Maleisie

Rompin, zeilvis hoofdstad van Azie

Maleisie

 
De snelste vis ter wereld die snelheden tot 100 kilometer per uur kan bereiken met de meest verbluffende acrobatische bewegingen en levendige kleuren is een droom voor elke visser. Het is de onnavolgbare en fenomenale zeilvis. Een vis die op veel wensenlijsten en bucketlijsten staat. En als je die droom wilt realiseren hebben wij de oplossing voor je in Rompin in Maleisië. Want dit is de “Sailfish capital of Asia”. 
 
Kuala Rompin is een klein stadje in het Rompin District in de staat Pahang in Maleisië. Het ligt aan de zuidoostelijke kust van het schiereiland van Maleisië en grenst aan de Zuid-Chinese Zee.  Ooit was het een eenvoudig vissersdorpje, tegenwoordig heeft Rompin een supermarkt, een Pizza Hut en zelfs een Kentucky Fried Chicken restaurant. Toch is dit kleine stadje nog steeds rustig en ontspannen en kenmerkt het zich door de prettige en vriendelijke sfeer.
 
Laat ons je meenemen naar een van de beste zeilvisgronden ter wereld en beleef de visreis van je leven. Gericht vissen op de snelste vis ter wereld, op licht materiaal of op de vlieg. Het vissen op deze schitterende vis is mogelijk voor beginners tot en met ervaren vissers. De ligging aan de evenaar betekent een overvloed aan zon en heerlijk warm tropisch weer. Het visseizoen loopt van half maart tot medio november en het hoogseizoen is van augustus tot oktober. Dat is de periode wanneer er veel aasvis aanwezig is en het aantal zeilvissen enorm groot is en ook het formaat van de zeilvis gemiddeld groter is. In het begin van het seizoen zijn er kleinere, maar meer agressieve vissen. Het visgebied ligt op 30 tot 40 meter diepte, relatief ondiep water en op korte afstand van de haven.
 

 

Zeilvis is niet de enige soort die je kan vinden aan de kust van Rompin. Andere soorten zijn jonge zwarte marlijn, Spaanse makreel, barracuda, cobia, queenfish, dorado, threadfin/diamond trevally, golden trevally, giant trevally en needlefish. 
 
Onze lokale partner heeft zich gespecialiseerd in het vissen op zeilvissen met licht materiaal en vliegvissen. De volgende opties zijn mogelijk:
 
LIVE BAITING: Een levende aasvis aangeboden onder een ballon is de meest voorkomende methode die in Rompin wordt gebruikt. En langzame trollen met levend aas doet het ook vaak heel goed als de zeilvis kieskeurig wordt.
 
BAIT & SWITCH: Voor meer actie kan  je een teaser richting de zeilvis werpen. Wij lokken daarmee  vervolgens de zeilvis naar de boot om deze het betreffende en juiste aas met haak te presenteren en proberen de vis te haken en te vangen natuurlijk. Als je dit meemaakt ga je dat nooit meer vergeten. Dat is werkelijk een feest voor je ogen.
 
LURE CASTING: Poppers en stickbaits zijn een andere specialistische aanpak. Het zoeken naar actief azende zeilvissen en het juist manoeuvreren van de boot zodat de visser binnen werpafstand komt, is het makkelijkste gedeelte. Nauwkeurigheid van de worp, het verleidelijk aanbieden van het kunstaas en het succesvol zetten van de haken is een hele andere zaak. Vooral als je je moet verzetten tegen je eigen adrenalinekick die wordt veroorzaakt door de aanblik van een boze zeilvis die achter je kunstaas aanzit.
 
VLIEGVISSEN: Je kan er ook voor kiezen om de zeilvis te vangen met de vlieg! Voor sommigen de iultieme visserij. Het team is zeer ervaren in deze uiterst spectaculaire manier van vissen. Het vliegvissen wordt net zo uitgevoerd als de bait & switch methode.
 
Onze partner opereert hier al sinds 2005, hij heeft samen met zijn team ruime ervaring en is zelf een fervent visser.  Zij hebben een strikt catch & release beleid voor alle billfish en eventuele gewenste en ongewenste bijvangst.
 
Je kan deze reis nog onvergetelijker maken als je hier 5 dagen of meer vist door een extra bezoek te brengen aan het prachtige eiland Tioman om te snorkelen en voor sightseeing. Je kan dan een nacht op het eiland verblijven. Je kan in deze regio ook perfect vissen en er zijn geen extra kosten aan verbonden.

 

Als accommodatie bieden we een volledig ingerichte woning aan voor je eigen groep die zeer comfortabel is en beschikt over airconditioning, ensuite badkamers, kabel-tv en wifi. De koelkast is gevuld met water en alle frisdranken die je wenst. Bier is beschikbaar op aanvraag en tegen meerprijs. Snacks en hapjes worden ook geleverd. De woningen worden dagelijks onderhouden en ook handdoeken en beddengoed zijn inbegrepen. Het enige wat je zelf mee moet nemen zijn je eigen toiletartikelen. Voor een verblijf op deze locatie is dat alles wat je nodig hebt voor jouw perfecte visreis.

Tijdens dit indrukwekkende avontuur is al het eten, water en frisdrank in Rompin inbegrepen. Ontbijt, lunch en diner! En je zult het waarschijnlijk geweldig vinden. Het eten is zeer goed en dat is vooral Chinees en lokaal Maleisisch eten. Omeletten in westerse stijl met toast en seizoensgebonden tropisch fruit maken deel uit van het ontbijt. En 's avonds kunnen alle lokale vissen worden verwerkt worden bij het diner.

Ter plaatse is ook was service voor de kleding beschikbaar zonder extra kosten.

 
Er zijn verschillende boten beschikbaar en ze zijn allemaal 35 voet (ruim 10 meter) en hebben twee buitenboordmotoren van 100 tot 150 pk, GPS, fishfinder, levend aas tank en alle benodigde veiligheidsuitrusting. Ook hebben ze een dak om de nodige schaduw te geven die zeer welkom is tijdens het vissen. Bij het levend aasvissen adviseren wij een maximum van 4 vissers per boot.
 
Voor het vissen wordt al het benodigde vismateriaal verzorgd! Als visser kan je hier dus met gerust hart heen en perfect vissen. Alleen het beste materiaal wordt gebruikt van Daiwa en Shimano zoals de Saltiga 6500, Dogfight, Twinpower en natuurlijk de altijd perfecte TLD 20. De hengels die op deze locatie worden gebruikt zijn Shimano Backbone en Shimano Terez en op maat gemaakte Calstars. 
 
Als je wilt gaan vliegvissen krijg je de beschikking over materiaal van Sage en Reddington. Ook de absolute top qua materiaal! De vliegen voor deze specifieke visserij zijn op maat gemaakt en ontworpen door de eigenaar. Maar natuurlijk ben je ook u vrij om je eigen persoonlijke materiaal mee te nemen en de bemanning helpt je graag om het geheel op maat en visklaar te maken.
 
Bij het vliegvissen adviseren wij om met niet meer dan 3 vissers per boot te gaan waar één of twee vissers natuurlijk nog beter is. De reden hiervoor is dat slechts één vliegvisser per zeilvis kan werpen. Dus hoe meer vliegvissers er zijn, hoe meer dagen je op het water moet doorbrengen om je kansen te vergroten.
 
De vissen worden naar de boot gelokt met de bait & switch methode. Er worden haakloze teasers achter de boot gesleept. Zodra één of meer zeilvissen deze vluchtende "baitfish" komen onderzoeken, lokt het team ze binnen werpafstand naar de boot. De vliegvisser moet nu klaar staan met de hengel in de hand en voldoende lijn uit de reel hebben om de vlieg aan de vis te kunnen presenteren als de bemanning daar het sein voor geeft.
 
De worp wordt gemaakt nadat de boot uit de versnelling is gehaald en de teaser uit het water is gehaald. Als alles volgens plan verloopt grijpt de zeilvis je vlieg en er mee wegzwemmen en komt je haak vast te zitten en gaat de lijn van de reel schieten. Dan komt het belangrijke management van je lijn en reel  en voor je het weet zie je de backing verschijnen en kleiner en kleiner worden. Je reel schreeuwt het ondertussen uit en gaat een hele boze zeilvis  achter de boot te keer. Prettige wedstrijd want dit is waar je naar op zoek bent..
 
Een andere methoden die succesvol wordt ingezet bij het vliegvissen is het werpen van haakloze poppers of stickbaits als teasers. Dit gebeurt vanaf een drijvende boot. Een andere succesvolle methode is het aanwerpen van vrij zwemmende zeilvissen. Deze methode biedt mogelijk het ultieme visplezier wat extreem uitdagend en frustrerend kan zijn.
 
Op verzoek kan er een oefensessie worden gehouden om de visser comfortabel en synchroon met de schipper en de teaserman te laten oefenen. Het is een grote teaminspanning en is ook voor de bemanning zeer bevredigend als de visser de vis uiteindelijk vangt.
 
Al het juiste teasermateriaal en alle “stichtches”s worden op voorhand voorbereid zodat je geen tijd verliest met het zoeken naar aasvissen. Het team en de kapitein spreken prima Engels en Mandarijn.
 
In het geval dat je je eigen materiaal mee wilt nemen moet je rekening houden met het volgende, waarbij de bemanning je graag helpt om het in orde te maken:
 
- een stand-up trolling of boothengel klasse 20-30lbs met bijpassende reel met min. 400 meter lijn 
- een 1,8 tot 2,1 meter spin  - jig set in de  12-16 lbs klasse voor het vangen van aas, jiggen en bodemvissen
- een 2,1 meter extra zware spinning in de 30-50 lbs klasse voor werpend vissen met poppers of stickbaits
- een vliegenhengel 12 -15 met bijpassende reel met een goede slip, gevuld met min 300 meter 50 lbs backing, WF drijvende lijn, vliegen en leaders.
 
Dus wil jij een zeilvis vangen, maar hebt zelf geen materiaal? Geen enkel probleem want hier is het allemaal beschikbaar en zonder extra kosten. Het team neemt de tijd om je de techniek eerst in theorie uit te leggen voordat je het echte water raakt. Dan begrijp je als visser het waarom, wat, hoe en wanneer. Het hebben van een volledig begrip van de visserij verrijkt de hele ervaring.
 
Bij het vissen met levend aas is de leader relatief eenvoudig met een Owner 5/0 mutu light circle hook bevestigd aan een 60-80lb fluorocarbon lijn. Bij het werpen met kunstaas, poppers of stickbaits worden twin haken gebruikt met 180 graden tegengestelde haken die op ongeveer 3 tot 6 centimeter achter het kunstaas gevist worden. Kleinere versies kunstaas van 12 tm 18 centimeter werken hier het beste. Bij het vliegvissen wordt een dubbelgetuigde Owner 5/0 SSW op een 80lb straight through leader gebruikt, evenals op maat gemaakte vliegen, variërend van 15 tm 25 centimeter.
 
Dit is een bijna all-inclusive reis. Alles wat nodig is voor jouw ultieme visreis is inbegrepen tot aan de zonnebrandcrème. Alle uitrusting, alle maaltijden, accommodatie en transfers naar en in Rompin zijn inbegrepen. De enige extra kosten zijn voor alcohol, persoonlijke uitgaven, fooien en eventueel hotelverblijf in Singapore/Kuala Lumpur.
 
De beste manier om naar deze locatie te reizen is om naar Singapore of Kuala Lumpur te vliegen. Daar kan je direct van het vliegveld worden opgehaald en in 3,5 tot 4 uur naar Rompin reizen met een privé-transfer. Indien je echter laat in de avond aankomt, regelen wij een hotel voor je. Je wordt dan de volgende ochtend na de lunch opgehaald. De transfer wordt uitgevoerd met een 11-persoons MPV die zeer comfortabel is met voldoende ruimte voor bagage en eventuele visspullen.
 
Deze locatie ligt vlakbij de evenaar en heeft als zodanig veel zon en warm weer die Rompin perfect maken voor dit visavontuur. De temperatuur kan overdag oplopen tot 35°C en 's nachts tot 25°C.
 
Er zijn twee moessonseizoenen: Zuidwest en Noordoost.
De zuidwestelijke moesson is van mei tot september, maar heeft nauwelijks invloed op de kust van Rompin omdat het beschut is door de bergketen; verwacht echter wel af en toe een pittige regenbui en een sterke wind. Een wind- / regenjas kan dus ook van pas komen.
 
Half november tot maart is het begin van de Noordoostelijke moesson. Deze moessonwind is bijzonder sterk en brengt vaak sterke regenval naar de westkant van de oostkust van Maleisië. De boten worden uit het water gehaald voor onderhoud en er wordt niet gevist.
 
Het is aan te raden om hoge UVA / UVB waterdichte zonnecrème, visshirts met lange mouwen en een zonbeschermende factor mee te nemen. Ook een goede kwaliteit gepolariseerde zonnebril en vispetten moeten te allen tijde worden gedragen tijdens de visdagen.
 
Met betrekking tot de prijs zijn er twee opties:
 • Levend aas
 • Vliegvissen
Het vliegvissen is iets duurder omdat je een volle dag trollen/teasen hebt met een lunchpauze van een half uur. Al het aas wordt vooraf klaargemaakt, zodat er geen tijd verloren gaat aan het zoeken naar aas. In het geval dat je werpend wilt vissen met bait & switch is de prijs gebaseerd op vliegvissen omdat beide opties aanzienlijk meer benzine vergen en er een extra deckhand aan boord is om de teaser te bedienen.
 
Levend aas 2 dag   3 dag   4 dag   5 dag   6 dag   7 dag
4 pax             945    1255    1465    1775    2065    2355
 
VLIEG      2 dag    3 dag    4 dag    5 dag    6 dag   7 dag
4 pax         995      1295     1595     1895     2195    2495
 
Prijzen zijn per persoon in Euro's en visdagen
 
Inclusief:
 • Transfer van en naar luchthaven Kuala Lumpur of Singapore
 • De boot, bemanning, benzine
 • Al het vismateriaal
 • Privé-verblijf met beddengoed, handdoeken, schoonmaak inbegrepen
 • Alle maaltijden, water en frisdranken in Rompin
 
Exclusief:
 • Alcohol
 • Tips
 • Prive uitgaven
 • Extra hotelkosten voor verblijf in Singapore / Kuala Lumpur
 

Bekijk de ligging op de kaart