klamboe, douche met warm en koud water, kapstokken, kluisjes… Je voelt zich hier meteen thuis! Het restaurant is uitstekend, net als de bar die frisdranken, wijn en biertjes serveert. 

Terwijl je van je koele drankje of het eten geniet, heb je een fenomenaal uitzicht over de rivier. Natuurlijk is er ook een zwembad, eveneens met uitzicht op de rivier, waar je na een dag hard drillen een frisse duik in kan nemen. Het hele terrein is erg schoon en wordt in de nacht met kaarsen verlicht. 

Elke avond komen de nijlpaarden hier grazen: ze hijsen zich dan uit de rivier en wandelen gewoon vrij rond. Om in de donkere uren naar je woning terug te wandelen, krijg je dan ook steevast een steward mee.

 

 

Onze lokale partner beschikt over Kingfisher boten waarin tot vijf opstappers passen, plus de kapitein. We adviseren echter om met maximaal 3 personen per boot te gaan vissen. Het zijn zeer stevige en comfortabele aluminium consoleboten met goed onderhouden 60 PK Yamaha buitenboordmotoren erop. Ze hebben een overkapping zodat je in de schaduw kan zitten tijdens de warmere momenten van de dag. Uiteraard zijn alle veiligheidsmaterialen zoals reddingsvesten, standaard aan boord.

Materiaal kan je ter plaatse huren: onze partner beschikt over uptidehengels met stevige Shimano baitrunners erop. Het verdient evenwel zeker aanbeveling om je eigen hengels mee te nemen. Voor het bootvissen bevelen wij 30- tot 50-ponds hengels aan met een lengte van 2.20 tot 270 cm – wat extra lengte is vaak wel prettig om met kunstaas te vissen. Ook meervalhengels zijn ideaal. Op deze hengels horen molens uit de 8000 tot 10000-reeks, waarbij de dyneema lijn 80 lbs dient te zijn. Vliegvissers hebben minstens een #12 nodig.

Als onderlijn gebruiken we hier 1 tot 1,5 mm fluo carbon of nylon en een assortiment zeer stevige circle hooks of gewone enkele haken. Neem ook een aantal stevige dreggen mee in de maat 2/0 tot 4/0 ingeval je een grote aasvis van een extra stinger wilt voorzien. Verder nog een aantal sterke en gelagerde biggamewartels (150 lbs of zwaarder) en wat dobbers of ballonnetjes maken de uitrusting compleet.

Als kunstaas zijn pluggen die twee tot vier meter diep gaan ideaal. De Rapala Super Shad Rap is een vanger van je welste maar het is wel verstandig om de dreggen en splitringen te vervangen door wat steviger materiaal. Shads met een lengte van 15 tot 25 cm zijn ideaal, en die kan je ofwel op een hufterproof jighead prikken, ofwel op een schroefloodkop in combinatie met een stevige dreg aan een stingerlijntje in meervalkevlar van 1.5 tot 2 mm dik.

Voor het vissen op aasvis, of om plezier te maken in de kalme uurtjes, kan je het beste een lichte spinhengel meenemen (30 grams werpgewicht). Met een haakje 4 onder een klein dobbertje kan je op sommige plekken de een na de andere hard vechtende Nijlvis vangen… Veel daarvan hebben tandjes dus ook met klein kunstaas kom je hier aan je trekken.

 

 

Je vliegt met KLM op Entebbe. Daar wordt je opgehaald door de privé chauffeur die je naar het hotel brengt voor de eerste nacht. Na het ontbijt wordt je door de privé chauffeur weer opgehaald en in een rit van ongeveer 6 uur met de 4 x 4 door de indrukwekkende natuur van Oeganda naar de lodge aan de Murchison watervallen gebracht. Onderweg is er ook een lunch gepland.  

Tijdens je aanwezigheid in de lodge en gedurende de visserij zijn alle maaltijden inbegrepen in de prijs en dienen enkel de dranken extra afgerekend te worden. Water en frisdrank tijdens het vissen zijn ook inbegrepen. Tevens worden ook de vergunningen en national park fees allemaal standaard inbegrepen in de prijs. Kortom deze visreis is compleet verzorgd en laat weinig te wensen over. 

In de zomertijd is er 1 uur tijdsverschil en in de winter 2 uur. Dat maakt het reizen naar deze locatie ideaal vanuit centraal Europa. 
Ondanks dat je tijdens het vissen een flink aantal wilde dieren gaat zien is het zeker de moeite waard om hier een extra dag safari te boeken. Dit nationale park biedt een enorme hoeveelheid aan wilde dieren wat absoluut de moeite waard is.

De reis terug vertrekt 's ochtends vroeg vanauit de lodge en brengt je weer direct naar de luchthaven waar je ruim op tijd arriveert en je de avondvlucht terug naar huis kan nemen.

Wanneer je met 4 personen 5 dagen wilt gaan vissen moet je rekening houden met een "vanafbedrag" van € 4.395,- per persoon en ga je met 2 personen kom je in de buurt van € 4.995,- inclusief alle maaltijden, vergunningen, park fees, transfers, accommodatie, visboot en benzine. Bijkomende kosten zijn visum Oeganda a € 50,-, internationale vluchten, dranken ter plaatse en fooi voor het personeel. De prijzen varieren en kennen een voor, midden en hoogseizoen. Dus dit is slechts een voorbeeld maar stuur ons gerust een e-mail en we maken een vrijblijvende offerte voor je.

Dit is echt een onvergetelijke vislocatie waar je naast een enorme dierenrijkdoom ook nog eens een Nijlbaars van 50 of misschien wel 100 kilo + kan vangen. Wie wil dat nu niet? Ben je alleen en wil je hier toch een keer vissen? Check dan de mogelijkheid om in maart 2025 mee te gaan met onze groepsreis hierheen.

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart