Zalm vissen in Zuid Noorwegen

 

HOLMFOSS

 

Supercombinatie! ZALM (!) met daarnaast zeeforel, snoek, baars en forel.

 

Lees hier het artikel in de Roofvis!

 

De rivier Numedalslågen staat als een van de top 10 zalm rivieren in Noorwegen te boek. Holmfoss biedt op deze rivier de allerbeste locatie omdat het de eerste waterval is die de zalmen moeten slechten in hun tocht stroom opwaarts. Deze locatie heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als goed producerende zalm rivier. Elk jaar wordt er meer dan 1400 kilo zalm gevangen door de vissers en de aantallen nemen gestaag toe. Het zalmseizoen loopt hier van 15 mei tm 20 augustus. De vergunningen voor Holmfoss zijn dagelijks beperkt en worden verdeeld over drie grote gedeeltes.

  • Sector 1: biedt in de volle stroming de best producerende plekken aan max 5 vissers
  • Sector 2: volgt na de waterval en biedt plek aan max 30 vissers
  • Sector 3: is 2 kilometer lang en is wat ondieper en biedt plaats voor max 30 vissers

De visserij op zalm is hier nog zoals het in de dagen van weleer was. Het is gemoedelijk en een sociale bezigheid. ‘Stekkenpezerij’ kent men hier niet en men helpt elkaar tijdens het vissen. het naast elkaar liggen met bootjes is hier een meerwaarde en sociaal gewenst. Dan wordt er samen een kletspraatje gehouden en een biertje gedronken. Er wordt gevist vanaf de oever, vanuit bootjes en wadend. Er mag hier gevist worden met wormen, garnaal, kunstaas en vliegen en dat is uniek en slechts op weinige plaatsen toegestaan. Verder is er voor iedere twee vissers een eigen bootje gereserveerd om te kunnen vissen.

De zalm is het voornaamste doel op deze rivier maar in sectie 2 en 3 bevinden zich ook zeeforellen van flinke formaten maar ook snoek, baars en forel. Voor de visgekke Noren zijn dit slechts bijvangsten maar er kan hier wel zeker gericht op worden gevist. En de formaten die hier gevangen worden zijn ook indrukwekkend. Zo spraken wij tijdens onze visreis hierheen een aantal vaste gasten. Eentje kwam er al 30 jaar 1 week per jaar en had in die periode ruim 150 zalmen gevangen. Dat is toch een gemiddelde van 5 per week. Maar zoals wel vaker bij het zalm vissen het geval is: het is alles of niks. Hij heeft weken gehad waar hij niets ving maar ook weken met 15 stuks. Dat is typisch zalmvissen. De visserij in sector 1 en 2 is voornamelijk statisch vanuit een boot of vanaf de kant met worm en of garnaal. In sector 3 heb je ook de mogelijkheid om wadend te vliegvissen en of actief met kunstaas aan de slag te gaan.

Maar naast de visserij op de rivier is het ook nog mogelijk om op de meren in de buurt te vissen op snoek en forel. Deze meren worden simpelweg niet bevist door de lokale mensen omdat ze zalm veel belangrijker vinden dan snoek of baars. Wij vingen op een halve dag 14 snoeken op een van deze meren. Voor bootjes wordt gezorgd zodat de meren goed bevisbaar zijn. Het is dus heel goed mogelijk om hier een hele afwisselende week te beleven en niet enkel op zalm te gaan vissen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Het verblijf:

Op deze locatie zijn er verschillende mogelijkheden om te verblijven:

 

Holmfoss hytta

Deze schitterende woning is geschikt voor maximaal 15 personen. De woning is erg luxe ingericht en kent een hoog niveau qua afwerking. Er zijn 5 slaapkamers, elk voor 3 personen met een stapelbed en een eenpersoonsbed. Er zijn twee badkamers elk met douche en toilet. De hele woning is voorzien van vloerverwarming  en de keuken is zeer modern en volledig ingericht en grenst aan een grote woonkamer. Hier staat een grote eettafel en is daarnaast nog zitruimte voor 15 personen inclusief open haard. De woning staat boven op een heuvel direct naast de waterval. Daarmee is de afstand tot de visstekken marginaal. In de ruime tuin staat ook nog een hot tub die naar wens kan worden opgestookt. Deze optie is ideaal voor groepen.

 

Appartementen

Direct naast de rivier liggen vier appartementen. Deze zijn ingericht voor  3 en 4 personen. De appartementen hebben 1 slaapkamer met twee stapelbedden, een woonkamer en kleine keuken met koelkast, fornuis, oven en koffiezetter. Appartement 1 en 3 hebben daarnaast ook nog een vaatwasser. Appartement 4 is kleiner en heeft 1 kamer met daarin drie bedden, een kleine keuken met tafel en enkel koud water. Voor appartement 1 en 4 geldt dat men kan douchen in een algemene ruimte waar ook een vriezer staat om eventuele zalm in te kunnen vriezen om mee naar huis te nemen. Het niveau van de appartementen is eenvoudig maar voldoet voor ons als visser. Voordeel is dan weer dat ze voordelig zijn.

 

Het is dus zowel voor groepen (hengelsportverenigingen) tot 15 personen ideaal om hier te verblijven maar ook voor kleinere groepen liefhebbers.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

Boek bij voor voorkeur ruim van te voren aangezien het aantal vergunningen dat per dag wordt afgegeven beperkt is en de locatie populair is. Om je eigen week te boeken adviseren we je dan ook om zo vroeg mogelijk te boeken. Een half jaar van te voren is al aan de late kant. Bij ontvangst is een eerste uitleg door de lokale gids / gastheer inbegrepen om je wegwijs te maken op de rivier.

 

 

Holmfoss ligt op 20 minuten rijden van de haven van Larvik. Je komt hier direct met de veerboot vanuit Hirtshals in Noord Denemarken. Deze overtocht is al beschikbaar vanaf € 90,- retour voor 2 personen met auto. De andere optie is om direct met KLM (3 x dag en vanaf € 199,- retour) van Schiphol naar Sandefjord te vliegen in 1,5 uur en dan is het nog 20 minuten rijden naar Holmfoss. Er kan een transfer geregeld worden of een huurauto al naar gelang je eigen wensen. De kosten voor een vergunning zijn hier nog heel schappelijk en met maximaal 50 euro voor 24 uur op de beste plek in het hoogseizoen te overzien.

 

Heb je interesse om hier te gaan vissen? Klik hier voor onze uitgebreide brochure van 10 pagina’s of vraag direct de beschikbaarheid en een offerte aan! 

 

 

Weersverwachting
Holmfoss

Weeronline.nl – Meer weer in Holmfossweeronline.nl Altijd jouw weer

facebook_100px  twitter_100px  youtube_100px

Meer weten over de reizen?

Vraag hier de beschikbaarheid en prijs van de door jou gewenste locatie op:
1 stap 1:
2 stap 2:
3 stap 3:

Uw droomvis vangen?

Bekijk de verschillende bestemmingen en laat u inspireren door de foto’s en films. Of neem contact met ons op om uw eigen op maat gemaakte VISREIS te organiseren

alle reizen

Meer inspiratie en informatie

Blijf op de hoogte van de informatiebijeenkomsten die wij regelmatig houden en ontvang nieuwe reizen en bestemmingen