Als wij een vistrip voorbereiden pakken we onze visspullen vanuit een vaste basislijst. Deze lijst behelst spullen die generiek zijn voor elke visreis die we maken. Echter, per reisbestemming maken we de lijst specifiek, waarbij we zoeken naar de ideale mix tussen minimaal gewicht en maximale flexibiliteit. Naast ‘standaard’ visspullen, sommen we ook diverse andere zaken op die wij de afgelopen jaren als nuttig hebben ervaren. Uiteraard houden we telkens rekening met factoren als klimaatgebied, onderkomen (hotel of tent) en ‘visomstandigheden’ (wadend, of met een boot). Daarnaast hebben we ook enkele tips over de wijze van inpakken van alle spullen (ook in relatie tot de douane). Uiteraard krijgt u voor uw reis van ons gedetailleerde informatie over de materialen die u echt mee zou moeten nemen.
Bekijk hier de presentatie over materialen voor een visreis naar Noorwegen die we gaven tijdens het Raven Fishing Event in november 2020
De basis van onze visset zijn de volgende hengels:
Uiteraard nemen we voor de hengels passende reels en molens mee met verwisselspoelen. En naast deze ‘reservecapaciteit’ aan lijn, nemen we in ieder geval wat spoelen met 300 m dyneema van verschillende diktes als reserve mee.
We transporteren de hengels in een afsluitbare hengelkoker. Er zijn diverse modellen in de handel, waar geen PVC in is verwerkt. (PVC schijnt te breken bij ‘vriestemperaturen’ in het ruim van een vliegtuig; overigens hebben we zelf een keer een spinhengel in een afgedopte rioolpijp meegenomen en dat is ook goed gegaan …)
Onze overige materialen stoppen we in één of twee platte Plano of Savage Gear dozen.
Onderlijnen: hier kun je niet genoeg materiaal voor bij je hebben, want vissen zijn soms wispelturig, of je verspeelt veel materiaal. Het volgende materiaal hebben we altijd bij ons:
Haken
Long shank 8, 4, 1/0, 10/0,
Circlehooks 4, 1/0 – voor (levende) aasvis – niet aanslaan, maar rustig ‘aandraaien’!
Dreggen 1 en 3/0
Lood (van alles 2) – het is de moeite waard om vooraf te checken of je ter plekke lood, loodkoppen, pilkers kunt kopen. Scheelt veel kilo’s!!!
Houd er rekening mee dat tijdens grenscontroles uw koffer(s) en hengelkoker uitvoerig worden gecontroleerd. Pak daarom uw visspullen niet in de handbagage, maar in de koffer en houd er rekening mee dat de koffers kunnen worden opengemaakt(-gebroken!), zeker als u naar of via de VS reist. Stop oude doeken of sokken in de hengelkoker om tegen elkaar rammelen van hengels te voorkomen.
Aan algemene spullen nemen we mee:
Paspoort, (reis)verzekeringspas, contant geld (voor o.a. fooi – check vooraf hoe hiermee wordt omgegaan ter plekke), bank-/giropas, tickets, wereldstekker, verlengsnoer, stekkerblok, zaklamp en batterijen, foto-/videoapparatuur, waslijn, touw en knijpers, waspoeder, naaisetje, mobiele telefoon (programmeer de lokale noodnummers!) + oplader.
Kleding: het hangt zeer af van de locatie, maar in ieder geval gaat in de koffer mee: (Teva-) sandalen of bootschoenen – voor op de boot (blote voeten is soms gevaarlijk in verband met haken) of ’s avonds in huis, fleece-trui (ook prettig tijdens een koudere avond in de tropen, shirt met lange mouwen en een broek met lange pijpen tegen de sterke zon in warme gebieden, fleecejas, sport-/zwembroek, thermo-ondergoed, handdoek.
Uiteraard nemen we ook toiletartikelen mee, aangevuld met een nagelknipper (ook handig voor onderlijnen afwerken), pincet (tegen splinters), grote fles zonnebrandolie!!!, oordoppen (voor in het vliegtuig of tegen het snurken van je maat) en wc-papier.
Een zorgvuldig samengesteld medicijntasje kan veel problemen verhelpen; de inhoud bestaat altijd minimaal uit: een grote verpakking loperamide (middel tegen diarree), Paracetamol 500 (tegen koorts en pijn), pleisters en tape, een middel tegen reis-/zeeziekte, muggenolie (onze voorkeur is DEET, de sterkte is afhankelijk van de reisbestemming), Azaron (tegen het effect van een insectenbeet), aangevuld met zalf ter verlichting van kneuzingen en/of brandwonden (bv. Arniflor en Calendulan), trekzalf tegen kloven in de handen.
Om de effecten van allerlei nare insecten of de gevolgen van bacteriën en virussen te voorkomen, is het voor sommige gebieden noodzakelijk om inentingen tegen voornamelijk Hepatitis A en/of B, difterie, tetanus en polio te halen via de huisarts of een reiskliniek; dit kan per bestemming verschillen. Denk ook aan een kuur tegen malaria en neem als extra bescherming een klamboe mee als de bestemming in de tropen is.
Afhankelijk van het onderkomen kunt u volgende ‘slaapspullen’ pakken: slaapzak of lakenset, tent, grondzeil, matje, (opblaas)kussen – ook voor in vliegtuig. Gaat u kamperen, dan is hier een basislijstje voor wat kook- en eetspullen: brander, vuur, bestek, blikopener, brandstof en -fles, pannen, scherm (tegen wind), bord, beker, schaar, veldfles, zilverpapier, afwasmiddel, afwasteil, schuursponsje, theedoek, vaatdoek, theezakjes, koffie, filters, filterhouder, kurkentrekker.
Houd er rekening mee dat u tijdens diverse reizen in het vliegtuig of op het vliegveld een tijdelijk visum moet aanvragen middels het invullen van diverse documenten. Houd uw paspoort en een pen in het vliegtuig altijd bij de hand!
Voor overige vragen kan je te allen tijde contact met ons opnemen via 0628-308345 of via info@visreis.nl