Drowes zalm Ierland

Drowes zalm Ierland

 

De Ierse overheid heeft de laatste jaren nadrukkelijk tijd en geld geïnvesteerd om de zalmpopulatie te verbeteren. En dat is goed gelukt. De staand want visserij is verboden en ook de rivieren zelf zijn onder handen genomen om de trek van de zalm te stimuleren. Het gevolg is dat de zalmpopulatie in Ierland structureel is verbeterd in de afgelopen 10 jaar. In de regio Donegal bieden we een schitterende locatie aan direct aan de rivier de Drowes waar alle in het teken staat van het vissen op zalm. Lareen Estate is een van Ierlands beste locaties om te vissen op zalm. Er is sprake van een gezonde run van ‘grilse’ in de zomermaanden juni en juli maar ook de ‘brown trout’ is goed vertegenwoordigt vanaf het begin van de zomer. De voorjaarsrun van zalm vindt plaats in de maanden maart en april. De rivier is zeer toegankelijk en over grote afstanden zijn er houten steigers langs de rivier geplaatst voor optimale toegankelijkheid.

 

De Drowes is hier zo’n 7 kilometer lang en heeft 70 verschillende pools die vanaf Lough Melvin in Lareen Bay bij Tullaghan de zee in stroomt net voorbij Bundoran. De rivier biedt een verscheidenheid aan pools en stromingen zodat voor elk type visserij er genoeg afwisseling is. Ettelijke kilometers perfecte vliegvisserrij op ondieper water maar ook voor de kunstaas en natuurlijk aasvisserij zijn er voldoende diepere en langzamer stromende pools.

 

 

Deze rivier staat al jaren in de top 3 van zalmrivieren in Ierland. Niet voor niets produceert deze rivier in de afgelopen 25 jaar al 22 keer de eerste zalm van Ierland op 1 januari. Je kan naast de rivier Drowes ook vissen op het hoger gelegen Lake Melvin waar naast zalm maar liefst 4 (!) verschillende forelsoorten gevangen worden. Dit is het enige meer in Ierland dat 4 soorten forel bevat. De soorten zijn browntrout, Gilaroo, Sonaghan en Ferox.

 

Op het meer staat je ook de traditionele Ierse visboot ter beschikking van ongeveer 6 meter met buitenboordmotor. Hier kan je driftend en trollend naast de forelsoorten ook zeeforel en zalm vangen. Het meer is 11 kilometer lang en 3 kilometer breed en omvat 2000 hectare. Al met al heb je hier een rijk assortiment en een grote hoeveelheid aan mogelijkheden om te vissen. Voor de liefhebber kunnen we hier ook een of meerdere dagen zeevissen regelen als opstapper met een charterboot vanuit het nabij gelegen Bundoran.

 

De rivier heeft maar liefst 70 pools en heeft voor ieder type visser verschillende mogelijkheden. Ondiep en langzaam stromend maar ook diep en snel en ga zo maar door. De visserij vindt doorgaans plaats vanaf de kant. Er wordt weinig tot niet gewaad omdat alle plekken goed toegankelijk zijn en er ook gravel en kleine stenen beddingen gebruikt zijn bij de reconstructie van de rivier. Dit geeft de zalmen de mogelijkheid om hun eieren af te zetten dus vandaar dat waden niet gestimuleerd wordt. Je mg hier vissen met de vlieg, kunstaas, worm en garnaal. De laatste twee zijn in de kleine maar gespecialiseerde hengelsportzaak te verkrijgen. Maar de beste wormen krijg je toch hier in Nederland en adviseren we dan ook om zelf mee te nemen. Garnalen kunnen vers op de markt supermarkt worden gekocht maar ook de diepgevroren exemplaren doen hun werk.

 

Het zalm seizoen loopt van 1 januari tm 30 september en het seizoen voor forel van 15 februari tm 30 september. Mocht je je vissen mee willen nemen moet je de volgende regels in de gaten houden.

  • Van 1-1 tot 12-5 max 1 zalm per dag per visser tot een maximum van 3 totaal.
  • Van 12-5 tm 31-8 max 3 zalmen per dag per visser tot een maximum van 10 totaal.
  • Van 1-9 tot sluit max 1 zalm per dag per visser tot een maximum van 10 totaal.
  • De minimum lengte voor bruine forel is 28 cm en maximaal 3 per visser per dag.

Om de gevangen vissen netjes in te kunnen vriezen is er een grote vriezer beschikbaar voor alle gasten. Maar catch & release wordt ook zeer gewaardeerd.

 

Mocht je ook een of meerdere dagen willen combineren met zeevissen is dat geen enkel probleem want er is vanuit Bunduran een charter boot waar je als opstapper mee kunt en eventueel kan je daar ook een hengel huren. Dit ligt op slechts enkele kilometers afstand en is zeker de moeite waard om een dag op pollak, poon, zeebaars, kathaai, hondshaai, conoger etc te gaan vissen.

 

 


Het Lareen Estate beschikt over 11 vakantiewoningen in verschillende afmetingen. De woningen zijn geschikt voor 2 tot 8 personen en liggen verdeeld over het landgoed. De woningen hebben allemaal centrale verwarming en een open haard om ’s avonds je welverdiende whisky te kunnen drinken. Verder is er een volledig ingerichte keuken met fornuis, koelkast, vaatwasser en waterkoker en een woonkamer met TV. Verder zijn handdoeken en bedlinnen als ook de eindschoonmaak inbegrepen. De woningen worden in principe van zaterdag tot zaterdag verhuurd met uitzondering van het begin het seizoen waar ook midweek en lange weekeinden mogelijk zijn.

 

 

Bij iedere woning is tevens een traditionele Ierse visboot ter beschikking van ongeveer 6 meter met een 5 PK buitenboordmotor. Lekker om eens af te wisslen tijdens de visserij om gericht op forellen en feroix te gaan vissen.

 

Voor het vissen met kunstaas is het aan te raden om een hengel van 3 tot 3,6 meter te gebruiken en een werpgewicht van 20 tot 50 gram. Gebruik daarbij een molen met dyneema van 7 tot 10 kilo breekkracht en een fluo carbon leader van een net iets lagere breekkracht. Het is handig om een net bij de hand te hebben om een zalm goed te kunnen landen en verder wordt er veel gebruik gemaakt van rapalas, tobies, zilver en gouden devon minnows, lepels en flying C’s van 15 tot 50 gram afhankelijk van stroming en diepte. Er is van al deze soorten een kleine voorraad beschikbaar in de eigen visshop.



Voor het vliegvissen op zalm op de rivier is een 10′ 6” eenhandige hangel met een 7 lijn aan te bevelen als een all round hengel die onder meeste uiteenlopende condities kan worden gebruikt. Deze hengel is ook voor lake Melvin de juiste keuze. Echter met wat meer wind is een 14′ tweehandige versie met een 8 of 9 lijn geen overbodige luxe. Met name in het Ierse voorjaar kan het wel eens wat waaien.De Drowes is een vrij smalle en ondiepe rivier waardoor waden niet als noodzakelijk wordt geacht. Echter een waadpak is bij natte omstandigheden wel weer erg handig dus het is altijd handig om er een bij je te hebben.


Aanbevolen zalm vliegen zijn: Silver Rat, Lady Etna, Silver Doctor, Ally Shrimp, Bann Special, Foxford Shrimp, Apache Shrimp, Hairy Mary, Thunder & Lightning, Peter Ross en Curry’s Red Shrimp. Qua haakgroottes adviseren we voor de voorjaarszalm 8 – 12 en voor de Grilse 12 – 16. Vliegvissen op forel op de rivier kan het beste worden gedaan met een 8′ 6″ tot 10′ en met een 5 of 6 lijn. Daarbij worden kleine vliegen gebruikt in maat 22 zoals the Duster, the Badger & Black, Olives Blae Black etc. 


Voor het vissen op het meer  is voor de zalm een 10 tot 12 voet hengel (3 tot 3,6 meter) met een werpgewicht van 20 – 50 gram en een molen met dyneema van rond de 8 a 10 kilo. Als voorslag een fluocarbon lijn en daar monteren we een Toby lepel van 18 tot 24 gram op in zilveren of donkere kleuren of een rapala plug tot zo’n 8 centimeter lengte ook in natuurlijke kleuren. Wanner je op forel gaat vissen op het meer is een 10’6″ vliengenhengel met een 6 lijn. Veel gebruikte vliegen op het meer zijn:

 

  • Vroeg in het seizoen: Sooty Olive,Blae Black,Peter Ross, Golden Olive, Fiery Brown, Connemara Black, March Brown, Black Pennel.
  • Vanaf mei: Gosling, Green Olive, Yellow Mayfly, Green Peter en Grey Wulff.
  • Vanaf juli: Watson’s Fancy, Green Peter, Mallard & Claret, Claret Bumble, Fiery Brown, Invicta en Kingsmill.

