Extremadura Spanje

Black bass, snoek en barbeel

Extremadura Spanje

 

Extremadura ligt net iets ten zuid westen van Madrid op ongeveer 2 a 2,5 uur rijden. In deze regio zijn er een groot aantal stuwmeren. Orellana, Serena, Garcia Sola, Cigara en Gargaligas zijn slechts enkele voorbeelden. De meren zijn allemaal verschillend en bieden op zichzelf al afwisselende visserij. Bij de een meer black bass en bij de ander meer snoek en komizo barbeel. De meren zijn voorzien van een groot assortiment aan roofvis die het voor de roofvissers een waar eldorado maakt. Hier kan je zowel in de gesloten tijd als de rest van het jaar je lol op. Neem nu het grootste meer La Serena met een oppervlakte van 13.000 hectare. Dit meer alleen al kan je een week bevissen en dan heb je nog niet eens de helft bevist. 

 

De laatste jaren is deze locatie steeds bekender geworden om de vangsten van een afwisselende en relatief grote hoeveelheid aan roofvissoorten. Snoek, snoekbaars, black bass en barbeel (gewoon en komizo)! Maar vergeet hier ook niet de karpervisserij met exemplaren tot 40 kilo! En dat allemaal op acht lokale meren die op korte afstand van elkaar liggen. Ter plaatse is er een topgids die deze wateren al vele jaren als zijn broekzak kent. Craig zorgt er voor dat je op de juiste plekken terecht komt en zo optimaal mogelijk begeleid wordt. 

 

 

Lees ook hier het artikel van Thomas Sintobin in de Hengelsport. Daarnaast zijn er ook nog 3 artikelen op Totalfishing verschenen. Deel 1deel 2 en deel 3. En een leuk artikel van onze eigen trip. En hier nog een artikel.

 


De omgevingsfactoren zijn hier optimaal. De watertemperatuur is vrij constant en vrij hoog. Daarmee levert het een constante stroom aan voedsel en is het visbestand de laatste jaren gestaag toegenomen. Voor de roofvisserij geldt dat februari tm mei en september tm december de betere maanden zijn. Door dat het in Spanje gemiddeld warmer is dan in Nederland is het seizoen hier vele malen langer. De warmte in de zomermaanden is voor de roofvisserij niet optimaal en is dan ook beter te mijden.

 

De soorten die hier te vangen zijn.

Barbeel: er zijn maar liefst 5 ondersoorten waarvan de Comizo barbeel de meest aansprekende is die tot welk meer dan 20 kilo hier wordt gevangen.

 

Black Bass: actie en agressie ten top. Een aanbeet van een black bass is al een belevenis op zich. Daarnaast levert deze vissoort ook nog eens een “hell of a fight” met sprongen, salto’s, onder de boot door duiken etc. Geen wonder dat de Amerikanen dol zijn op deze soort. Ze geven een superdrill op licht materiaal en het is niet heel moeilijk om dubbele cijfers te schrijven met een dag vissen op deze soort.

 

Snoek: Deze zijn hier al tot 30 kilo (!) gevangen. Absolute wereldklasse dus en er zijn verschillende meren die een bijzonder uitbundig bestand aan snoek hebben. Twee gasten zijn er in geslaagd om in drie dagen tijd meer dan 100 exemplaren te vangen. Andere lokale meren hebben minder in aantal maar meer grotere exemplaren. 

 

Kanaalmeervallen zijn een kleinere ondersoort van de meer bekende gewone meerval. Ze worden niet zo groot maar ze worden hier tot 15 kilo gevangen en zijn een welkome aanvulling op het soortenportfolio.

 

Karper: Er worden hier ook bij tijd en wijlen karpers op pluggen (niet vals gehaakt) gevangen. Met name grotere soorten neigen wel eens naar dit gedrag. Deze worden dus ook door roofvissers bij tijd en wijle gevangen. Maar voor de echte karperkenners is het geen geheim dat een wilde karper uit Orellana vele malen sterker is dan welke karper uit welk betaalwater dan ook. De karpers worden hier tot 80 lbs gevangen!

 

Voor de roofvissers is het verblijf geregeld in een typisch Spaanse “Casa Rural” in Puebla de Alcocer. Dit dorp ligt precies in het midden van de grote meren in de regio. Er zijn hier verschillende tweepersoonskamers met in totaal plaats voor 12 personen. Bedlinnen en handdoeken zijn inbegrepen als ook Wifi, airco en terras met BBQ plaats. 

 

Voor het ontbijt gaan we elke ochtend naar de bar ‘El Anafre’. Daar kom je ’s ochtends samen met de gidsen en ontbijt je en bestel je ook meteen je lunch. Hier kan je ’s avonds ook terecht voor een heerlijke lokale Spaanse maaltijd. Voor een bedrag van 10 tot 15 euro euro heb je hier een prima drie gangen maaltijd.

 

 

 

Er zijn hier twee mogelijkheden voor het roofvissen.

 

1. Gidsboot

Indien je met de visboot wilt gaan neemt de gids je mee op zijn 5 meter lange Skiff en brengt je op de beste stekken van de verschillende meren afhankelijk van jouw wensen qua visserij en ook qua tijd van het jaar. De boot is voorzien van twee Lowrance GPS/fishfinders, 40 PK motor en 54 Lbs elektro motor. Voor de visserij vanaf de boot adviseren we om dit met maximaal 3 vissers te doen. Daarnaast is er ook nog een Kimple Bass Hunter 450 met 50 PK motor beschikbaar met GPS en electro motor. Deze boot is top voor 2 vissers en de gids. 

 

2. Huurboot

Een andere optie is om zelf (zonder gids) te gaan vissen met een 5 meter polyester boot en een 15 PK buitenboordmotor en elektromotor met fishfinder. Deze boot is geschikt voor 2 personen en is exclusief brandstof. De gidsboot Skiff is ook te huur enkel heb je daar wel een vaarbewijs voor nodig. 

 

 

Deze visserij is overigens ook erg geschikt voor vliegvissers. Voor beide typen visserij is een pakket samengesteld: Verblijf in tweepersoonskamers inclusief transport naar vislocaties en terug, begeleiding door lokale visgids, zwemvest, visboot met fishfinder, electromotor en benodigde visvergunningen. 

script>

 

Dichtbij gelegen zijn de luchthavens van Madrid, Sevilla en Malaga. Transavia vliegt bijvoorbeeld dagelijks van onder andere Amsterdam naar Sevilla. Een gemiddeld ticket kost rond de 250 a 300 euro per persoon. Vanaf hier regelen we een huurauto voor je en ben je in 3 uur tijd op de plek van bestemming. De uiteindelijke luchthaven stemmen we graag persoonlijk met je af.

 

De kosten voor het pakket bedragen:

voor 6 dagen 7 nachten met de huurboot kost € 825,- per persoon gebaseerd op 2 personen. Hetzelfde pakket met de grotere skiff komt neer op € 895,- per persoon gebaseerd op 2 personen.

voor 6 dagen 7 nachten met de gidsboot kost € 1095,- per persoon gebaseerd op 2 personen

Bekijk de ligging op de kaart