 

Om gericht op forel te vissen op het meer worden vaak 3 of 4 natte vliegen achter elkaar gemonteerd. Dit is een uiterste effectieve en traditionele manier om de forellen te belagen. De favoriete vliegen daarbij zijn: Bibio, Sooty Olive, Claret Bumble, Golden Olive Bumble, Gorgeous George en Green Peter. Om op het meer zalm en grote ferox te vangen is trollen het meest effectief met rapallas, tasmanians en Toby lepels.

 

Tevens is het mogelijk om met worm en garnaal te vissen. Dit gebeurt veelal onder een dobber en mocht je deze visserij willen doen dan kan je ter plaatse wormen en garnalen kopen maar het is ook toegestaan om zelf wormen mee te nemen. De wormen hier in Nederland zijn aanmerkelijk groter en dikker en werken minstens net zo goed en misschien zelfs wel beter. Op het Estate is een kleine maar zeer gespecialiseerde materiaalzaak die je in ruime mate kan voorzien van informatie en materiaal. Spinners, wobblers, vliegen en dus ook wormen en garnalen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze hebben het hier. Maar loop zeker even iedere dag langs om de laatste stand van zaken mbt tips, waterstanden, hoogtes, verwachte regen en vangstmogelijkheden door te spreken.

 

Verder zijn er hengels (vliegenhengel en kunstaas) te huur. De kosten bedragen 50 euro per week. Ook een landingsnet kan gehuurd worden voor 25 euro per week. Dat kan ter plaatse maar het is raadzaam om dat op voorhand te reserveren. Waadpakken worden niet verhuurd. Er zijn er echter een paar beschikbaar in combinatie met Wellington boots die men kan lenen. Er is voord e waadpakken dus geen garantie of ze passen of beschikbaar zijn. Wil je zeker een waadpak gaan gebruiken is het verstandig om deze zelf mee te nemen. Eventuele extra kosten ter plaatse kunnen met Maestro of credit card worden voldaan.

 

 

De visserij op zalm is geen makkelijke visserij en zeker iets voor doorzetters. Maar de rivier levert het hele seizoen aardige aantallen vis op en is meer dan de moeite waard als je gericht op zalm wilt vissen. Natuurlijk zijn de vangsten in alle gevallen ook afhankelijk van de waterstand en voorgaande periode van weer en zo zijn er nog wel een paar zaken te benoemen die een rol spelen. De voorjaarsvissen zijn van januari tm juni te verschalken waarna de Grilse de rivier op gaan zwemmen en deze vaker en ook meer gevangen worden. Hier geldt dat het weer ook een belangrijke factor is. Het Ierse gezegde ‘four seasons in one day’ komt hier niet voor niets vandaan. De regenjas hoort zeker bij de uitrusting even als de pet, zonnebrand en bril tegen de zomerzon. 

 

Je vliegt van Amsterdam naar Dublin en daar staat de huurauto voor je klaar. Je rijdt in ongeveer 2 uurtjes dwars door Ierland naar de westkust en dan sta je al op de plek van bestemming. Voor een lang weekeinde of midweek in het laagseizoen is de richtprijs 795,- euro pp op basis van 2 personen inclusief vlucht, huurauto, vakantiewoning en vergunning ter plaatse waarbij je ook een visboot ter beschikking hebt op Lough Melvin. Voor 4 personen gedurende een hele week kan je ongeveer op hetzelfde bedrag per persoon rekenen. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de periode wanneer je wilt gaan en de tijd tot aan de boeking. Bijkomende kosten zijn eigen verzorging en brandstof voor de huurauto en boot. Wil je de beste start hebben op deze rivier is het zinvol om een visgids in te huren die je de fijne kneepjes van het vak en de rivier laat zien. De kosten bedragen € 175,- voor een dag. Zo haal je het optimale uit je visreis op deze mooie locatie.

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart